美容扮靚

跳至

首頁
12345...11

尾頁

洋房

皮 膚 解 答

本標題因其他美容公司入侵及破壞,現開新板。

[ 本文章最後由 depretty 於 07-7-31 18:04 編輯 ]

洋房

原文章由 depretty 於 07-7-31 18:03 發表
皮 膚 解 答

之前未及回覆的問題請再次發表
現分段補充皮膚常識資料如下:

以下醫學常識,用戶必雖正確認識,才可根治。

1.
皮膚分表層、中層、深層,必須循序漸進來進行,才可達致根治目的。
2.
面上油光盡量不要抹去,它有保護及消炎作用。
3.
切勿用熱水洗面及洗面過多。
4.
皮膚角質化,大約會28天更新一次。

5. 暗瘡、色斑、皮膚黝黑、面黃等成因。

洋房

原文章由 depretty 於 07-7-31 18:03 發表
皮 膚 解 答

續前板

a. 暗瘡:統稱皮膚炎,由於細菌肆虐,及油脂淤塞毛孔,不能排出,引致發炎。
b. 酒米、黑頭、毛孔粗大、油脂粒:統稱輕度暗瘡,油脂粒為沒有炎症的暗瘡,如
不及時處理,便會形成嚴重暗瘡。
c. 暗瘡坑:通常用手摩擦及擠壓,令表皮破壞,把發炎組締織擠壓真皮裹,或毛孔淤塞、角質化死皮,都會演變成嚴重暗瘡,治療後,通常會留下火山口模樣的皮膚,稱為暗瘡坑。
d. 色斑:雀斑、老人斑、太田斑、汗斑、白蝕等,種類繁多,統稱色斑。
太田斑,是由於異常先天性色素沉澱於真皮裹形成,雖接受彩光手術治療,才可根治。
汗斑、白蝕,通常由真菌及細菌感染,有部份由異常色素演變形成。
其他色斑,由於皮膚本身對陽光抵抗力較弱,容易受到紫外線破壞,或沒有做好防曬設施,令黑色素沉澱,因此形成。

眼袋白點(汗線管腫腺),酒米般藏於皮層內,雖接受激光或彩光手術治療,才可根治。

大宅

請問你所講的油性消炎水,是否只適用於深層暗瘡呢?
我鼻翼亦有一粒暗瘡,但它只是腫起少少,按它會微痛,但同樣是沒有膿,搽暗瘡藥都只係消紅,但不好,時常這樣反覆復發.請問能怎麼處理呢?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我由12歲開始塊面已經開始有雀斑.
月大月多,依家21歲.仲係月黎月多
點算好,係咪無得搞?

民房

1. 醫生話d雀班太淺,彩光效果不大,點好?有冇product 介紹可pm我?

2. 橙皮紋點好?醫生話polaris可減淡.有其他方法ma? slim light 6.9 ok ma?

3. 激光脫墨幾錢?要做幾多次?

4. 我有d好入既油脂粒,好難先整得出.點好?有冇product 介紹可pm我?

Thanks a lot

別墅

皮 膚 解 答

請問有邊隻牌子洗面係有消炎作用?

thank

洋房

原文章由 fabian 於 07-7-31 18:56 發表
請問你所講的油性消炎水,是否只適用於深層暗瘡呢?
我鼻翼亦有一粒暗瘡,但它只是腫起少少,按它會微痛,但同樣是沒有膿,搽暗瘡藥都只係消紅,但不好,時常這樣反覆復發.請問能怎麼處理呢?

油性消炎水因揮發性小,故對深層消炎有非常好的效果,表面性消炎更加無問題啦。
妳只要跟住我教的方法敷一至二晚,必可澈底消炎。

洋房

原文章由 cathykp 於 07-8-1 00:19 發表

請問有邊隻牌子洗面係有消炎作用?

thank

試試隻法國品牌 ,如須資料請email我啦。
[email protected]

大宅

點解我面兩頰通紅呢? 已有一整年, 搽什麼都無效用, 點様可以降溫, 美容師總是話缺水, 點樣先可以唔另皮膚缺水, 真煩惱.

[ 本文章最後由 jsmleetse 於 07-8-1 12:41 編輯 ]

洋房

原文章由 nikinokb 於 07-7-31 21:18 發表
我由12歲開始塊面已經開始有雀斑.
月大月多,依家21歲.仲係月黎月多
點算好,係咪無得搞?

