論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你地小朋友會唔會學左印印講廣東話口音?
我個女剛剛兩歲, 我唔肯定佢係講野未正, 定學左印印口音, 好擔心.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

我个仔(現在十歲半)跟咗yan yan 六年,冇咁程況wor!

yuk hei mun

原文章由 jovyw 於 07-10-8 20:25 發表
請問你地小朋友會唔會學左印印講廣東話口音?
我個女剛剛兩歲, 我唔肯定佢係講野未正, 定學左印印口音, 好擔心.

子爵府

畀面勳章

我個仔兩歲半, 不過無你講的問題, 反而有時姐姐講的句子唔啱語法, 我個仔會教返佢轉頭!

大宅

有呀! 不過某d字不是太正, 我之前已跟印印講不是跟囝囝講廣東話, 因好會說國話, 好在台灣做過, 但一路都不聽我講 , 所以完約已沒有用, 改用賓賓.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 熙媽咪 於 07-10-8 21:38 發表
有呀! 不過某d字不是太正, 我之前已跟印印講不是跟囝囝講廣東話, 因好會說國話, 好在台灣做過, 但一路都不聽我講 , 所以完約已沒有用, 改用賓賓. ...

我佪女都講D印印廣柬話,例如:乜你咁耐食.因為印印成日話囡囡食得慢,笑死我

男爵府

有, BB識自動轉台, 同印印講印印廣柬話, 同其他人講純正廣柬話.

大宅

我個印重識d英文,佢以前都懶叻(或好心)教我女英文,但有時讀音唔正,阿女2歲未够,學壞師都幾麻煩,好似眼眉,佢教女讀 " i 煲 ",我改極 " i 包 " 佢都唔跟,直至揾專業人士 ( 我家姐)認真指正佢先肯改,自此印印唔准再教英文,我唔肯定發音既都話比女知唔識,佢就會留返見到EE時問,因我家姐英文好好,佢至怕人發音核凸,話唔講好過

大宅

絕對認同, 唔教好過教. 有時真係好攞命.

原文章由 yau2012 於 07-10-9 03:11 PM 發表
我個印重識d英文,佢以前都懶叻(或好心)教我女英文,但有時讀音唔正,阿女2歲未够,學壞師都幾麻煩,好似眼眉,佢教女讀 " i 煲 ",我改極 " i 包 " 佢都唔跟,直至揾專業人士 ( 我家姐)認真指正佢先肯改,自此印印唔准再 ...

男爵府

oh.. i've similar case , too ... my thai maid also know english...and she saw I talked with my baby in english and read the english words sometimes.. she then follows....

sigh.. I don't know how to tell her and won't hurt her feeling nei???

原文章由 yau2012 於 07-10-9 15:11 發表
我個印重識d英文,佢以前都懶叻(或好心)教我女英文,但有時讀音唔正,阿女2歲未够,學壞師都幾麻煩,好似眼眉,佢教女讀 " i 煲 ",我改極 " i 包 " 佢都唔跟,直至揾專業人士 ( 我家姐)認真指正佢先肯改,自此印印唔准再 ...

子爵府

應該5會. 我sis 個yan yan 做左6年都5講得正

但d 仔女都冇學到

首頁

尾頁

跳至