跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔知him him呢排做咩野,老師話佢呢兩日都係度咬人又“掹”.........點算好呢?都唔係無教佢架啦!罰又罰過講又講過啦 都仲係咁!我最怕佢咬傷d小朋友咋

子爵府

原文章由 macaogirl 於 07-9-20 11:12 發表
唔知him him呢排做咩野,老師話佢呢兩日都係度咬人又“掹”.........點算好呢?都唔係無教佢架啦!罰又罰過講又講過啦 都仲係咁!我最怕佢咬傷d小朋友咋 ...

唉點解d小朋友開左學唔係呢樣就個樣既

會唔會學其他小朋友呀 真係要惡d話佢呀,真係怕整親其他小朋友咋!我個女以前試過一次咬mickey2個仔,接放學個時我地都未出聲佢已經喊哂知衰,返到屋企鬧到佢驚先無下次咋!

男爵府

原文章由 jenniferkwok 於 07-9-20 11:18 發表

唉點解d小朋友開左學唔係呢樣就個樣既

會唔會學其他小朋友呀 真係要惡d話佢呀,真係怕整親其他小朋友咋!我個女以前試過一次咬mickey2個仔,接放學個時我地都未出聲佢已經喊哂知衰,返到屋企鬧到佢驚先無下次咋! ...

好煩呀!真係唔知佢o地想點架?我諗我同daddy今晚要同佢嚴肅d講你呢個問題先至得!因為佢次次咬完人反來都係我罰佢之後再同佢講番道理!可能我唔夠牙力,今晚要叫埋daddy一齊處理呢個問題先至得!希望work啦!因為我真係覺得好唔好意思,我鄧其他小朋友d父母心痛咋.........

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-9-20 11:27 發表

好煩呀!真係唔知佢o地想點架?我諗我同daddy今晚要同佢嚴肅d講你呢個問題先至得!因為佢次次咬完人反來都係我罰佢之後再同佢講番道理!可能我唔夠牙力,今晚要叫埋daddy一齊處理呢個問題先至得!希望work啦!因為我真係覺得好唔 ...

macaogirl
咁你仔仔平時係屋企怕唔怕冇端端會好"掹"架,同埋冇原冇顧打人或者咬人架,我姑仔個女就係咁,中醫話佢生"即"先會咁,佢話好多小朋友都係咁喎,個中醫教佢煲豬橫脷湯+d藥材(但我唔知係咩藥),飲幾次就唔怕啦

男爵府

原文章由 Le829 於 07-9-20 11:40 發表

macaogirl
咁你仔仔平時係屋企怕唔怕冇端端會好"掹"架,同埋冇原冇顧打人或者咬人架,我姑仔個女就係咁,中醫話佢生"即"先會咁,佢話好多小朋友都係咁喎,個中醫教佢煲豬橫脷湯+d藥材(但我唔知係咩藥),飲幾次就唔怕啦 ...

le
佢呢排都幾掹呀!但係屋企就無咬人,佢唔敢咬/打我同daddy架!佢就會打個工人同埋好惡咁喝個工人囉!
咁你可唔可以同我問下煲咩藥材呀?

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-9-20 11:47 發表

le
佢呢排都幾掹呀!但係屋企就無咬人,佢唔敢咬/打我同daddy架!佢就會打個工人同埋好惡咁喝個工人囉!
咁你可唔可以同我問下煲咩藥材呀? ...

我一陣問下奶奶睇下佢知唔知係咩藥,因為我見佢好似係中醫幫佢包好一包咁比佢煲架,煲左出黎甜甜地的

子爵府

我個女都係好易掹既人

男爵府

原文章由 Le829 於 07-9-20 11:52 發表

我一陣問下奶奶睇下佢知唔知係咩藥,因為我見佢好似係中醫幫佢包好一包咁比佢煲架,煲左出黎甜甜地的

好呀好呀!唔該哂你呀!無話甜啦,苦我都要佢飲架 咁要飲幾多次呢?

