論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人請工人請到怕, 索性自己唔做野。

同埋, 你覺得自己搵幾多先唔會放棄份工?

侯爵府

好媽媽勳章

我都算係1半半啦!
今年年頭抄左個bun bun,我就冇做野,然後先慢慢揾個yan yan.....請左呢個yan yan 後,我就一路留係屋企,睇實佢!!

本來都吾想再請工人,過我又係D吾鍾意做家務+吾識煮飯既人,而我又有2kids,雖然我mami巳搬左過黎我屋企住(可以睇實個工人and幫我手take care my kids),但又吾想mami太累.......結果都係要用返工人。:-(
不過我發覺,我係屋企時,個工人會聽話/勤力好多,但我去街果日,佢就會'偷雞'!!

原文章由 YnnMa 於 07-10-10 09:52 發表

男爵府

原文章由 YnnMa 於 07-10-10 09:52 發表

一個已經怕, 小兒還小, 未懂說話, 有幼兒服務, 又可以請家務助理, 不宜再請工人, 因為住處周圍, 太多工人, 前工人都係咁學壞..

大宅

我lee一年多已換左成三個工人, 來緊第四個, 不過都未請。
其實, 因為我住屋苑, d 工人收風收得好快, 比喻我用過幾多個工人, 對面屋個個一定會講比新工人, 搞到人地心情都有影響。
講真, 每個工人唔做都有特別原因。
就係lee樣野, 我都覺好煩。

我鄰居同我講, 佢話, 我地住既屋苑既工人就最衰, 特別係賓。有一次有人來佢屋企見工, 個個人一出門口就比人問, "你係咪去邊度邊度見工, 千奇唔好做個家人既工, 好刻薄, 食唔飽架", 結果個個來見工既工人就同agent講話唔做。

死未!!!!

禁止訪問

複式洋房

我亦有想過3年後唔做自己帶孩子,但是他們上中學後可能不再需要我。到那時候點算啊?想再出來工作都末必有人請,一個令人煩惱非常的問題﹗
Thanks god giving me a happy family.

大宅

工人通病-冇王管就死得:(
雇主只有自己或家人睇住先好d,真惨
我都係炒咗個bun再請印時全職睇住先好d
打算明年滿約唔請,老公話阿女得2歲幾,我又怕湊細路,最好續多次約先喎,所以出年先算,希望自己爭氣la:loveliness:

大宅

我返工就一定叫家人睇住...真係好DD咁...忍左個工人8個月,都要炒(因為唔炒就會有財務上門追工人還錢)...仲要個工人覺得我唔幫佢還($6000),好似我欠左佢咁...都唔知佢hold起左成萬元人工花左去邊,就算匯錢回家鄉,都有收據ga,佢可以講大話到D匯錢收據,當晚就掉左...

原文章由 yau2012 於 07-10-11 00:28 發表
打算明年滿約唔請,老公話阿女得2歲幾,我又怕湊細路,最好續多次約先喎,所以出年先算,希望自己爭氣la:lovel ...

侯爵府

好媽媽勳章

My condition is similiar as yours.
The yan yan I am employing now is 80分(not very good, but ok). She works for me only half year. However, I feel she becomes lazier those days.......

原文章由 yau2012 於 07-10-11 00:28 發表
打算明年滿約唔請,老公話阿女得2歲幾,我又怕湊細路,最好續多次約先喎,所以出年先算,希望自己爭氣la:lovel ...

大宅

其實真係好煩, 不停換人, 仲之依家每隔3個月就有真空期, 好彩我阿媽可以幫手睇小朋友。

請到我真係怕!!! 都有唸過唔做野自己湊返, 但又係唔鐘意做家務, 點算???

大宅

自己湊番,再請家務助理,叫家務助理煮埋飯都仲得呀。

原文章由 YnnMa 於 07-10-11 14:12 發表
其實真係好煩, 不停換人, 仲之依家每隔3個月就有真空期, 好彩我阿媽可以幫手睇小朋友。

請到我真係怕!!! 都有唸過唔做野自己湊返, 但又係唔鐘意做家務, 點算??? ...

複式洋房

自己湊番,再請家務助理好主意,但是唔做野收入已經少左,﹩﹩﹩亦是一個需要考慮的問題。好煩惱﹗﹗
Thanks god giving me a happy family.

