跳至

首頁
12345...33

尾頁

民房

2008年2月準媽咪入來分享下啦!!

你地好! 我的預產期是4/2/2008!! 相信二月預產期的媽咪, 大多數剛剛知道自己懷孕。我比較早知, 因自己經期甚準, 同老公仔一擊即中, 真的很意外!!

我己睇了私家e生, 照了陰道USG, 已見到胎long, e生話同週數很吻合。現在每日食葉酸, 戒口?? 真的很難!! :-(

還有, book了贊育第一次見姑娘係11/7, 你們又如何呀? :mrgreen:

大宅

Re: 2008年2月準媽咪入來分享下啦!!

faiemilycha:
我情況同你都有d似喎, 我同老公都係一擊即中, 所以都係好意外!
我都去左qe登記同埋見左姑娘, 但係下次見醫生已經排都8月15, 所以我都打算7月頭去私家睇~~

大宅

好媽媽勳章

hihi......
我今次係第二胎了....上一胎係囡囡....計last m既話...我預產期係8/2/2008....好想快d照下BB夠竟有幾大呢 ...
我book左威爾斯....要7月26號先照超聲波...8月6號先見醫生....而私家醫生好鬼full呀....要等到9月13號先第一次見醫生....咁樣既話....我可能會約過另一個早小小睇住先....

男爵府

我都第二胎啦~ 上一胎係囡囡2歲5個月, 預產期5.2.08, 我都好想睇下細B而家係點, 不過我都係等7月23日去威爾斯先照第一次超聲波. 8月10見醫生. 至於私家醫生..我會等個肚大D先去睇. 清楚D嘛. 哈... 我上一胎都係6個月先第一次去私家照咋,今次應該都會係.公平D嘛.

我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

男爵府

manman0401
點解我早過你去登記... 預產期又早過你. 但係見E生會遲過你4日咁多架??? 都唔知姑娘點約.....

大宅

manman0401,littlewhite_amy,
你0地去威爾登記...咁係咪0係果到check ga...?
因為我本身想book kwh,but i live in ma on shan,所以唔得,佢話今年改左...要分區,我之前0係kwh生架....覺得ok,...另想問下威爾ok ma?coz it seems many bad news there....if not good...我可能去私家.....

[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

男爵府

noddybanana
基本上威院應該淨係得2次照超聲波, 其他都係去健康院普通checking. 你可以去登記左先... 最後唔想先返私家羅

我上一胎都係威院生.因為上一胎大房無位上左2等房,所以覺得好好.不過我朋友係大房都話好好,講真..政府e院好睇彩數.你撞著d好的姑娘嬸嬸咪好.撞著個惡的就會覺得唔好.
不過我上一胎無輪係產房同產後都ok. 我覺得縫針個個都幾好手勢.我係順產的.今胎我都無諗住去私家,一來好多大陸比得起3,4萬都寧願去私家啦. 唔再揀政府e院,所以可能私家仲多大陸人. 2來...我覺得幾萬蚊留番比小朋友用好過... 係e院都係住3日者.. 好快就過

大宅

好媽媽勳章

littlewhite_amy,
係喎....照計你早過我去登記....應該唔會比我遲見醫生架嘛....我都唔知呢....或者噤o岩有位就比左我掛

noddybanana,
你去健康院到登記左....佢地都會叫你去威爾斯到登記架....o係威爾斯見過醫生....醫生覺得你無乜特別問題既話....就一直返健康院產檢就得....除左去醫院照超聲波....或有特別問題先會返醫院產檢....我諗你除左去健康院外....你都要去埋威爾斯....登記左先....到時大把時間比你諗去唔去威院生....到時唔想既去私家都得....唔駛兩頭唔到岸嘛....
威院好唔好我都唔清楚.....因我最後選擇左去仁安生(開刀)....但學littlewhite_amy咁講....就真係睇你好唔好彩....遇著d好人定唔好人....我有兩個fd....一個又係無大房...上左二等房....而另一個就住大房.....而住大房o個個....就唔好彩...由住產前房...到落到產房都遇著d惡人....個個都唔好....到痛到死就生得o個一刻都比人鬧....希望如我今胎o係威院生....係好彩o個個啦

