烹飪搵食

跳至

首頁
12345...93

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

請問呢度有冇媽咪用開麵包機做麵包的, 可否分享一下用機的方法, 食譜等?
因為我見台灣有些網頁話麵包機都可以配湯種, 中種咁來整土司的, 唔知有冇人有經驗? 謝謝!

珍珠宮

好媽媽勳章

我係新手, 不過都想同大家分享下我的第一次 ~

我買了萬寧換購的那部萬能牌麵包機. 部機預設program可做500g, 750g同1000g的麵包, 我的第1次整了500g的白麵包, 跟住說明書上的食譜, 不過用了花生油代替食譜中的向日葵油.
由於麵團的份量係滿晒(max)的一半, 所以焗出來的形狀唔係咁靚.
麵包皮方面可選焗得深色定淺色d(3個level), 我怕熱氣, 所以選了最淺色. 不過焗出來的製成品顏色唔係咁靚, 攪到我初時有點擔心唔知熟唔熟得透. 下次我會試中間的level.
個麵包焗完後倒左出來放在架上攤了1個鐘後, 我切了來試食, 好滿意(註: 因為我原先作了最壞的打算, 怕會失敗嘛). 味道似一般的白麵包, 差不多. 不過質感就唔夠鬆. 我唔知係發得未夠鬆, 定係用麵包機就係咁. 外皮比較硬, 如果俾仔仔食, 我會飛走底同邊 (留大人食或餵魚).
而家我將麵包攤凍了後放入密氣盒, 睇下聽日會唔會變得好硬, 會唔會硬到好難食. (因為我睇台灣網站有些人話麵包機的麵包剛整好都好食, 但放久了會好硬.)

相片 (我影左兩張咋):

對萬能牌呢部麵包機的評價:
如果係新手想整麵包, 又唔知自己會唔會3分鐘熱度, 呢部機平平地都玩得過.
我見台灣網站有些人分享各種食譜要再對麵包機的各項程序時間作調整, 但呢部機冇得逐個步驟調整, 只有用預設program, 所以適合新手入門(而已).

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 amypekkle 於 07-9-6 00:25 發表
我係新手, 不過都想同大家分享下我的第一次 ~

我買了萬寧換購的那部萬能牌麵包機. 部機預設program可做500g, 750g同1000g的麵包, 我的第1次整了500g的白麵包, 跟住說明書上的食譜, 不過用了花生油代替食譜中的向日 ...

你真係好詳細咁試用,其實大部份麵包機都係咁因為唔經人手搓所以做出來就唔夠細膩,比較粗糙,我用麵包機最主要用來做搓粉max程序,等佢一搓完就開左佢拎舊粉出來做豬仔包.

麵包機max麵團之後拎出來用保鮮紙發起(30)分鍾之後再擺返落機按焗包咁應該出來效果比較好.如果有焗爐就發好粉團之後再用焗爐焗20分鍾.
<br><br>

民房

我都係新手, 剛剛係 HSBC $275 元換了一部 KENWOOD BM250 麵包機. 真係好易和好好用. 而且口感又好.

我已整了幾次,發覺自制麵包, 真係健康些. 對腸胃有很大幫助.

我影咗相給大家分享, 但花了20分鐘都 copy 不到呢度. 請問點樣才可以 copy 相來呢度. Thanks!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 四葉草 於 07-9-9 02:05 發表
我都係新手, 剛剛係 HSBC 用 $275 元換了一部 KENWOOD BM250 麵包機. 真係好易和好好用. 而且口感又好.

我已整了幾次,發覺自制麵包, 真係健康些. 對腸胃有很大幫助.

我影咗相給大家分享, 但花了20分鐘都 copy ...

四葉草,
噢, 原來用hsbc咭換購麵包機(不同牌子)仲平. 不過我張咭只有現金回贈, 冇得儲積分的.
要show相, 要upload到一些free image hosting的website, 如:
- photobucket (click)

珍珠宮

好媽媽勳章

頭先打左一大段野, 點知按錯了backspace key又冇晒. :evil:

自從買左部麵包機後, 我在網上四處search麵包機的食譜. 發覺要令麵包機做出來的麵包鬆軟好味, 最好的方法是用湯種或中種技巧.

今天晚上我跟了Ko's Kitchen的湯種奶油吐司(click)的食譜整了一條麵包, 真的好好食呀! 所以忍唔住要上來同大家分享.

跟食譜用總重量350g的粉, 麵包已經發得很高~

麵包出爐後要放涼1小時~

看! 多鬆軟~

唔記得在那個topic有人問易清潔嗎? 我覺得很易. 焗盤是易潔質地的, 說明書話只需要清水/熱水清潔. 焗完後, 只有很少粉/麵包黏到焗盤, 很易清潔.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 amypekkle 於 07-9-9 03:33 發表
頭先打左一大段野, 點知按錯了backspace key又冇晒. :evil:

自從買左部麵包機後, 我在網上四處search麵包機的食譜. 發覺要令麵包機做出來的麵包鬆軟好味, 最好的方法是用湯種或中種技巧.

今天晚上我跟了Ko's Kit ...

好多謝你個wet我又了解多d啦,因為我都試過用機來做但好硬所以就只用來搓粉之後自己用焗爐做其他款麵包,咁而家有呢個wet我可以學多幾種包啦.
<br><br>

民房

Amypekkle,

你做的靚包, 很靚. 睇落都很好味. 我都有上 ko's kitchen 綱, 試做過一款白麵包. 他教用中根麵粉, 做出來的包, 比較軟.

