跳至

首頁
12345...69

尾頁

別墅

天主教教友mame請進~~

教友mame們:
say hihi先~~你地同bb辨領洗未??~~改乜聖名呢??~~我幫我女o岩o岩辨緊領洗,o係x'mas舉行ka~~(希望趕得切la~~如果吾係要等復活節)~~但吾知改乜聖名,想揀T字頭,Tiffany係咪聖名黎ka??~~你地另一半係咪都係教友ka呢??~~我老公吾係ar,但經過日子洗刷同經歷,佢而家都開始信天主係存在ka~~你地仲有冇keep住星期日去church ar??~~我有ka,係去青衣st.xxx堂望彌撒~~大家分享下~~

別墅

Re: 天主教教友mame請進~~

Hi!詠童媽媽,

My daugther & I both are 天主教教友 & her name is Tiffany but IS NOT a 聖名 but the sisiter like her name very much so she chose somethng start with 'T' TERESA for her as a 聖名.

Didn't u ask sister for a 聖名name list?? There are heaps of choice.

My husband is not a 天主教教友 but he used to study at 天主教school.

We go to St' Teresa church at Kln Tong but not every week. Did u get marry at the chruch?? I did.

詠童媽媽 寫道:
教友mame們:
say hihi先~~你地同bb辨領洗未??~~改乜聖名呢??~~我幫我女o岩o岩辨緊領洗,o係x'mas舉行ka~~(希望趕得切la~~如果吾係要等復活節)~~但吾知改乜聖名,想揀T字頭,Tiffany係咪聖名黎ka??~~你地另一半係咪都係教友ka呢??~~我老公吾係ar,但經過日子洗刷同經歷,佢而家都開始信天主係存在ka~~你地仲有冇keep住星期日去church ar??~~我有ka,係去青衣st.xxx堂望彌撒~~大家分享下~~

該用戶已被刪除

伯爵府

Janet123
我都想帶我個女返教會,但好多教會都話最細k3才可以返,但我個女只係讀k2,我都想返聖歐xx堂,但我不是天主教徒,請問如何才可以讓小朋友洗禮的.

http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

子爵府

詠童媽媽,
hi,你好嗎? 我同老公都係教友泥架, 今日都有去church. 我老公係born catholic, 我就去年先領洗. 依家我地多數去st. margaret church. 我之所以成為教友, 都係因為老公用好多心機同時間去潛移默化我咋. 你比D心機呀, 希望你老公都快D成為教友啦!
我地阿B下年二月先出世, 中文名同聖名都未有著落呀. 不過老公話可能比father改聖名喎, 希望改好聽D啦! :-P
你想改T字頭既saint's name, 都有好多choice 架, 不過tiffany就唔係囉. 我有本saint's name 書, 話T頭既女仔名有以下咁多, 你睇下有冇岩啦.
talida
tallulah / tallula
tama
tamasine
tarasia
tarsitia
tarsilla
tatiana
terentiana / terentia
teresa /teresina/terisia /tess /tessie/theresa/therese/theresia/tressa
thadine
thais
thea
thecla /thcla/tekla/thecle/thekla
theda
thelma
theodora
theodosia
thomasina /tomasa/thomasia/thomasine
tilda /tillie
timothea
tina (nickname for several names: eg. ernestine, christina, etc)
titiana
toscana /tosca/toscaine
trina /trine/trinette
trixie /tryce
trophe
trude /trudel/ trudy
I support autism acceptance!

男爵府

詠童媽咪:

我差不多每個星期都會去聖多默參加彌撒架!  而我會係出年復活節領洗,現在都想問下有咩網址係有聖名參考呢?我會帶埋個女一起去church囉,我個女(k2)都有返主日學,我都係近呢兩年先開始信天主教,現在唔去church好似唔慣咁,今日你有冇參加步行籌款呀?? 我行完都好累lu,所以返屋企後即刻訓左兩個鐘.我老公未係天主教徒,可能因為佢屋企係拜神既關係,但佢就冇反對我返教會,仲覺得我返左之後個人開心左好多,所以我希望可以慢慢都令佢信喇,但我都唔會勉強佢既,因為呢個係每一個人既宗教自由, 

複式洋房

Hello,我係一個上緊慕道班既媽媽,亦想在此和妳們交流,歡迎嗎?