大宅

以我既經驗,我自己一個人湊一個小朋友(依家八個月),做埋日常家務都仲可以,但煮唔到夜晚餐飯,中午果餐自己食就求其蒸下野食飯囉。每個月都要搵一次家務助理番黎抺窗洗廚房,都係做三個鐘左右啫,埋單都係百幾二佰蚊,好過自己咁辛苦,如果小朋友入左學,d時間就好用好多啦。如果唔使返工,自己會洗少好多錢,因為省左車費,又唔使買咁多衫,中午果餐唔出去食自己煮又平好多,不過其實做全職媽媽真係辛苦過返工好多。
p.s如果唔上網果日,可以同到小朋友講兩次故事、睇埋dvd,去埋會所玩,仲可以做足晒家務。

原文章由 catcat 於 07-10-11 15:40 發表
自己湊番,再請家務助理好主意,但是唔做野收入已經少左,﹩﹩﹩亦是一個需要考慮的問題。好煩惱﹗﹗

伯爵府

虎到金來勳章

我都可以係甘講. 我有兩個仔, 大仔七歲, 細仔九個幾月, 我四年內換過七個工人, 印菲都用過, 舊年有左, 唸住搵過湊過nb的工人(印印), 點知係顛(詳細唔多講啦), 之後, 老公想再搵過菲, 但係我真係對工人無信心, 因為大部份都係黎混飯食(唔係搵飯食), 而且又有甘多虐兒case, 與其要貼錢買難受, 又要買佢地怕, 不如自己湊, 錢係小左好多(無收入, 又要支出), 總好過有事發生先黎後悔.

原文章由 yotal 於 07-10-12 19:36 發表
以我既經驗,我自己一個人湊一個小朋友(依家八個月),做埋日常家務都仲可以,但煮唔到夜晚餐飯,中午果餐自己食就求其蒸下野食飯囉。每個月都要搵一次家務助理番黎抺窗洗廚房,都係做三個鐘左右啫,埋單都係百幾二佰蚊,好過自己咁 ...

大宅

有個七歲都可以開始照顧自己,有時仲可以幫下手,咁都ok,如果兩個年齡太相近,例如一個初生,一個歲幾就煩啦,想唔搵人幫手都唔得。

原文章由 k_wong7 於 07-10-12 20:55 發表
我都可以係甘講. 我有兩個仔, 大仔七歲, 細仔九個幾月, 我四年內換過七個工人, 印菲都用過, 舊年有左, 唸住搵過湊過nb的工人(印印), 點知係顛(詳細唔多講啦), 之後, 老公想再搵過菲, 但係我真係對工人無信心, 因為大 ...

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

VANESSAT

係呀, 我都係做左 full time 媽 2個月多d, 我住屋苑, 4點幾5點, 樓下分別習結左2大派別, 一係工人, 二係操國語人士, 我本來好鍾意住而家屋苑, 都幾舒服, 不過, 做左 ftm 之後, 見得太多, 果個鐘數都唔想帶仔仔落去.

工人呢, 個個攞住個 mobiel 係咁 sms, 一係傾, d 細d既少主就個個一定會坐 bb車,因為唔會攪住工人偷懶 & d 工人霸住 d 遊樂設施,幾個工人圍住d少主,又係唔比佢地行來行去,咁就方便傾計.我真係覺得果 d 少主好慘,有時於 sunday食早餐,見到果d bb既父母,都唔知講唔講好,因為怕人地一句 "係呀, 我係準工人日日冇限制帶bb落街,當見多d野, 有乜問題"

操國語人士就唔洗講, 好鬼老粗, 於 playground 除晒鞋, 棟腳傾計, 佢地又唔理 d 細路, 任佢地走, 但佢地 d 細路比人蝦就鬼咁緊張, 佢地 d 細路蝦人佢地就當睇唔到.....

不過, 我都係用唔到工人, 而家冇工人在定, 係要做家務, 但就free好多, 唔洗安排工人,已經慳返好多氣. 我老公就好開心, 因為佢唔洗成日聽我投訴工人....

原文章由 VANESSAT 於 07-10-10 17:52 發表
YnnMa:

我都好同意, 住屋苑有這個問題, 我果邊有印尼店, church, 幼稚園, 賓印已無分, 好多整個上午坐在一起聚集唔使做, 但我又唔明d僱主知唔知 ? 我在五年間請了8個工人,大部分都係同一通病--->三個借錢, 其他懶, ...

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

係呀, 湊左小朋友, 生活都幾有規率, 佢地放學, 食完飯就訓午睡, 咁就係我既 free time, 出街又小左, 買無胃野既機會又小左, 煮飯多左時間研究下, 幾次老公都讚到出口, 話好好味. 老公仲話, 一早唔用工人仲正, 個仔就唔洗比工人縱壞左.

原文章由 VANESSAT 於 07-10-15 17:02 發表
MOONYCHAN:

大家咁話, 雖然朝早好早起身,晚上搞掂個仔先至睡, 但個人時間正常左, 最緊要老公聽唔到投訴, 一家齊齊整整, 似返個家. 雖然無收入, 但跟返個囝, 已用好多時間, 自然使少左錢, 令老公在經濟上放心d. ...

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章

自己湊番,再請家務助理幫手呀。 等BB入 nursury自己可找part time做.

"幾多先唔會放棄份工?" 我知有人60-70K/month 都放棄份工!有人8K/month 都不放棄份工!

首頁

尾頁

跳至