我照你教的方法, 去 photobucket upload 咗些想, 給大家分享.

大宅

HI 各位靚女媽咪;

我而家都整跟, no.11 制 做pizza 面團用返menu的食譜,現在發酵中,一陣子整好我post 相比大家睇:mrgreen:

我之前用過no.6 制 做包包 ,我將 menu食譜改左用朱古力奶整,好味,我d仔女都好鍾意食

大宅

跟menu 整到2個以下pizza ,我偷食左 少少

PIZZA 面團發酵完

[ 本文章最後由 bb915思思 於 07-9-9 14:06 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

bb915思思,
你的pizza好多料, 睇落好好味喎.
menu的no. 6 ~ 等我遲d搵機會試試先.

四葉草,
ko用中筋粉做的麵包 ~ 等我過兩日買包中筋粉來試試先.
尋晚焗的那條麵包好受歡迎呀, 我阿爸阿媽同仔仔都好鍾意食. 不過呢款麵包有蛋黃同牛油, 唔適合老人家成日食. 所以我想整軟熟好味的白麵包 (冇牛油同蛋黃), 可以孝敬我阿爸阿媽:mrgreen: , 又可以慳錢.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

我都用滙豐咭換購左 kenwood 麵包機, 但未試用過, 請問你地用哪一種 yeast? kenwood 本食譜話要用麵包機專用的 yeast, 其實用 active dry yeast 得唔得呢 ?

民房

emmyfok,

我沒有跟 kenwood 食譜用特別 yeast, 因為在 supermark 買不到. 我只買到一種普通 dried yeast, 效果都 ok.

amypekkle,

我看見你做的湯種奶油吐司很鬆軟. 我想試做. 但有些問題不明.

ko's kitchen 綱指的奶油是否 fresh milk?

我見他的步驟, 麵包機是否只用來搓粉糰, 唔駛用 programme?

男爵府

原來用普通 yeast 都得, 多謝你呀.
重有一個問題: kenwood 本說明書話個焗盤唔可以成個放落水洗, 咁即係點清潔呢?
真係唔好意思, 有咁多問題...

原文章由 四葉草 於 07-9-10 07:48 發表
emmyfok,

我沒有跟 kenwood 食譜用特別 yeast, 因為在 supermark 買不到. 我只買到一種普通 dried yeast, 效果都 ok.

民房

emmyfok,

我只係用水沖洗, 沒問題. 因為焗盤內是易潔, 很容易洗.

但當焗盤放入麵包機焗時, 只要用乾佈, 抺乾焗盤外層, 就 ok 了.

男爵府

oic, thanks a lot!

原文章由 四葉草 於 07-9-10 10:42 發表
emmyfok,

我只係用水沖洗, 沒問題. 因為焗盤內是易潔, 很容易洗.

但當焗盤放入麵包機焗時, 只要用乾佈, 抺乾焗盤外層, 就 ok 了.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 四葉草 於 07-9-9 11:51 發表
我都有上 ko's kitchen 綱, 試做過一款白麵包. 他教用中根麵粉, 做出來的包, 比較軟.

四葉草,
想請問你做ko的軟心白吐司, 加了多少水?

我剛剛做緊呢款白吐司, 加了總共1杯(225ml)再加2大匙(2個tablespoon)的水. 麵包機攪完後材料不能成麵團, 只是麵糊. 不知我是不是放得太多水了 (不應放那2湯匙). 本來我想補救, 再多加一點高筋麵粉, 不過搓了幾下, 攪到連攪麵的棒棒都整左出來. 而家我放棄補救了, 呢個麵包註定失敗了:-( :-( . 要叫老公放工買麵包俾仔仔聽日帶返學食了.
下次要再做一次湯種奶油吐司來重拾信心, 才可以試第二款食譜.

ko的奶油湯種吐司, 奶油是牛油. 佢同時有用到有鹽同無鹽牛油的. 咁啱我屋企兩隻都有, 所以我都跟足指示做.
ko有用program的. 佢話 "用White/1.5磅/medium設定"佢的white, 相當於我部機的menu 1.

[ 本文章最後由 amypekkle 於 07-9-10 18:31 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 bb123321 於 07-9-10 00:05 發表
想問吓由你開始做.......到完成要用大約多少時間? thx

整那個奶油湯吐司, 要早一天(24小時)煮些熱水加埋麵粉做湯種的.
到正式整麵包那時, 要預先量好材料份量, 跟次序全放到焗盤內. 接著麵包機我選menu 1 (我係用萬0那部萬能牌), 750g, 由按開始制計, 3小時15分後焗完. 焗完後要取出放架上攤一小時就食得.

珍珠宮

好媽媽勳章

四葉草,
update ~
頭先做的白吐司出左爐了, 冇問題, 幾好.
由於用了中筋粉, 個機攪完第二次後, d材料都只能成麵糊. 到焗之前終於成到舊似球狀, 不過勁"林"身的粉團. 好在最後焗完都成功變到吐司樣.:mrgreen: 頭先以為失敗, 真係嚇親我.
個麵包焗起真係好林身. 我冇切麵包刀, 用生果刀好難切. 下次等我試下換少少中筋粉做高粉, 再試下效果先.

首頁
12345...93

尾頁

跳至