跳至

首頁

尾頁

大宅

想了解下大家坐校車問題?我小朋友要坐1小個小時,其實我見路段都不是遠,可以有得改善?請大家分享意見,TKS

有冇已是K2,和K3家長分享和交流下這間學校各樣?

公爵府

原文章由 carmenwg 於 07-9-6 16:04 發表
想了解下大家坐校車問題?我小朋友要坐1小個小時,其實我見路段都不是遠,可以有得改善?請大家分享意見,TKS

有冇已是K2,和K3家長分享和交流下這間學校各樣? ...

你的小朋友今年讀K.1嗎的?
我仔讀K.1都係8:20am上車,
點都不用1 hours喎,

大宅

katherine612 ,

很高興中於找到大家相同小朋友同一間學校, 可以有共同話題.
我個小朋友校巴返學只是8:35-8:40之間,但放學要差不多5:00
所以很煩囉,其實路又不是那麼遠?
請問你也是住黃大仙那里? 我是住獅子山附近.我想我們 應相差不大嗎,点解你可以半小時? 是否校車不同嗎?
請問你個小朋友也是k1嗎?我個返全日,你個呢?

公爵府

原文章由 carmenwg 於 07-9-18 09:38 發表

很高興中於找到大家相同小朋友同一間學校, 可以有共同話題.
我個小朋友校巴返學只是8:35-8:40之間,但放學要差不多5:00
所以很煩囉,其實路又不是那麼遠?
請問你也是住黃大仙那里? 我是住獅子山附 ...

Hi Carmen,

我住係地鐵站附近架,你呢,係咪住係上山果到呀,我唸我地仔仔搭唔同的校車線,照計返學都不用1小時車程,無理由放學要架 我仔仔返半日,12:20-25pm會落校車架,其實路程好近,但$660校車費都幾貴囉,anyway,好開心認識到你,我係在職媽媽,有2個小朋友,你呢

大宅

HI! katherine612

我是返全日班,所以應該有些不同囉,而車費貴我是$670 我又想,你点解選又一村學校? 有在黃大仙其他地方找過幼稚園嗎? 我只有1個小朋友,那你現在2個小朋友幾大呢? 我都想多個但未決定到:lol:

現在你小朋友返學開心嗎?喜歡又一村嗎? 我個很喜歡
你買了校服嗎(冬季)

你点解同小朋友選又一村學校? 而黃大仙你有參觀過其他幼稚園嗎?有冇你感到較好心水嗎?

你現在有否想升小一問題嗎?
我個是女仔,你個是男/女?
唔好意思問左你今多問題.

公爵府

原文章由 carmenwg 於 07-9-19 09:52 發表
HI! katherine612

我是返全日班,所以應該有些不同囉,而車費貴我是$670 我又想,你点解選又一村學校? 有在黃大仙其他地方找過幼稚園嗎? 我只有1個小朋友,那你現在2個小朋友幾大呢? 我都想多個但未決定到:lol:

...

我個大女已經10歲幾喇,而家讀緊P.5,細仔k.1,佢地相差7年幾架,
點解選擇呢間學校,因為大女都係讀呢間(共面試7間幼稚園,得呢間收佢:lol: )而黃大仙附近都無咩較好的幼稚園, 咪讀呢間囉,呀仔每日返學都好開心,所以呢間好適合佢,你點解咁快俾女女返全日,佢不用午睡嗎,我仔仔下午要瞓2-4小時架,所以唸住明年k.2先讀全日班,睇下到時可唔可以同你女女一班啦,其實1個小朋友會好悶架,2個就比較熱鬧d囉,不過如果你想生多個就唔好距離咁遠囉,出年就最好喇,

大宅

我都很認同你講法,所以都有想算追多個,但未決定到,我都好想好像個今樣有2個小朋友:lol: 1女1仔=好字:lol:
我女都面了很多都收,但黃大仙我也沒找到理想的,我以為返全日會學會多些,所以選了全日囉,我可能下學期會轉半天但都未定,個女都喜歡這里,我有問他返回旧的2岁讀的這間,但她不想囉,:lol:
你女女現在那一間小學?我現在都開始留意小學了:lol:
因為坐車長都有考慮過轉回黃大仙,但又怕她不喜歡而取消了這想法囉,聴你也認識又一村很開心, 可以跟你了解多些又一村
又一村課程深/淺? 升小一接得辛苦嗎?