第一時間妳必須每日搽防曬(絕不可缺),妳需知年紀愈小保養(約16歲開始)皮膚,皮膚質數及樣貌都可以比沒有打理皮膚的人仕青春8-10年以上。
雀斑當然可以搞,使用產品得宜的話,但最多做到85-90%。

洋房

原文章由 jsmleetse 於 07-8-1 12:32 發表
點解我面兩頰通紅呢? 已有一整年, 搽什麼都無效用, 點様可以降溫, 美容師總是話缺水, 點樣先可以唔另皮膚缺水, 真煩惱.

無錯是缺水,而且係深層缺水,妳只要搵對護膚品,約須三個月早晚用,就可解決問題,現時我想信妳使用中的護膚品未能真正解決深層保濕,慎用。

洋房

原文章由 ooooo 於 07-7-31 22:45 發表
1. 醫生話d雀班太淺,彩光效果不大,點好?有冇product 介紹可pm我?

2. 橙皮紋點好?醫生話polaris可減淡.有其他方法ma? slim light 6.9 ok ma?

3. 激光脫墨幾錢?要做幾多次?

4. 我有d好入既油脂粒,好難先 ...

1. 無錯色斑太淺,就算彩光、激光出來的效果不會太大,妳email給我再pm妳啦。
2. slim light 6.9色光不合妳,polaris費用會比較貴,妳可試用減肥產品於妊娠紋位置打圈及向外拉,目的是將不均混脂肪平衡,再刺激骨膠原令其增新,就可達到目的。
3. 激光脫墨大致需 $500-1000約可脫4-6粒,如該墨沒有根的話可一次性,就算有根都是2-3次,以上價錢應是包斷尾。
有部份的墨是跟身驅相連,要連同身驅一起脫走,才可根治。
亦可選擇用藥及電療,其實最主要看妳的墨情況作定論。
4. 如果真的是油脂粒,該是於臉上的表面,如深入的話時間應是時間不淺或曾經不斷按壓弄成。
可試用油性消炎用品連續3-4晚敷過夜,應該無問題,如妳欣願。

大宅

我都知是深層缺水, 但有咩辦法呢? 找咗好久都找不到合用, 妳話點?深層缺水用d保水又唔夠潤有猛感覺, 太潤又生粒粒, 好麻煩喎.

原文章由 depretty 於 07-8-1 13:06 發表

無錯是缺水,而且係深層缺水,妳只要搵對護膚品,約須三個月早晚用,就可解決問題,現時我想信妳使用中的護膚品未能真正解決深層保濕,慎用。

洋房

原文章由 jsmleetse 於 07-8-1 15:14 發表
我都知是深層缺水, 但有咩辦法呢? 找咗好久都找不到合用, 妳話點?深層缺水用d保水又唔夠潤有猛感覺, 太潤又生粒粒, 好麻煩喎.

收到啦介紹給妳用啦,應於3個月內將妳敏感根治,pm給妳。

大宅

原文章由 depretty 於 07-8-1 15:40 發表

我都有這情況出現, 可否PM比我?

民房

兩邊臉出左d黑斑,唔知係咪年紀問題(42啦),都幾明顯,有冇辦法減退呢?請幫忙!謝謝!

洋房

原文章由 心水情 於 07-8-1 17:14 發表
兩邊臉出左d黑斑,唔知係咪年紀問題(42啦),都幾明顯,有冇辦法減退呢?請幫忙!謝謝!

因隨著年紀續漸增長,新陳代謝減慢,色班自然會走出來,亦會因身體毛病、冇搽防曬等都會長出來。
如妳所講的黑斑在這幾年時間有,是很容易去除。就算時間長久有色斑都可以去除,祇不過時間比較長,無須担心。
妳可選用含有BHA及AHAs的治療性產品,約10天時間便有效果出來,有斑時間短者,於2-3個月就會去除,如有斑時間長久,則須4-5個月時間清除,就算混合性的色斑都可去除95%以上架,無須担心。用時最重要做一樣野,每日必須搽防曬。
如購買後能不懂使用,email給我吧!
[email protected]

大宅

原文章由 depretty 於 07-8-1 12:20 發表

油性消炎水因揮發性小,故對深層消炎有非常好的效果,表面性消炎更加無問題啦。
妳只要跟住我教的方法敷一至二晚,必可澈底消炎。

請PM你所講的消炎水資料給我.
thanks~

大宅

我未收到喎, 可email 俾我. [email protected]

原文章由 depretty 於 07-8-1 15:40 發表

首頁
12345...11

尾頁

跳至