家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我諗我都係其中一隻 "羊太"。 岩岩學人買股票諗住學人投資下唔使成日死姑姑...

上次比我家姐夾左我買中國財險(2328), 10.26買, 一買就霖市, 趺到得7蚊雞... :cry: 終於等等等, 等到上星期上番去11.4賣左, 執番身彩, 但而家上到15.08!!! 唉!!!^$^$^$##% 慘!

而家就抽下新股, 睇下有冇少少運仔行下啦!

而基金又點呢... 我都幫我個仔買過, 點知寄親黎既statement都係跌既多, 到最後升番少少就叫我贖番, 真係為左幾千蚊責住幾萬蚊幾年, 唔係好化算... :-|

不過, 買股票呢家野我都知呢個等如賭博, 但我既宗旨就係以有限錢去投資, Safe play, Safe Day!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

公爵府

好媽媽勳章

Hello Mummy ,
我係比阿妹講得多, 話我只係識做定期賺果dddddddd....
最近初入股壇, 由抽新股開始.
8月頭膽粗粗入一手中國人壽($33.85), 點知入完第二日開始跌市, 真黑仔
跟住8月2x標升時($37), 沽出好滿足咁賺左三千幾,
而家睇定d 再入市
暫時抽下新股先.

我都有幫阿仔在恆生買儲蓄基金, 都就快五年啦, 到時可以停供等十年八載到時取回報.

伯爵府

牛年勳章

我都係岩岩開始玩股票 , 但都只係抽新股 , 因為安全d , 同埋只會攞幾千蚊出黎 , 就算輸左都無咁肉痛

岩岩抽左隻恆鼎 , 諗住keep幾日睇下先 , 點知第二日 , 睇住佢係咁跌 , 攪到我放鬼左 , 點知依家升番上12.xx
激死我la:-(

另外亦有月供基金 , 但升幅得好小:tongue:
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

珍珠宮

Hi! Mummy,

我路過ge! 我5算新手亦5係專家,賺到少少o甘啦!

我奇怪你點解買基金"最後升番少少就叫我贖番",基金屬長線投資,尤其穩陣型,好多時頭幾年都冇睇頭(有d似買保險),要耐心等,過早贖回真係蝕底

原文章由 Mummy 於 07-9-27 19:37 發表
而基金又點呢... 我都幫我個仔買過, 點知寄親黎既statement都係跌既多, 到最後升番少少就叫我贖番, 真係為左幾千蚊責住幾萬蚊幾年, 唔係好化算... :-|

不過, 買股票呢家野我都知呢個等如賭博, 但我既宗旨就係以有限錢去投資, Safe play, Safe Day!

大宅

我極唔同意, 我daddy 同我自己既退休金都係股票投資上得來. 我daddy 而家食股息, 我以佢做榜樣, 目標都係儲錢投資直到股息可以足夠日常支出, 咁我就可以提早退休.

其實股票等於夾錢做生意, 仲要你可以揀盤靚既生意先去夾, 佢又冇得唔俾你夾 (只要你有錢就得), 所以可謂實賺. 而且盤生意請左班好叻既人睇住, 你只要久不久望下,見到唔對路先轉軚. 我都唔識做功課, 不過自己都耍有d思考, 而家我覺得只要有一舊錢, 冇野比股票更易搵錢.

原文章由 Mummy 於 07-9-27 19:37 發表
買股票呢家野...等如賭博...

男爵府

Lokyauyau,

果隻叫比聯保本基金來的, 本身話係十年, 跟住渣左幾年之後, 就寄左封信黎話要贖回勒, 話咩提早達到目標就會提早喎, 唉是但啦, 我都幾後悔買左果隻基金, 不過阿仔D錢又唔係等住洗, 所以先至買咋。

禁止訪問

男爵府

ha8mo,

都係小心d好, 我地師奶仔既錢唔易剩的, 一陣間連買送果d都輸埋就死得......... :-|

原文章由 ha8mo 於 07-9-28 16:03 發表
當你買得多落去
見到個戶口幾分鐘就幾千蚊上落
仲過癮呀! :mrgreen:

