想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一個高齡婦,舊年年尾做好晒懷孕前檢查打好晒德麻針,之後就開工做人,一試兩個月就Bingo左,點知10 weeks係C+醫生照超聲波發現個胎無心跳,食兩劑藥未排到後就做刮宮,休息兼中醫調理於3次M Come後再試,又係試兩個月就Bingo,last M係4/8,但係向20/9零晨(6 weeks 5)發覺流啡,入左廣華乜到照唔到,懷疑係宮外孕,抽左兩次血檢查証明係經已小X,而且似黎M咁,尋日剛出院!:-|
請問有無人可以比下意見,跟住我應該點做好,我諗住會睇中醫調理,但係真係好驚會有第三次,想問睇西醫有用嗎?要驗乜同應該做乜檢查好呢? 今次因係day 20時尿道炎,食過藥,係咪咁樣令到粒受精卵弱呢?因為驗孕時的顯示係好淡色,相信粒受精卵當時經已有問題law!:cry:

大宅

我個case和你很相似, 我都係試過兩次小產, 而兩次都係試了第二個月便bingo. 第一次week 7流啡check 到突然無心跳, 第二次差不多week 8仍是只有胎囊, 但無胎, 於是去左刮宮. 之後我去左睇dr tay, 驗血後發現我個免疫系統有問題, 所以排斥個胎. 所以不如你在第三次懷孕前都去詳細檢查一下.

大宅

原文章由 JR東日本 於 07-9-23 09:17 發表
我個case和你很相似, 我都係試過兩次小產, 而兩次都係試了第二個月便bingo. 第一次week 7流啡check 到突然無心跳, 第二次差不多week 8仍是只有胎囊, 但無胎, 於是去左刮宮. 之後我去左睇dr tay, 驗血後發現我個免 ...

我係做iui有bb,剛剛星期四小產,bb5weeks自然流產,我都好擔心,唔知可以點.醫生無叫我做咩,仲話十日後返去check幾時排卵,今月可以自然懷孕,下個cycle可以做iui. 不過我諗我會問醫生好唔好check下血,因為我懷疑自己黃體不足.
我家姐做兩次iui都小產,因為連續兩次小產醫生就叫佢check血,發現佢血中少咗d野(我無問得好清楚), 之後醫生轉介佢去睇一個醫生,係那次治療中(佢好似成日打d賀爾蒙針), 佢竟然自然pregnant,而家大女都2.5years old, 細女剛6個月. 所以我都會建議你check下血,兩次小產,可能身體真係有d毛病. 大家一齊努力!

洋房

我個case和你很相似, 我都係試過兩次小產, 而兩次都係試了第二個月便bingo. 第一次week 7流啡check 到突然無心跳, 第二次差不多week 8仍是只有胎囊, 但無胎, 於是去左刮宮. 之後我去左睇dr tay, 驗血後發現我個免 ...

JR東日本,

請問dr tay係邊位, 可否介紹? 我都係試過兩次小產! 唔知點好?

大宅

concat,

幾日冇見你,都有d擔心......你宜家點呀?? 有咩唔開心都要搵人傾下,休息多d!!

我都唔知應該講咩,自己都好擔心小b唔知得唔得...

大宅

原文章由 Leechi 於 07-9-23 11:10 發表

JR東日本,

請問dr tay係邊位, 可否介紹? 我都係試過兩次小產! 唔知點好?

Leechi,
他是鄭競偉醫生, 轉看不育及婦科.

大宅

原文章由 cycream 於 07-9-23 10:54 發表

我係做iui有bb,剛剛星期四小產,bb5weeks自然流產,我都好擔心,唔知可以點.醫生無叫我做咩,仲話十日後返去check幾時排卵,今月可以自然懷孕,下個cycle可以做iui. 不過我諗我會問醫生好唔好check下血,因為我懷疑自己黃 ...

cycream:
你要多一點休息, 下次再來過. 其實做iui辛苦嗎? dr tay 都建議我試

大宅

原文章由 JR東日本 於 07-9-23 13:12 發表

cycream:
你要多一點休息, 下次再來過. 其實做iui辛苦嗎? dr tay 都建議我試

多謝你! 我覺得做iui唔辛苦,只不過要成日打針同去睇醫生,花錢同花時間而已. 如果你可以自己pregnant,只係陀得唔穩,你知唔知點解佢suggest你做iui? 係bk呢度,好似好多人讚dr tay,我諗佢suggest一定有佢道理.