大宅

原來間間醫院都唔一樣喎, 我去qe都無排期比我照超聲波, 下次見醫生都要到8月15號, 所以我自己諗住7月去私家照左先, 又要使多左錢錢啦

大宅

manman0401,
咁仁安貴嘛?我老公check過比浸會貴好似都幾多.....點解你今胎又唔0係番私家生0既.....?
littlewhite_amy ,
聽你咁講...我都覺得好0岩.....我會book 埋威院...但有陪產嘛??因為我第一胎真係好痛....好在我老公陪產....而且我吸笑氣太多有幻覺...好恐怖>...如果威院冇陪產...我真係未必接受到....0的幻覺我仲記憶猶新...太怕喇....因為我見到生死.....
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

大宅

佩兒,
所以我先想0係kwh生....可惜佢今年要分區...我第一胎果到生都唔錯架....咩都有唔錯0既安排
佩兒 寫道:
原來間間醫院都唔一樣喎, 我去qe都無排期比我照超聲波, 下次見醫生都要到8月15號, 所以我自己諗住7月去私家照左先, 又要使多左錢錢啦

大宅

好媽媽勳章

noddybanana,
諗住多左個小B....開支大左....想留番d錢比兩個小朋友....所以有想過不如o係政府到生囉....但而家都未決定係咪一定去政府....再考慮下先...不過係驚私家無位o者....聽講話而家要一早book定位咁....到時見醫生時問下乜情況先

男爵府

我朋友係贊育都無得照超聲波
佩兒 寫道:

男爵府

noddybanana
威院有陪產,不過去到最後如果要用吸盤/產夾.... etc就無得陪,因為怕阻住卦. 我都有聞笑氣.. 聞到個人無晒力,好似飲醉酒(有d人係有幻覺.我朋友話自己好似靈魂出 hil 咁).. 所以最後直情唔吸靠自己!! 哈~~~

大宅

我聽朝去睇私家喇, 7weeks多d, 唔知會點樣照呢, 我唔想照陰道, 但係諗起要勁飲水先照到肚皮又好辛苦, 因為依家飲多少少食多少少都反晒胃, 我怕我未入去照, 已經去嘔番晒d水出黎~~~

真係矛辛苦呀~~~

男爵府

我都唔想用陰道照..所以我無諗住咁早照超聲波住羅...
Octopusma 寫道:
我聽朝去睇私家喇, 7weeks多d, 唔知會點樣照呢, 我唔想照陰道, 但係諗起要勁飲水先照到肚皮又好辛苦, 因為依家飲多少少食多少少都反晒胃, 我怕我未入去照, 已經去嘔番晒d水出黎~~~

真係矛辛苦呀~~~

大宅

15號本身6w4dy去私家檢查,都係用陰超,開頭在肚上查d野,然後放支棒入陰道chk,因為我的胎long太細只有0.22cm,所以醫生都搵咗好耐,你地如做陰超的話,唔好飲太多,醫生話太急就會做唔到依款檢查的!?
醫生話個胎只屬5wk size, 應該我都係遲咗排卵關係,無問題,不過我唸番起,我過往用d仔chk都係day15就排卵,啱啱今次成day 22才排卵!所以醫生要同我21號就要返去再chk埋!希望未來時間可以多d新發展!

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

大宅

我唔識,littlewhite_amy你的意思指,如果日後清楚見到個胎時,就可以只查d野係肚上chk,不用用陰超,是嗎?

littlewhite_amy 寫道:
我都唔想用陰道照..所以我無諗住咁早照超聲波住羅...[quote]
Octopusma 寫道:

真係矛辛苦呀~~~
[/quote]

http://hk.myblog.yahoo.com/sbukiwai

大宅

唔知我地邊個最快可以係肚皮上照到bb呢?

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hi,各位好,原先我登記左做1月媽媽架,因為如果以LMP計,我預產期應該

首頁
12345...33

尾頁

跳至