珍珠宮

Agree! 最緊要係閒$,票面上落便可睇開d,亦可彈性處理,當長線收息養老亦可

當年老媽將我給她的儲下的家用去炒仙股,遇大跌市,成份家用泡湯,悶悶不樂2個禮拜,直到我摧了她幾次買家用品,她才吞吞吐吐說出來,我用了很多方法才令她釋懷

所以我提醒自己.....要留後路

原文章由 Mummy 於 07-9-28 17:09 發表
ha8mo,

都係小心d好, 我地師奶仔既錢唔易剩的, 一陣間連買送果d都輸埋就死得......... :-|

別墅

新仔炒股

在牛氣沖天的股市,有好多新仔入場,犯上各式各樣新仔的毛病,例如網友
佐助的自白,也可以看到新手的無奈,佢咁樣講:「我是新仔,我今年二月尾才開始買股票,好不幸遇上三月五號既恆指大跌市七百七十七點,當時我忍痛將股票全cut loss了,有一段時間唔敢再入股玩,但後來起五月尾六月頭,我又再嘗試起股海找一點點o既利潤,起初都唔錯架 每日低買高賣,一兩日內出貨,真係眼前o既利潤都幾好,十幾萬既本錢,很快我就搵到幾萬蚊。
「但大家仲記唔記得八月十七日o既大跌市?我眼見我自己手上o既股票,幾日就差唔多跌左三分之一,果時真係好擔心 因為記得人地話真正o既大跌市是會無左三分之二,我唔想連本錢都無埋,所以又再起deep V最底cut loss了,這次對我嚟講好傷,我早前贏了o既全部都無埋,同埋lost了大約三萬幾蚊 好唔開心呀!!!
「幸好有幸發現左呢個Blog,每日睇陸sir你無私既教導同埋一班網友o既分享,我仲一口氣就睇完陸sir你果兩本書 得益不少呢。我知道咗咩係價值投資,知道自己一直都係投機,我依家想將資金投入去0005(匯豐) and 2823(A50基金)我想長hold,但0005依家入市係唔係好唔理智呢??定等跌市先入市好呢?現家2823又好貴呀!!!!但又見到恆指日日都創新高,我又好似唔入就會失去好多找錢既機會 ><"陸sir,你認為我應該全hold cash等大跌市先入好,定依家就開始入會好呢?我o既十餘萬係老本,無咩用途,之前係放起銀行收利息o既,希望陸可以覆我啦!!! thz a lot!!! 」

睇完佐助的自白,他都算是幾典型新仔,有幾個特徵:
第一,過去投資趨向保守,只把錢放在銀行收息,過去只是一間極保守公司。
第二,一開始入市就不知不覺成為投機者,開咗間投機公司而不自知。
既然開咗投機公司都唔知,自然不懂得投機的策略,犯上「嬴粒糖,輸間廠」的毛病,在中等速度的升市,出出入入,炒股唔識坐,賺錢不多。但跌落來不識一成止蝕,要在調整市跌三成時才止蝕,不用在deep V之底斬倉。
第三,表面看如果他當日輸三成都唔止蝕,等到今日會幾發。不過若果係唔覺意開咗間投機公司,又唔識死唔止蝕,到最後一跌到來時,就會一舖清。所以佐助怕死在8月17日止蝕,看來很笨,但無有怕永不止蝕的人,長線更笨,狂炒公司能贏到尾,萬中無一。
第四,想由投機公司轉番做投資公司,現在似乎太遲,因為在這種大牛市中,便宜貨相當有限,A50基金現價248元,距離年多前陸羽仁第一次叫人買時的50元,已經近5倍,或者再可以再升到300元、400元都講唔定,但跌起上來亦會幾慘,可以炒而不可以投資。現在的市況,狂炒容易投資難,投資公司要先練吓忍功為尚。唔係無好股,但係佢地唔會升,你買咗都好似無買一樣。
  新仔炒股,註定要交學費,在這種狂升市中,最後恐怕新仔要交很昻貴的學費,才知道股市是什麼一回事。股市是財富轉移之地,富可敵國的金融巨企,一次又一次地在人為的股市波浪中,把財富轉移,一批又一批的股壇新仔,就如登陸諾曼第的士兵,在無情炮火中犧牲。
  講多兩句,股市升得咁急,如今已進入速動的升市,快上快落,如果要開投機部去炒,只能快來快去,做吓一日鮮兩日鮮,如果贏到粒大糖,股價一回頭就要走,唔好長期坐貨,和升市初期的要坐吓貨的投機手法相反。你可能會問,咁樣短炒未必賺到錢,我會話咁樣就考你功力了,如果投機部試過都賺唔到錢,咪停咗唔俾佢運作囉;若果賺到錢,咪俾佢細細地玩吓囉,搞公司好簡單,賺錢的部門可以繼續,唔賺錢的部門要摺埋。要抱著跌市隨時到來的心理,才可以入市投機。