別墅

TIFFMUMMY:
我已向代母"羅"o左聖名表,但好吾長盡~~T字聖名只有2個~~我細個都同屋企人去過St' Teresa church, 我好鍾意佢個裝修,一路夢想o係o個度結婚行禮,我細個見過我大姑姐亦係個度行禮,佈景,花吊鐘,d衫好靚~~好童話feel ka~~but我同老公急急腳結婚(bcs有了小詠童),我亞"女麻"話因為佢吾係教友,如果要o係教堂行禮,甘o既情形,係要搵神父問過可否&搵聖堂同o係結婚日期係肯借出舉禮,就算ok,亦要半年前booking定喎~~教友同非教友教堂結婚行禮手續好似幾煩覆,我怕肚皮等吾切,唯有o係荃灣婚姻註冊處舉禮,仲同一日擺酒~~諗起都so hard~~但好遺憾吾可以夢想成真...唯有等補禮,但我老公過海就神仙ka la~~成日拖住先...但始終冇得如願以嘗,穿著超靚婚紗,走在紅地墊上,讀那段感人承諾...等等,就sad la~~雖然結婚個日都好精彩,亦俾我出盡風頭,但冇預期同夢想中o既個種超讚feeling,&做教友心態,總覺得同老公在外私下結婚,冇帶佢返屋企見父母(天主),冇一份認同&祝福(里d我吾敢同老公講,費事佢覺得用甘多心血攪婚禮,卻換黎甘o既評語:-P)~~我成日覺得俾天主祝福過婚姻,定可白頭到老~~雖然很玄,又沒根據,但眼見身邊一對對俾天主祝福過的朋友&親戚真的很好呢~~沒有的,總差了些~~可能很個人感覺,但我就這樣的相信呢~~
你有在教堂行禮,太好,太羨慕la~~可吾可以講黎聽下點辨手續,情景係點呢??~係咪o係St' Teresa 舉行??~~恨"屎"我~~~

TIFFMUMMY 寫道:
Hi!詠童媽媽,

My daugther & I both are 天主教教友 & her name is Tiffany but IS NOT a 聖名 but the sisiter like her name very much so she chose somethng start with 'T' TERESA for her as a 聖名.

Didn't u ask sister for a 聖名name list?? There are heaps of choice.

My husband is not a 天主教教友 but he used to study at 天主教school.

We go to St' Teresa church at Kln Tong but not every week. Did u get marry at the chruch?? I did.

別墅

Janet123:
我女代母俾個聖名表,T字只有2個名揀~~所以仍未有頭緒~~甘拜托哂你la~~hehe~~搵到請pm我la~~thx a lot~~

[quote]
Janet123 寫道:
詠童媽媽, TIFFMUMMY,
Hi,我和囡囡都係天主教徒,果女今年4月剛領洗,老公就明年4月.我返大圍聖歐XX堂.我每個星期也返教堂的.詠童媽媽.....聖名你可問代母睇佢有咩意見???我之前好似有張聖名

別墅

wing1206:
如果父母是但1個係教友or祖父母or近親屬係教友,甘bb一出世便可領洗,等bb大d就上道理班,再領"堅鎮",即又名"附油"聖事(好似吾係甘寫,我寫個音),代表已明白天主道理,以潔淨靈魂&心靈迎接上主,就可以彌撒中領聖體(白色小麵餅),聖血(葡萄酒)~~就算已領洗,但未領"堅鎮"亦係吾可以領聖體ka~~以前就嚴謹d,一定父母2人係教友,bb先可以領洗,但而家寬鬆好多ka la,你可以到你個堂區教堂搵神父再了解多d,可能因為你個女冇親屬係教友,所以先要學道理(上道理班,一般只在星期六下午上個零鐘堂,聽下聖經故事,教人生道理甘,係免堂費ka~~好少要$),導師會話你知個小朋友幾時可領洗,領洗後,再要上另一節道理班,完成後,一樣會安排幾時領"堅鎮"~~其實所有天主教堂區聖堂都好歡迎非教友參加彌撒,你可以試下星期日一家大細去下你就近聖堂參與下,感受多d,了解多d,相信對你&一家都會good ka~~多數彌撒時間,間間聖堂差吾多,離不開7:30a.m.,9:30a.m.,10:30a.m.等等,彌撒約舉行1個鐘度,穩鎮起建問下堂區教友&神父修女~~希望幫到你la~~(另外,"返教會"只適用於基督教,天主教係用"望彌撒" 2教吾相同ka~~ )

