自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日,去街市買$10豬肉時,個亞嬸話切左$12,,問我有冇問題,我話好啦,於是,我將一張$10紙加一個$1同5個2毫子俾佢,,佢話唔收毫子,我心諗毫子唔係錢呀 ,跟住我話我得番$11,叫佢切番走$1肉,個亞嬸好唔滿意,話"是但".

有冇其他媽咪試過咁樣,其實呢d人係唔係話唔收就可話唔收???

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

唔好話毫子!
我上次去一間茶餐廳食早餐,我俾左1個10蚊、1個5蚊、2個2蚊、2個5毫子,共$20.....個收銀大嬸就已經話我,下次唔收散子!
我咪問佢:你依家係咪唔要?
大嬸:唔係
我:想我再幫襯你?好難啦!
以後大家去買野,想用散子,最好去大機構:M記、超市....

[ 本文章最後由 pigpig 於 07-10-16 22:21 編輯 ]

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

梗有la! 向mongkok buy 街邊飲品5,2,1亳唔收! 果杯野12蚊! 我比4個5亳+1個10蚊都唔得

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

梗有啦!講起就慶, 去街市買菜$3.8,俾8毫子佢唔肯收,要俾蚊位,佢找番兩毫子過你

男爵府

我都試過!火都嚟埋
原文章由 garfield_pooh 於 07-10-16 22:58 發表
梗有啦!講起就慶, 去街市買菜$3.8,俾8毫子佢唔肯收,要俾蚊位,佢找番兩毫子過你

公爵府

畀面勳章

今日剛剛發生啦, 我買菜, $6.5, 我比5個1毫個c9, 佢好話我唔早d比佢, 咁佢可以找返比人喎, 跟住問我可唔可以唔比毫子佢, 我扮聽唔到, 問佢講咩, 佢先話冇野, 有病, 我又唔係數毫子比佢, 咁條數真係要比毫子架嘛
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

男爵府

我都試過一次去佐敦一間上海舖食飯, 我比散紙 (有1, 2毫), 佢話唔收喎! 咁我以後都無再去幫襯佢.

大宅

依家好多街市都唔收架,仲大大隻字寫明唔收串到C,有次個菜婆比返D毫子我,我話唔好咁多得唔得呀,有$3都係1,2毫架.佢好串咁話,下次買野比返我攞.咁我真係下次買野比返佢啦,後來比佢同令一個菜婆話返我轉頭,話我好離譜, 仲好大聲講下次唔好.頂佢個肺呀.咁做生意都得.
原文章由 garfield_pooh 於 07-10-16 22:58 發表

大宅

我都試過去街市買餸, 比2個5毫子阿伯, 個阿伯即時話唔收, 我即刻同佢講:咁毫子唔係錢呢架???如果唔係咁銀行點會出呀(發行)。個阿伯只係,不停咁話我哋唔收,
個個都話唔收, 唔通我又好願意收咩, 不知所謂

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

好多菜舖都唔收呀

又有間麵包舖唔收,又唔貼張紙寫明
咪鬧鬼佢..唔係錢黎..一句唔收就大曬

別墅

而家個個商店都話唔收亳子,難道亳子不是錢嗎??不如叫香港政府回收所有亳子,唔好再出亳子,咁我地就唔會比錢都要比人話

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我老公上次去酒樓買飯盒返黎, $13/盒, 我老公俾6個$2+1個$1都話唔收, 要佢俾1個$10+$2+$1喎~

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

有呀, 試過買麵包$3.5,我俾2個兩毫, 1個1毫, 佢話唔收毫子, 要我俾蚊佢找返5毫俾我, 咁我以後都唔幫襯佢lor:tongue:

男爵府

醒目開學勳章

街市唔收,,,,但就找比我,都唔知想點,唔通唔用咩

大宅

畀面勳章

通常買完野..d 叔叔嬸嬸好鐘意找埋d 一個幾毫比我..我多數儲儲埋埋,好多時都冇用...c6 就將d毫子用黎交短隧道費(即比幾蚊雞個d)...試過有次過隧道時..個收費呀姐即時黑哂面就話:有冇搞錯呀..呢d我地唔收架...c6 跟住就話:呢 d 唔係錢黎架??比毫子有咩問題呀??比少左你就可以話我嗜..你慢慢數清楚..我等你數埋冇問題至開車... ....

禁止發言

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

試過去買包食...我見佢收銀機貼住唔收毫子,我咪俾大餅佢囉..
點知個亞姐找晒毫子俾我,我頂
又話唔收毫子???邊得黎咁多毫子找俾我呀???
個時我著住公司制服,費鬼事剷佢咋:tongue:
我明白如果佢收毫子的話去銀行入數會好煩(我都做過打工仔)
但你唔收都唔洗找晒俾人架麻?-(

伯爵府

佢地道道都唔收毫子係咪唔想拎去銀行換返紙幣呀,依家d銀行換錢好似要收手續費 ,不過我未試過比人唔收毫子呀,通常係街市買野都係蚊蚊聲既,d毫子我都係比九巴多 有時5蚊都係比毫子佢,好在司機無鬧我姐
大b駿逸細b駿晞

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

依家好多地方都係咁架,因為銀行好似唔知攞幾多毫子去存款就要收手續費,所以咪搞成咁囉!:-| :-| :-| :-|
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

伯爵府

...
好多地方都係咁架...
用黎乘bus囉~

首頁

尾頁

跳至