大宅

Ivy,

個種中藥係叫"綁仔花"...紫色架...係義字街d灣仔婆/斬料個段都會有得賣, 新鮮o既, 不過唔知氹仔邊度有, 我細個就飲唔少, 因為我成日都咬我家姐

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-9-20 11:57 發表

好呀好呀!唔該哂你呀!無話甜啦,苦我都要佢飲架 咁要飲幾多次呢?

我問左奶奶佢唔知係咩藥材,係個中醫執比佢架,飲三次就得啦

男爵府

原文章由 小瑩子 於 07-9-20 12:18 發表
Ivy,

個種中藥係叫"綁仔花"...紫色架...係義字街d灣仔婆/斬料個段都會有得賣, 新鮮o既, 不過唔知氹仔邊度有, 我細個就飲唔少, 因為我成日都咬我家姐 ...

我叫我媽媽幫手買先 淨係煲"綁仔花”駛唔駛加其他料呢?

男爵府

原文章由 Le829 於 07-9-20 12:25 發表

我問左奶奶佢唔知係咩藥材,係個中醫執比佢架,飲三次就得啦

哦!等我試下小瑩子介紹個d先!唔得再去藥材舖執來煲

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-9-20 12:30 發表

我叫我媽媽幫手買先 淨係煲"綁仔花”駛唔駛加其他料呢?

啱啱問左我亞媽啦, 佢話"綁仔花", 豬橫脷兩樣就Ok, 有蜜棗就加一粒蜜棗...

佢仲話如果係咬人o既話, 除左生積, 仲可能係有心火, 如果試左上面o既湯唔得, 就要去藥房執茶飲啦, 佢話通常佢會幫你執d蓮子芯, 白"卓" d咁o既o野喎...

睇黎做亞媽真係一門好大好大o既學問

男爵府

原文章由 小瑩子 於 07-9-20 12:49 發表

啱啱問左我亞媽啦, 佢話"綁仔花", 豬橫脷兩樣就Ok, 有蜜棗就加一粒蜜棗...

佢仲話如果係咬人o既話, 除左生積, 仲可能係有心火, 如果試左上面o既湯唔得, 就要去藥房執茶飲啦, 佢話通常佢會幫你執d蓮子芯, 白"卓" d ...

thank you thank you!

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-9-20 13:15 發表

You are welcome:loveliness:

大宅

:cry: 我女係托兒所都成日比人咬...好可憐...早幾日直頭成口牙印係背部...心痛到我死...
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

原文章由 小瑩子 於 07-9-20 12:49 發表

佢仲話如果係咬人o既話, 除左生積, 仲可能係有心火, 如果試左上面o既湯唔得, 就要去藥房執茶飲啦, 佢話通常佢會幫你執d蓮子芯, 白"卓" d ...

呢個湯我間中都有煲比我女飲, d 湯好好味架, 我女好鐘意飲, 我仲會加d 粉腸一齊煲, 煲完d 粉腸我全部食晒

大宅

原文章由 jennifer_lam 於 07-9-20 19:38 發表

呢個湯我間中都有煲比我女飲, d 湯好好味架, 我女好鐘意飲, 我仲會加d 粉腸一齊煲, 煲完d 粉腸我全部食晒

等我明天同99講,叫佢煲下筅...thx~

d粉腸煲林晒點辣當小食食~超正!
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

原文章由 macaogirl 於 07-9-20 13:15 發表

macaogirl,
係呀, 係呀, 我阿媽成日都話小朋友忟憎, 都係因為心火盛架.

jennifer_lam,
我都記得我細個都有飲呢款湯架. heeee. 不如你下次煲開call 我地上去飲啦.

toby:
你講到我都流哂口水呀, 尤其係點辣個下.... yummy.

大宅

唉,佢個班主任實有排講啦~係咪呀?
我仔仔今日都有被老師投訴話佢成日傾計,又唔睡午睡,唉~
我個仔一見朋友仔就真係開心到忘晒形架.........
原文章由 macaogirl 於 07-9-20 11:12 發表
唔知him him呢排做咩野,老師話佢呢兩日都係度咬人又“掹”.........點算好呢?都唔係無教佢架啦!罰又罰過講又講過啦 都仲係咁!我最怕佢咬傷d小朋友咋 ...

首頁

尾頁

跳至