wing1206 寫道:
Janet123
我都想帶我個女返教會,但好多教會都話最細k3才可以返,但我個女只係讀k2,我都想返聖歐xx堂,但我不是天主教徒,請問如何才可以讓小朋友洗禮的.

別墅

Jolly:
好多謝你ar~~但我好多吾識讀ar~~我諗好似你甘話,搵神父修女幫下都好wall~~順便問埋佢地聖名故事由來同意思先~~我聖名叫Isabella,中文叫依莎貝拉,話說以前見過聖母顯現.....吾係好記得tim~~ :-P 等我問返ar"女麻"先~~hehe~~你聖名係叫乜ar??~~你個小b下年2月出世,吾知會吾會14號情人節出世呢??~~haha~~仔定女ar??~~諗住邊間醫院生ar??~~為你祈禱,等天主降福你一家,special你&小b,等你生得順利快"趣",個小b肥肥白白,健健康康~~老公就24孝papa&老公~~

別墅

Umi :
聖多默?!!~~ 係咪青衣o個個聖多默宗徒堂ar??~~我係望10:30ka,你呢??~~我帶過個女返聖堂2次,如果你都係望10:30,你實有機會聽到我女o係彌撒時,特別神父講道理時,佢d咦e亞ar聲,仲要係好大聲tim~~前個禮拜咪係咪叫,以為人地同佢講野,係咪都大叫一餐,攪到幾吾好意思~~你如果下次見到個冇乜得個少少毛髮,口水多多,約7個月大bb,煩請你同佢打個招呼&話下佢la~~haha~~我冇步行籌款ar,我懶law :-P ~~but有損$;話時話,話說我老公有次衰多口,同我討論緊收入問題,甘我吾記得講乜la,好似關於天主ka~~個衰佬口臭到好激動甘講左句:"如果係天主攪到甘"情"罰我,我劈佢ar~~"(bcs佢個時我講乜都仲係吾信天主存在ka)我即鬧佢law~~而我心好驚& very unhappy~~到第二日佢返工,佢臨收工時成個腰包俾人偷左(佢搾紅色小巴,除左腰包放o係司機位,自己身旁)懷疑係乘客偷,但o個個位應係好難偷ka ma~~佢除左手機外,個日收入冇失到,但就冇左替工(放假請別人替自己開車的人)俾一日車租,銀包一切乜乜証,相片&$冇哂~~但為左要倒嘔替工車租,個日豆零冇收入之餘(收入以日薪計),仲要跌約500蚊(補領証件費用)~~佢同我講時,我就話:"等你吾信ar拿,今次小小"情"罰咋,冇連手機&個日收入咪算係甘law~~如果吾係仲金ar~~睇你仲衰吾衰口賤ar拿,吾信可以黎多次ka~~"跟住我老公頭dup dup吾出聲,只講句:"吾好la卦~~"甘我就慢慢一五一十話佢知天主俾我o既奇遇&恩寵~~而佢就吾再甘抗拒天主教lu~~睇佢仲有d進展tim~~雖然佢星期日要開工,但佢已冇反對我去聖堂la~~Sunday morning仲會叫醒我去tim~~
請按---[size=small]"聖多默宗徒堂輔祭會"
我細佬都係其中一個輔祭呢~~hehe~~

Umi 寫道:
詠童媽咪:

我差不多每個星期都會去聖多默參加彌撒架!  而我會係出年復活節領洗,現在都想問下有咩網址係有聖名參考呢?我會帶埋個女一起去church囉,我個女(k2)都有返主日學,我都係近呢兩年先開始信天主教,現在唔去church好似唔慣咁,今日你有冇參加步行籌款呀?? 我行完都好累lu,所以返屋企後即刻訓左兩個鐘.我老公未係天主教徒,可能因為佢屋企係拜神既關係,但佢就冇反對我返教會,仲覺得我返左之後個人開心左好多,所以我希望可以慢慢都令佢信喇,但我都唔會勉強佢既,因為呢個係每一個人既宗教自由, 

別墅

suki_suki:
welcome~~welcome~~你上左幾耐慕道班??~~覺得好ma??~~講下你點解or咩原因令你歸依天主ar??~~

suki_suki 寫道:
Hello,我係一個上緊慕道班既媽媽,亦想在此和妳們交流,歡迎嗎?

大宅

各位好呀! 我住响屯門, 所以每個星期日都會帶埋我32個月大囡囡返屯門贖世主堂, 我老公不是教徒, 但佢都會陪我地一齊去, 咁我可以專心望彌撒, 我都好欣賞佢呢方面. 我自己家(外家), 全部都係教徒, 所以我從小便在教會長大, 結婚亦响聖堂行禮, 仲要係2000年1月1日, 果時成日被人笑, 叫 "千年女皇 或千禧新娘", 因果日婚姻註冊處休息, 只有聖堂/教會先有得註冊行禮嘛

我個囡一出世就領世, 佢個聖名, 係 monique(法文), 英文其實係 monica, 不過我鐘意佢個音.

子爵府

[size=x-small]
天主教係用"望彌撒"

Well.... hi, all,

近代的講法應是"參與彌撒", 唔好"望"咁老套啦!

我多數去聖吳國盛堂(99%); 叧1% 會去葛達二聖聖堂。

大家可以去以下網址參考聖名, 進入網頁後選"saint", 有聖名的解釋, 聖人的生平及記念日:Catholic Online
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

[size=xx-small]wing1206 寫道:
我都想帶我個女返教會,但好多教會都話最細k3才可以返.

wing1206,

唔一定wor, 荃灣區好似大部份都是k1 (3歲)便可以返主日學。聖歐爾發堂如果真係冇, 有沒有試下聖本篤堂呀, 都是沙田區架!

子爵府

Dear all mame,
好開心有呢一個topic post 係呢到,我囡囡剛係今年八月出世,本身我自己唔係天主教徒,但自小就係天主教嘅學校讀書,因此我好想與囡囡一起去認識主,奈何我真的唔清楚如何去接觸。曾經有念頭想帶囡囡去參加彌撒,但我又恐怕她在參加彌撒中哭鬧,希望妳地能夠比多D意見給我。歡迎我地加入嗎?

複式洋房

Hello wilnita,我初初也和你一樣,想和囡囡一起認識主,但第一次和她參加彌撒,完全唔知要做什麼.後經教友告知,可上慕道課程去認識主,而家已經上了幾堂,下堂開始講解聖經.
但囡囡就無得上堂,因為佢要等下年開班先可以報名,唯有要我先生睇住佢.
該用戶已被刪除

子爵府

wilnita,

我仔仔細個時都有帶佢去聖堂。佢不會經常嘈的。(若兩歲時, 他就很活躍, 修女經常對他說:"小朋友, 要靜。 :-P " 如果引起其他信眾的不便, 我會帶他出去一回兒; 或會早點去選個比較前的位置(讓他可看多點, 冇咁悶), 或比較近門口(出出入入會方便d)。這樣地, 自己是分了心, 但我想培養仔仔對聖堂的歸屬感。

我老公都不是教徒, 但他會陪我去, 之後佢去飲咖啡睇報紙, 然後再來接我。他以前常想幫我湊仔仔出去玩, 讓我可安心參與彌撒, 但我發覺仔仔會誤以為去聖堂是去"玩"。所以, 現在我要求先生遲點才入來接仔仔。他現在會在領聖體前到, 跟著他可帶仔仔到祭台前接受神父祝福。

首頁
12345...69

尾頁

跳至