公爵府

carmen,

呀女讀緊保良局何壽南小學,這間學校是這區最好的小學之一(另一間是嘉諾撒)不過就勁多功課和較深,呀女初升上小一的時候有點跟不上,但好彩後來都跟到程度(呀女的年代的又一村課程較淺,現在的課程就不知道了)

大宅

又一村聴聞現在的課程都不深,剛聴一個家長講的.
即然課程淺那你担心個仔升小一嗎?

怕唔怕你小朋友到時升小一?

聴左我都有些担心

公爵府

原文章由 carmenwg 於 07-9-20 22:35 發表

又一村聴聞現在的課程都不深,剛聴一個家長講的.
即然課程淺那你担心個仔升小一嗎?

怕唔怕你小朋友到時升小一?

聴左我都有些担心 ...

carmen,

其實返幼稚園主要俾佢地學習之外,都要有個好的環境和其他的因素,而家佢地返學都咁開心,不用太担心啦,

大宅

katherine612

哦,明白,可能我是第一位小朋友,所以事事都想做到最好,所以事事都緊張一大歺囉

昨天我小朋友已病了,今天都返唔到學校,但我是想小朋友,她是咳咳,唔知學校比唔比返呢?之前家長會好像聴講過不是傳染病是可以返學,唔知有記錯嗎?那麼咳可以返學嗎? 因為在家里小朋友都不休息,所以我都想她返學.又唔知會唔會傳比別的同學呢?如會當然不讓她返啦!:lol:

局何壽南小學---男生好
嘉諾撒--新間---女生好
点解d家長這樣認為呢?
有d唔明解,你知嗎?

你小朋友返半日,那另半日有按排課外活動嗎?

在週六我打算按排她去玩跳舞.

大宅

katherine612

哦,明白,可能我是第一位小朋友,所以事事都想做到最好,所以事事都緊張一大歺囉

昨天我小朋友已病了,今天都返唔到學校,但我是想小朋友,她是咳咳,唔知學校比唔比返呢?之前家長會好像聴講過不是傳染病是可以返學,唔知有記錯嗎?那麼咳可以返學嗎? 因為在家里小朋友都不休息,所以我都想她返學.又唔知會唔會傳比別的同學呢?如會當然不讓她返啦!:lol:

局何壽南小學---男生好
嘉諾撒--新間---女生好
点解d家長這樣認為呢?
有d唔明解,你知嗎?

你小朋友返半日,那另半日有按排課外活動嗎?

在週六我打算按排她去玩跳舞.

公爵府

carmen,

我呀仔下午的課外沒活動是sleeping

公爵府

Happy Day,
Today will go to Disneyland

大宅

好!

希望亞女下星期可以上學.
你還需要問校服嗎?買左未?
外面有得買嗎?還是必定在在校買?

公爵府

原文章由 carmenwg 於 07-9-22 17:35 發表

好!

希望亞女下星期可以上學.
你還需要問校服嗎?買左未?
外面有得買嗎?還是必定在在校買?

大舊B已經係學校買左冬季校服喇,你點解未買呀,
你試下打番去學校問下可以係邊到買啦,:D

大宅

我都買左,但未買校樓,我遲d補返買

公爵府

carmen,

呀仔今日無返學呀,佢咳所以帶佢去睇醫生

大宅

我女上星期也是,但都差不多好,但又好像未清晒,希望你仔快d好返返!快d返學!

公爵府

carmen,

今日已經返左學喇

首頁

尾頁

跳至