跳至

首頁

尾頁

別墅

保險

各位靚媽 ,
分享下你地為BB買左邊類型保險?
該用戶已被刪除

Re: 保險

別墅

係醫療連教育基金?定分開?
我去恆生問過就只得教育基金,供8年,可18歲或21歲拎$
又去過匯豐搵過幫我跟開保險個個,佢都係得儲蓄,供8年/12年/15年,醫療就分開買的(住院)
我聽人過有d醫療保供幾年,有冇mami知?thanks
該用戶已被刪除

別墅

manman721,
匯豐有純醫療,如果公司無包bb,一定要買,但幾錢就因你想包什麼而定,就自己環境

別墅

匯豐的純醫療保我自己有1份 lu ~~ 但暫時未打算BB都係匯豐買 , 想睇下你地join左d咩類型的先決定 , Thanks

複式洋房

我都有幫我仔仔買咗儲蓄保險,,我係中國人受度買既,供18年,18年之後你可以攞,亦都可以唔攞.醫療就要另外買,佢果度係唔包既,.

水晶宮

好媽媽勳章

曉敏一改名之後就幫佢買,買左小小儲蓄,另外醫療,住院,意外都有小小.每個月$3xx

原文章由 貪靚媽咪 於 07-9-30 14:17 發表
我都有幫我仔仔買咗儲蓄保險,,我係中國人受度買既,供18年,18年之後你可以攞,亦都可以唔攞.醫療就要另外買,佢果度係唔包既,.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

喜姐有2份。
一份係住院醫療,同Manulife買。
一份係儲蓄保同恆生買。

大宅

"浚然" 都有2份
普通保證, 可能包入院
教育基金
我就係知道買咗2份
實際內容係咩我都唔清楚
因為我十吓十吓
我連自己果份, 買咗咩都唔知

別墅

而家係保誠買左 ...... 儲蓄+住院 , 每月比$1600多少少 , 裹面有$300度係住院成份

複式洋房

原文章由 patpat234 於 07-9-30 17:25 發表
曉敏一改名之後就幫佢買,買左小小儲蓄,另外醫療,住院,意外都有小小.每個月$3xx
pat pat
你既意思係儲蓄同醫療,住院,意外包埋一齊先係$3xx,定係點呀?如果係包埋既話,咁你係邊間買既?因為我有個朋友佢都係啱啱生完,都想同佢既b買.佢又唔鍾意我而家買既呢份.所以我唯有幫佢留意下囉.

男爵府

原文章由 貪靚媽咪 於 07-10-2 14:20 發表
pat pat
你既意思係儲蓄同醫療,住院,意外包埋一齊先係$3xx,定係點呀?如果係包埋既話,咁你係邊間買既?因為我有個朋友佢都係啱啱生完,都想同佢既b買.佢又唔鍾意我而家買既呢份.所以我唯有幫佢留意下囉. ...

我就買左一份傳統人壽+醫療丫..意外..危疾丫..供 5 年 ...
每年 9 千幾..
另再買一份月供 2000蚊既基金..買香港 同大陸 a 股..only 供 10 年..(以家都賺左唔少 )
我係幫 sunlife 買既..

水晶宮

好媽媽勳章

係呀,我全部野都買好細,遲D返兇黎做野先加大份單.
我o係小太空人果間買o架

原文章由 貪靚媽咪 於 07-10-2 14:20 發表
pat pat
你既意思係儲蓄同醫療,住院,意外包埋一齊先係$3xx,定係點呀?如果係包埋既話,咁你係邊間買既?因為我有個朋友佢都係啱啱生完,都想同佢既b買.佢又唔鍾意我而家買既呢份.所以我唯有幫佢留意下囉. ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

我個囡都buy左2份....
一份aia...咩都有....係我uncle做的...$3百幾...
一份保誠.....save money的...$500

禁止訪問

別墅

我幫Katrina 買左一份醫療住院(Manxlife), 每個月$300 左右, 意外同危疾都吾買住, 另外 c6 公司買多份醫療住院加每年包睇普通醫生30次(每次Max $350)及專科醫生10次(每次Max $700) 中醫10次(每次Max $250). 仲有化驗, x ray等. 好鬼正(公司福利) haha, 我都有架. 至於教育基金就... Oh, very 金 lu, 用基金投資形式, 每月供最少$5000,可anytime 加碼, 亦anytime 可以調動. 就無話供幾耐.

大宅

萱萱個份係Mass Mutual買,每月大約$400.00,但保險公司未受保"醫療"個部份,因萱萱bb個陣入過醫院,保險公司要過一段時間才考慮是否再受保

洋房

我幫個仔買左 AIA. 一年二千幾.
另外每個月儲$500 入佢個恒生戶口.

別墅

請問有冇媽咪知道有冇d保險公司可淨買醫療(睇醫生可claim錢,不需指定醫生),因我公司已有住院,但醫療就要睇指定醫生,屋企附近冇,所以想淨買醫療

首頁

尾頁

跳至