大宅

原文章由 cycream 於 07-9-23 13:39 發表

多謝你! 我覺得做iui唔辛苦,只不過要成日打針同去睇醫生,花錢同花時間而已. 如果你可以自己pregnant,只係陀得唔穩,你知唔知點解佢suggest你做iui? 係bk呢度,好似好多人讚dr tay,我諗佢suggest一定有佢道理. ...

cycream,
由於我的身體會自動排斥胎兒, 故dr tay 說我要在受孕前開始一些特別的treatment, 然後佢會告訴我何時行房(或可做iui, 可能我老公精精的形態較差), 之後我要keep 住吃藥及打針至驗孕. 如無懷孕, 可停止treatment, 如有孕, 要繼續吃藥和打針至三個月.

男爵府

Concat,
Be strong........ i am sorry to hear.......we will be right here supporting you.

原文章由 concat 於 07-9-22 23:28 發表
我係一個高齡婦,舊年年尾做好晒懷孕前檢查打好晒德麻針,之後就開工做人,一試兩個月就Bingo左,點知10 weeks係C+醫生照超聲波發現個胎無心跳,食兩劑藥未排到後就做刮宮,休息兼中醫調理於3次M Come後再試,又係試兩個月就Bingo,l ...

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

大宅

JR東日本,
如果西醫就係幫到忙,我都要book定check下,咁你有無睇中醫調理?

cycream,
咁請問你家姐睇開邊個醫生呢?
你都要休息多d呀,加油!

heygirl, Oh!Baby,
唔好擔心太多,你地繼續做B計劃先,等我調理好再追返上黎!

大宅

原文章由 concat 於 07-9-23 17:20 發表
JR東日本,
如果西醫就係幫到忙,我都要book定check下,咁你有無睇中醫調理?

cycream,
咁請問你家姐睇開邊個醫生呢?
你都要休息多d呀,加油!

heygirl, Oh!Baby,
唔好擔心太多,你地繼續做B計劃先,等我調理好再追返上黎! ...

我同我家姐都係睇梁啟文醫生(佢係純不育醫生,唔做婦產). 我諗你都係去西醫check下,bk呢度好多人睇dr tay,你留意下. 我之前有睇大圍東叔(中醫,bk都好多人睇),佢都有叫我先去body check,如果知道有咩問題,佢可以針對性調理. 你都要好好休息,大家一齊努力!

大宅

原文章由 concat 於 07-9-22 23:28 發表
我係一個高齡婦,舊年年尾做好晒懷孕前檢查打好晒德麻針,之後就開工做人,一試兩個月就Bingo左,點知10 weeks係C+醫生照超聲波發現個胎無心跳,食兩劑藥未排到後就做刮宮,休息兼中醫調理於3次M Come後再試,又係試兩個月就Bingo,l ...

concat,
你驗孕係咪只驗小便,無驗血? 我last m係8/16,9/15 check 到 bingo, 當時驗孕棒係好淺色,我當日有驗血,懷孕指數都好低(只有20幾,正常係超過100),醫生話應該係呢次個精子卵唔好. 我係9/19中午流啡,9/20早上開始流血,呢幾日都好似m,今日都仲有小小.我懷疑自己黃體不足,因為以前用d仔排卵棒驗LH,成日都係淺色,驗孕棒淺色,都係有D問題. 你有無睇開婦科?

別墅

concat,

希望你唔好太傷心! 祝早日康復! 加油!

