爸爸專區

跳至

首頁
12345...9

尾頁

洋房

請問有咩7人車好,係岩我依d新牌仔呢?要3萬蚊樓下,唔想太大架,如果係車行買要注意什麼?

複式洋房

7人車一般都較大架, 新牌泊位會有些難度。 是有些較細的但後排座位會很窄, 大人坐時較辛苦。 如 Mazda 的 Premecy 就只有一般房車大少而可坐7個人。

[ 本文章最後由 Raymond 於 07-9-27 14:17 編輯 ]
[img align=right]http://images5.theimagehosting.com/P1040061-3s.JPG[/img]

民房

自己去check 下

www.28car.com

民房

車身較細既有:
Mazda Premecy
Mitsubishi Space Wagon (舊款)

Daihatsu Atrai 7 更細, 不過未必坐得舒服

男爵府

原文章由 查查bb 於 07-9-4 00:38 發表
請問有咩7人車好,係岩我依d新牌仔呢?要3萬蚊樓下,唔想太大架,如果係車行買要注意什麼?

7人車可選Honda Odyssey or stepwgn,千祈咪係車行買,好多蠱惑野騙人錢。

民房

hi...本人自讓
家庭假日車,價可議
http://www.28car.com/sell_dsp.php?h_vw=y&h_id=192650

大宅

我都係新牌,一個月咋,我剛買左部2手7人車,但我依家先發覺油費好金呀,個賣家有小小呃我架,佢話每公里約2元,其實要成3元,仲有就係未賣時條呤係靚野,到交車後我先發覺比佢換返條普通呤,我幾鬼"興",我最衰就係冇影相,口同"nose:嗌,我都係第一次買車冇經驗ma,依家講起都嬲呀, 如果你買車記住交收前後都要影相呀,費時比人老點呀,

大宅

原文章由 光頭仔個仔 於 07-9-13 02:06 發表
我都係新牌,一個月咋,我剛買左部2手7人車,但我依家先發覺油費好金呀,個賣家有小小呃我架,佢話每公里約2元,其實要成3元,仲有就係未賣時條呤係靚野,到交車後我先發覺比佢換返條普通呤,我幾鬼"興",我最衰就係冇影相,口 ...

3元? 好貴呀, 你買了那車及年份是甚麼?

複式洋房

原文章由 光頭仔個仔 於 07-9-13 02:06 發表
我都係新牌,一個月咋,我剛買左部2手7人車,但我依家先發覺油費好金呀,個賣家有小小呃我架,佢話每公里約2元,其實要成3元,仲有就係未賣時條呤係靚野,到交車後我先發覺比佢換返條普通呤,我幾鬼"興",我最衰就係冇影相,口 ...

換過四條呤至交車, 個賣家可能係二手車行的人喎。 如果係用車時多些留心架車有無唔正常的現像, 留心車頭溫度同多些檢查機油、水和電池啦。 希望佢淨係換你 4 條呤無其它啦, 4 條二手合金呤買都只係千零二千元, 賣就只值幾百。

你架車幾多 c.c. 呀? 如是 3,000 c.c. 的車行市區係要成 3 元 1 公里的, 但行高速真係可以 2 元 1 公里。 細 c.c. 的 7 人車如負重磅行市區又多斜路的話有時都要成 3 元 1 公里。
[img align=right]http://images5.theimagehosting.com/P1040061-3s.JPG[/img]

伯爵府

原文章由 heyba 於 07-9-5 04:26 PM 發表
自己去check 下

www.28car.com

如果係28car睇中車,跟住我要點做...............(第一次買車咩都唔識)請提點下

大宅

hi,fatherj,himarj,

係2500cc,日產,99-02,總之就火都黎啦

原文章由 himarj 於 07-9-13 09:34 發表

換過四條呤至交車, 個賣家可能係二手車行的人喎。 如果係用車時多些留心架車有無唔正常的現像, 留心車頭溫度同多些檢查機油、水和電池啦。 希望佢淨係換你 4 條呤無其它啦, 4 條二手合金呤買都只係千零二千元, 賣就只 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

年份舊D既車係比較食油, 我而家渣緊 05年 2500cc 8人車, 行市區就 around $1.5-1.6, 行 highway 就 around $1.3

男爵府

小心d 車入鬼油,尤其係7人車,入過鬼油d車2年內副引擎實打柴!

男爵府

我都想買 7 人車呀, 睇咗三隻車:-

1) Mazda 8
2) Toyota Previa 行貨
3) Estima 水貨

#1 #2 差成 $100k, #1 #3 就都差 $60k, 但 options 野就差唔多, 大家有冇咩 comments 呢.

買水貨車有咩要留意呀, 唔該. 因我对水貨車一d都唔識呢.

子爵府

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1138222&extra=page%3D1

複式洋房

新牌仔買架平車揸算啦

日產SERENA 96年果D唔使一萬
買埋牌費燕疏,做下保養 3萬有找

不過唸清楚先好買車,買車容易養車難

複式洋房

原文章由 ShanShan 於 07-9-17 15:04 發表

1) Mazda 8

#1 #2 差成 $100k, #1 #3 就都差 $60k, 但 options 野就差唔多, 大家有冇咩 comments 呢.

買水貨車有咩要留意呀, ...

Estima 買水貨 (不是在日本行過o個種) 都無問題因香港代理都會幫你整同唔會無零件。 如是香港代理無的車就要小心, 有o野整無零件, 要訂起碼幾星期同貴, 會好煩。 基本上買 Previa 定 Estima 分別不大。 怕水貨車行信唔過可以幫趁大間o個o的。 另外二手價來說 Estima 並不比 Previa 低。

Mazda 二手價亦會較低。 內籠無 Estima 咁寬闊。 但 c.c. 細應慳油些。 我就覺得 Estima 的操控性比 Mazda 的好, 你最好自已試o下。

大宅

即係幾多錢?

同埋邊架最慳油?

原文章由 ShanShan 於 07-9-17 15:04 發表

1) Mazda 8

買水貨車有咩要留意呀, ...

男爵府

原文章由 himarj 於 19/9/07 10:48 AM 發表

Estima 買水貨 (不是在日本行過o個種) 都無問題因香港代理都會幫你整同唔會無零件。 如是香港代理無的車就要小心, 有o野整無零件, 要訂起碼幾星期同貴, 會好煩。 基本上買 Previa 定 Estima 分別不大。 怕水貨車行信 ...

唔該哂 himarj.

我哋試咗架 Mazda 8 啦, 好好揸, 一個字, "正". 其實都想試 Estima, 但車場要比咗訂先可以試車, 幾衰呀!

我就係知 Mazda re-sale value 冇咁好, 所以咪要諗諗咯.

再一次唔該你先. :mrgreen:

複式洋房

你可以去皇冠試 Previa o架, 基本上 Previa 同 Estima 係同一樣的車只是o的 option 唔同。

首頁
12345...9

尾頁

跳至