陸羽仁

複式洋房

我又係一買股票就會遇上大跌ge宿命. 我在97年金融風暴前夕入市, 一入市就股災:-( .........這10年來對股票都不聞不問. 幸好當時是用閒錢入市, 又係諗住小注怡情無所謂, 所以才沒有輸身家.
今年7月尾又心思思入市了, 又係一入市遇着大跌市(受次按及外圍拖累), 真係一個"邪"字.

跟住我就反思, 個人起碼要對股市有基礎認識. 然後就學看基礎圖表, 學睇少少數據. 我唔係話我自己識好多技術呀, 只係自己要拿血汗錢出來投資的時候, 就一定要有一個信念 "唔識莫買"及"先求知,再投資"

我在8月的大跌市都損失好多:-( , 但現在都算好彩, 平了手. 但不會貿貿然入市, 起碼現在不會, 因為個市現在好crazy.
:-) :-D

男爵府

個市呢兩日大起大落, 買落果d而家放又蝕左個手續費, 應走定唔應走呢....

珍珠宮

Mummy,

你手o個d係乜? 好股,未必要走,等下有機會

我都終於等到005郁下.....仲要係逆市升

原文章由 Mummy 於 07-10-4 11:28 發表
個市呢兩日大起大落, 買落果d而家放又蝕左個手續費, 應走定唔應走呢....

大宅

這不是宿命, 因為等到你覺得應該入市之際, 往往就是股市既高峰, 所以每次你入市之後就即跌. 你只要調節你入市既心態 (不要等人人都從股市賺到錢, 你先唔抵得入市. 因為人人都賺到錢時, 股市已經玩到將近殘矣), 這個宿命自然就會打破.

原文章由 SiuHak 於 07-9-28 18:26 發表
我又係一買股票就會遇上大跌ge宿命. 我在97年金融風暴前夕入市, 一入市就股災:-( .........這10年來對股票都不聞不問. 幸好當時是用閒錢入市, 又係諗住小注怡情無所謂, 所以才沒有輸身家.
今年7月尾又心 ...

男爵府

今日地鐵通過左合併, 於是都買左幾手諗住長渣, 雖然而家都係高位, 亦都相信公用股都唔會死得去邊吧, 而且地鐵合併後會係最多土地發展既 "地產發展商", 如果佢都死的話, 我諗其他都會死曬!! 希望我呢隻 "羊太", 今次唔會做錯決定吧 (抱住個心態就算輸, 都唔會輸死我咁諗吧)

原文章由 8C9 於 07-10-4 12:28 發表
這不是宿命, 因為等到你覺得應該入市之際, 往往就是股市既高峰, 所以每次你入市之後就即跌. 你只要調節你入市既心態 (不要等人人都從股市賺到錢, 你先唔抵得入市. 因為人人都賺到錢時, 股市已經玩到將近殘矣), 這 ...

禁止訪問

大宅

買股票真係要小心, 我有朋友試過買1萬元蝕剩7百元, 如果佢以家都未放, 可能只得返幾十元. 佢每次諗起都好肉痛, 寧願用來買名牌袋好過.

男爵府

2024年龍年勳章

我隻#1389跌咗幾個月, 終於等到今早loss小小走了, 點知下午升得咁勁

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

del..............

[ 本文章最後由 honeyBB 於 07-10-10 22:16 編輯 ]

伯爵府

系呀升左成二十五個%,我都系几個月前買3.22,一買就升到3.68就連跌几日,仲於等到昨日3.43走左一半,之後中大升個心好鬼痛,等左咁耐,就系咁:-( :-( :-(
原文章由 wudy 於 07-10-10 19:55 發表
我隻#1389跌咗幾個月, 終於等到今早loss小小走了, 點知下午升得咁勁

首頁

尾頁

跳至