大宅

cycream,
我驗孕時只係驗尿,顯示得好慢同好淡色,果然真係出事!:cry:
之後係診所都只係驗尿,無驗血呀,我係8月4日last M,9月20日零晨流啡入左廣華,仲諗住流少少啡都好過第一胎乜野反應都無,點知一照超聲波就無野睇!:cry:
我無睇開o既婦科,不過之前book左私家做產檢,e+諗緊係咪去睇抑或直接去睇不育科,都知好o既婦科係超full,要check下幾時有位!
你今個月可以自然懷孕呀?咁快o既?係咪即係清晒今次再等一次M come 後就可以做 iui 呀?
不過至弊我真係超高齡,年過40,所以好驚係副器官有問題law! ?-( :-|
可否PM梁啟文醫生資料比我呀!thanks!

JR東日本,
可否PM埋dr. tay資料比我呀!thanks!
咁你e+有無做treatment?預計幾時可以再開工呀?我真係好心急,年紀越大機器越壞!

yanyan8888,
Thanks a lot! :)

原文章由 <i>cycream</i> 於 07-9-23 19:47 發表 concat,<br />
你驗孕係咪只驗小便,無驗血? 我last m係8/16,9/15 check 到 bingo, 當時驗孕棒係好淺色,我當日有驗血,懷孕指數都好低(只有20幾,正常係超過100),醫生話應該係呢次個精子卵唔好. 我係9/19中午流啡,9/20早上 ...
<br />

複式洋房

JR東日本

我都係免疫系統出現問題,小x2次,
你個treatment要做幾耐&幾多錢?
之後打針貴唔貴? check 既過程又用左幾多$?
我都想睇下?

男爵府

各位,
因為我兩次小產, 第一次week 11流啡check 到突然無心跳,
剛剛四月小產,bb5weeks自然流產, 我驗孕時,顯示得好慢同淡色!
d仔排卵棒驗一驗,成日都只係淺色,睇婦科用驗孕棒都係好淺色!

我之前send左我老公驗蟲蟲既報告比醫生,佢話如果老公d蟲蟲無事,
就即係"原因不明"o個隻, ,我都想知係咩問題...

所以,我想驗下血, 檢查我個免疫系統有無排斥問題,

詳細檢查一下!

不過, 請問有無睇開醫生既BK sisters, 可以驗血, 檢查下免疫系統既呢?

可否分享經驗? 唔該share?

大宅

原文章由 concat 於 07-9-23 23:18 發表
cycream,
我驗孕時只係驗尿,顯示得好慢同好淡色,果然真係出事!:cry:
之後係診所都只係驗尿,無驗血呀,我係8月4日last M,9月20日零晨流啡入左廣華,仲諗住流少少啡都好過第一胎乜野反應都無,點知一照超聲波就無野睇!:cry:
我無 ...

我最開頭以為驗尿淺色係bb太細,日子太短,其實已反映個受精卵有d問題. 不過準確D係要check懷孕指數 (HCG), 我只有20,合格係100,另外會不斷以倍數增加,而我就下降, 下次有BB一定要注意呢個指數.
我都係高齡(37),大家一齊努力! 梁啟文醫生地址係彌敦道2381701, tel.27308441-2. 我諗有個醫生跟住個case係安心d. 你可以check下其他醫生d時間,如dr tay, 董曉方等都係好出名.

大宅

原文章由 Worcester 於 07-9-24 11:43 發表

JR東日本

我都係免疫系統出現問題,小x2次,
你個treatment要做幾耐&幾多錢?
之後打針貴唔貴? check 既過程又用左幾多$?
我都想睇下?

worcester,
你是否驗血知道免疫系統有問題? dr tay 話個treatment約7000-8000, 如自已行房(不用人工), 可減千幾.

至於之前驗血, 約用了四千

洋房

原文章由 JR東日本 於 07-9-23 13:54 發表

cycream,
由於我的身體會自動排斥胎兒, 故dr tay 說我要在受孕前開始一些特別的treatment, 然後佢會告訴我何時行房(或可做iui, 可能我老公精精的形態較差), 之後我要keep 住吃藥及打針至驗孕. 如無懷孕, 可停止t ...

JR東日本 ,

你本身有冇生過小朋友? dr tay 診所係邊?

首頁

尾頁

跳至