跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 已經4個月啦! 除左抬頭轉身之外 ~
有冇留意bb已經開始認得身邊既人呢? 見到屋企人會笑,出街過手比陌生人抱抱會扁咀! 或會大喊。
開支奶係佢面前 "樣嚟樣去" bb會伸手要奶奶 ~ 好開心呀! bb認得個奶樽!
飲奶時候雙手仲會掂住個奶樽,好似好快會自己識攞住飲咁!
舉高雙腳,還試啜腳趾添!

誠邀6月媽媽暢談/分享下自己bb既發展情況,齊齊交流!

男爵府

我BB現在3個月多19日,但頭仔還未抬起,頸仔還未够力,請問有冇BB同樣情況 ?BB食7oz,好正常呀

大宅

我bb 3 mths 3 weeks, 暫時識得自己轉半邊身, 但今早c6幫佢轉身根住爬係張床仔, 頸仔好有力仲頭岳岳:) 好開心呀! 之但佢好懶, 自己唔肯主動轉喎~~妳地的bb會唔會咁架 係咪要成日幫佢轉佢先肯轉架呢?

見到一屋三個玩具人 (我, c6, 印印)就好開心, 一走開就要叫我地回來, 要同佢玩玩 識得用手拿住野, 但唔太隱, 仍須努力! 仲係食拳頭, 間唔中先肯食兩隻手指, 成日流口水要不停抺咀及下巴仔, 都會舉高雙腳, 但未識啜腳趾喎~~~

大宅

hi,

我個bb 已經4個月啦, 佢係3個月時已經識轉身, 而家佢不停咁流口水, 同埋手仔仲識捉腳仔. 係呢4個月, 真係有好大既轉變. 到佢識講野, 識行既時候仲會有更大既喜悅

別墅

Hi,

My baby can also turn her body 1/2 way now. When we place her on her stomach she can lift up her head. And she drools a lot too, we have to change several bibs a day. When she is bathing she is starting to know how to kick water and looks like she is having fun.

But the funniest thing I notice about her is that when we eat in front of her, she will look at the food as if she wants to try too! Isn't this a bit too early?

大宅

我囡囡都係成日眼定定望住我哋手上嘅食物, 好似想話比我哋聽佢都好想食, 哈哈!
另外, 阿囡成日都飲好少奶, 三個多月, 只係飲四至五安, 但體重又無下跌, 所以都無迫佢飲. 想迫都迫唔到, 佢會大喊:-( .

別墅

我個女今日剛剛4個月,去埋健康院磅重,有6.625KG,60CM高,佢3個半月已經識轉身,而家仲識做瑜珈,坐喺度個身向前摺埋,見到自己隻腳趾就開大個口 ,另外照鏡見到自己又會笑 ,又成日撩大人玩, 氹到D人好開心,佢完全唔驚人,邊個抱都得,尤其見到人打喊路佢就會大笑,Lee 2日仲識kiss,不過係開大個口嚟kiss ,見佢越大越可愛,我同老公都好開心

[ 本文章最後由 IRENE330 於 07-10-8 19:40 編輯 ]

男爵府

我嘅仔而家三個半月多些,過去一星期他泡製咗三樣驚喜,令我們喜出望外!

其一,佢對美學藝術有了鑑賞能力,他很愛看我們掛在沙發上的四幅北海道風景相,每天必看幾次,每次看必咧嘴笑並與相片「傾解」談心!
其二,他懂得向他同齡的小朋友仔表示友好,第一個目標是鏡中的自己,每次他看到鏡中的白己,立即開心地又叫又笑並「咿咿呀呀」、雞啄不斷地與鏡中的自己溝通。小朋友這時候還未有Self image,所以他以為鏡中的小人兒是朋友呢!
其三,他星期日懂得翻身了,還能利用腹部匍匐前進幾步去拿玩具! 所以,當天他已立即示範他嫲嫲、爸爸及大姑媽的favorite sleeping posture - 趴睡! 雖然,他懂得把頭稍為轉側呼吸,但對於只有三個半月大的他實在太危險了!以後,更要打醒萬二分精神睇實佢!
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

複式洋房

我個仔仲有一個星期就四個月了, 已經開始識認人, 見到我奶奶, 工人同我都會笑, 但對男性就唔多有興趣, 奶奶話爺爺向佢拍手示意抱抱, 佢會擰轉面, 相反奶奶就肯比佢抱.

佢而家已經18.4 lbs, 早兩個星期係Clinic度高有63.5cm, 好多3-6個月啲衫已經就嚟唔啱了. 我地食嘢佢會望實晒, 又成日流口水, 試過俾舊雪梨放入佢口, 佢真係想食咁. 等佢四個月大我會試下俾佢食其他嘢.

