自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見而家 d 金價高想賣
mandyho

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嗰次64價位時攞咗少少做女買落嗰d去c6個fd度換咗隻bb手鐲仔比堂細佬!加加埋埋成3千幾,換咗隻手鐲千幾,都仲要2千幾袋埋,開心c囉!
原文章由 mandyho2003 於 07-9-21 02:13 發表
見而家 d 金價高想賣
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

good for you

原文章由 ChammyMAMA 於 07-9-20 10:18 發表
嗰次64價位時攞咗少少做女買落嗰d去c6個fd度換咗隻bb手鐲仔比堂細佬!加加埋埋成3千幾,換咗隻手鐲千幾,都仲要2千幾袋埋,開心c囉!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

去金鋪賣架

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我無睇金價?是否好高?早排聽有人話放金去"忠記",唔知係上環定係中環?我住元朗咁應該點去?
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

大宅

當然去番原廠, 例如金飾是屬於周x福, 就要去番周x福放, 否則一両金要扣去的火粍起碼$200以上, 因為每一間都是公價收金, 不是自己的貸就一定扣火粍, 很容易就蝕了一千數百, 很蝕底!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁叫火粍呀,我嗰次老公個fd係照計d金幾重再乘番幾多錢比我架!咁啱唔啱呀??-( ?-( ?-( ?-(
原文章由 longfung 於 07-9-21 08:12 發表
當然去番原廠, 例如金飾是屬於周x福, 就要去番周x福放, 否則一両金要扣去的火粍起碼$200以上, 因為每一間都是公價收金, 不是自己的貸就一定扣火粍, 很容易就蝕了一千數百, 很蝕底!!! ...
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

昨晚食飯,我妹見金價高話賣比相熟金行,賣4萬5,話金價上到7字頭,快去賣!
我聽人話忠記收金要5兩起.........係唔係?
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

大宅

忠記係金鋪?

大宅

我都係金鋪放架,我放個陣都只係5尾咋,而家7幾.... 不過都好,都有賺

複式洋房

原文章由 mama2006bk 於 07-9-23 09:08 發表
忠記係金鋪?

忠記是溶金公司,只收金無嘢賣的,而且沒甚麼手續費及火粍,如要賣金一定揾忠記,我全公司的同事都是找它的.淨一只介子仔都收.十分老實.

伯爵府

原文章由 sausauma 於 07-9-23 14:40 發表

忠記是溶金公司,只收金無嘢賣的,而且沒甚麼手續費及火粍,如要賣金一定揾忠記,我全公司的同事都是找它的.淨一只介子仔都收.十分老實.

忠記在哪一區 ?

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 臭八婆 於 07-9-21 12:05 發表

咩叫火粍,即係有d較位非999.9純金咁要扣
同埋一來一回溶左再做費

火粍--->即係你件金...金水g..向周生x買...依家你去左.周x福賣...咁咪要扣囉
如果你拎返去買果間公司度賣..佢咪唔扣囉...
因為每件金..金佢地都有個logo....向件貨上面....睇得到架
雖然我在線,但可能行開左

大宅

去番0的大金行, 我怕去0的細會呃重量.

別墅

忠記地圵?

Thx.

洋房

我都想知忠記個地址,可以講俾我知嗎:loveliness:

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你 講 我 blog : 金 價 高 媽 咪 興 賣 嫁 妝

金 價 升 完 再 升 , 對 不 懂 投 資 之 道 的 Net 神 來 說 影 響 不 大 , 不 過 對 一 批 媽 咪 級 網 民 則 非 常 吸 引 。
「 黃 金 升 到 七 千 幾 , 有 冇 賣 過 金 器 ? 唔 知 拎 去 邊 度 賣 收 得 最 高 價 呢 ? 」 網 民 littlesister 日 前 在 親 子 王 國 討 論 區 內 , 向 其 他 媽 咪 請 教 賣 金 之 道 。

銀 行 較 有 保 障 傳 統 上 中 國 人 結 婚 會 送 贈 金 器 給 新 娘 , 不 過 這 些 金 器 如 金 豬 牌 和 龍 鳳 鈪, 新 娘 除 了 在 婚 宴 當 晚 派 上 用 場 外 , 其 餘 時 間 都 只 會 放 在 保 險 箱 , 極 少 再 佩 戴 使 用。 因 此 近 日 金 價 急 升 , 觸 發 大 批 媽 咪 興 起 賣 金 套 現 的 念 頭 。 網 民 芝 達 說 : 「 吓 ? 乜 已 經 去 到 七 千 幾 咁 高 位 ? 我 都 想 知 去 邊 處 放 會 價 高 啲 呀 ? 」
有 網 民 話 拿 去 金 行 賣 價 錢 高 一 點 , 另 有 網 民 認 為 銀 行 較 有 保 障 。 網 民 newcook 一 錘 定 音 : 「 總 之 係 真 金 就 得 , 唔 使 理 係 咩 形 狀 、 喺 邊 度 賣 。 」 原 來 newcook 是 過 來 人 : 「 我 喺 五 千 幾 嗰 時 賣 咗 , 嗰 時 等 錢 使 , 冇 計 。 」

首頁

尾頁

跳至