大宅

My son just turn 4mths old and he hasnt learnt how to flip, he can turn about 80degree but yet to turn. His neck is very firm and already using NO. 3 diaper! I realized he likes to play rough at this age. His favorite activity is horse riding as I will shake him up and down very fast, then he will laugh very loud and he will continue to jump even I stop! His suction is so hard and he can clear my breast in few minutes! I dont know his weight yet but he is 25inches long and he is already wearing 6mths old baby clothes and his head is 43 cm. He is such a good sleeper at night as he can go straight to sleep without problem after breastfed. I am so glad that he rarely giving me hard time and smile most of the time when he is awake.

原文章由 LongMom 於 07-10-9 02:13 PM 發表
我個仔仲有一個星期就四個月了, 已經開始識認人, 見到我奶奶, 工人同我都會笑, 但對男性就唔多有興趣, 奶奶話爺爺向佢拍手示意抱抱, 佢會擰轉面, 相反奶奶就肯比佢抱.

佢而家已經18.4 lbs, 早兩個星期係Clinic度高 ...

大宅

原文章由 07TszYau 於 07-10-8 12:42 發表
我囡囡都係成日眼定定望住我哋手上嘅食物, 好似想話比我哋聽佢都好想食, 哈哈!
另外, 阿囡成日都飲好少奶, 三個多月, 只係飲四至五安, 但體重又無下跌, 所以都無迫佢飲. 想迫都迫唔到, 佢會大喊:-( . ...

我個女差8日也4個月了, 也是眼定定看著大人的食物

一日到黑食手指不肯吃奶, 我跟奶奶都有強迫他吃奶, 搞到她哭, 又頂番d奶出來, 又用隻手按著個奶瓶跟你鬥力, 你放入口, 她用手推開, 你抽起支奶, 她又用手把支奶"對"入口...

轉身都只係識轉半身

當她趴轉的時候, 她脖子都可以支持很久, 感覺一天比一天有力, 而且看到她左手撐著身體, 右手向前抓好像想爬..有無搞錯未識轉身就想爬

見到人就伸出雙手好似叫人抱她咁

你們會這樣嗎

[ 本文章最後由 amonlado 於 07-10-11 09:21 編輯 ]
歡迎參觀我囡囡個blog http://hk.myblog.yahoo.com/amonlado/

大宅

BB識得伸手搶玩具啦! 好開心呀!

複式洋房

我個 曳仔仲有 9日先到 4個月,但就仲未識轉身,抱佢就覺得條頸有力,都 o係鍾意照鏡,同人傾計.

大宅

阿B成日向後r腰, 轉身轉到一半, 勁鍾意ee哦哦同照鏡, 前日出左兩粒門牙仔, 脾氣: 極度暴躁:tongue:

大宅

囝囝依家3個半月~~
- 勁鐘意食手仔, 有時食到啜啜聱
- 勁流口水
- 見到人食o野流口水
- 最近幾日識"梅"嘴仔, 好似呀婆咁"梅"吓"梅"吓
- 2個半月時試過轉到身3次, 之後肥咗少少轉唔到, 依家
每日嘗試轉身, 唔成功即彈番轉頭
- 頭仔成日兩頭轉
- 面對鏡中自己傻笑
- 講多好多o野
- 試過daddy攞開奶樽後怒啤daddy
- 不滿時會叫喊, 好似投數你咁
- 俾奶奶訓練食奶奶時雙手扶住奶樽
- 沖涼時識玩水 (成日整到我個身濕晒)
- 識攞住玩具, 仲攞得好實

......繼續每日期待囝囝有新花招!!
最愛DIY  手工皂 護膚品 頭飾 首飾 全部無難度

大宅

BB應該未識認人! 這排比邊個抱抱都得!

男爵府

原文章由 07TszYau 於 07-10-8 12:42 發表
另外, 阿囡成日都飲好少奶, 三個多月, 只係飲四至五安, 但體重又無下跌, 所以都無迫佢飲. 想迫都迫唔到, 佢會大喊:-( . ...

我個女同你囡囡一樣, Lee排飲好少, 有時少到3安, 好擔心, 迫佢食有喊, 點算好呢

複式洋房

我個女同你囡囡一樣,點算好呢???迫佢食會喊, 唯有等佢餓要食才餵
原文章由 Juniormummy 於 07-10-15 15:20 發表

我個女同你囡囡一樣, Lee排飲好少, 有時少到3安, 好擔心, 迫佢食有喊, 點算好呢

大宅

千祈唔好迫佢食,會引起強烈反感,寧願餵密d,或者試下開始食糊仔or飲果汁!

大宅

我個囡囡都一樣, 每日飲4-5餐奶, 每次3-4ozs, 昨日剛剛4個月返健康院check, 一切正常, 祇不過飲得少, 體重都屬於okay 之內,所以真係冇佢辦法, 佢寧願食手指都瞓覺都唔飲奶.
咁你哋開始比糊仔or果汁佢食末呀?

原文章由 cc123456 於 07-10-15 21:49 發表
千祈唔好迫佢食,會引起強烈反感,寧願餵密d,或者試下開始食糊仔or飲果汁!

首頁

尾頁

跳至