論盡家傭

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位,
尋晚同左勞工局局長張建宗開會,現報告一下情況,等大家都知.

局長企得好硬,唔肯改.
1. levy 局長不承諾會檢討,佢地仍然認為擴大再培訓到15歲係無問題,連refund及review都唔肯做.

2. 人工唔肯承諾檢討.(佢地認為沿用左30幾年既計算機制無問題,無必要檢討)

其他我們曾公開所提出的爭取,會上我們都有講.

我知可以爭取既機會真係唔大(真心話)..
( 不過驗身報告監管我地有D信心爭取到,另係"外籍家庭傭工條例指南作出修訂,加多D僱主可以做...既事例,局長答應跟進)
其他修訂獨立僱傭條例事宜,局長一味推落所簽訂既"國際人權公約"所規限.
呢點我地要做下功課,搵搵入面有無走盞位入到.
惟有繼續努力啦.:mrgreen:

p.s.多謝葉太幫忙,會上堅定的態度.:mrgreen: 您好勁喔.

http://www.hkemployergb.net/281007.htm

日期: 2007年10月28日
時間: 2:30-4:30--全程必定搞掂
地點路線: 立法會門前(記招)--遊行至政府總部(遞信)

另不設座位啦,因全程係連埋執拾等等,唔會太辛苦.

另我地已著手聯絡緊其他"正式"外傭僱主團體參與,大家團結一致,待他們回覆,我會公佈出來,謝謝!!

p.s. 因我地要時間寫所爭取項目,所以請大家包容,一搞掂會send大綱上黎,令大家知道我地要爭取既係有d咩野.

各位,
我地決定上街啦.為虐兒,有關部門既坐視不理,大家可睇睇邱太同祖穎個case,佢既無助,比各部門拋來拋去,連起訴既機會都無.父母飽受既精神壓力.大家認為公平嗎??認為付出2小時左右去維護自身權益是浪費嗎??.我真係好想問,究竟會有幾多人會行出黎???

我地要爭取"修訂獨立家傭條例"要合理,公平地對待僱傭雙方.
1. 要清楚列明虐兒,虐老,偷竊,疏忽照顧等等嚴重罪行之刑罰,更可讓傭工了解到HK是不容許的,令家傭不能以"無知"/"唔知"有關條例而去犯罪.

2. 政府必須制訂驗身項目,規管驗身報告,不能再以當地報告作為依據,而令僱主家庭/市民有機會被感染.

3. ID407入面的條款有必要清楚各項灰色地帶,以及考慮增訂一些保障比僱主,而不是要強迫僱主接受此等"不平等條文"
如機票限期上等等...

4. 僱主向immg投訴傭工行為,immg是否應公開有問題的家傭/以何準則去blacklist家傭,令僱主清楚

5. 取消"再培訓徵款" 不應要我地以私人身份去聘請家傭既小僱主去承擔呢d培訓,而又不能同商業僱主睇齊,如扣稅等..
...................等等...........
各位認為以上爭取關唔關您地事呢???是否應該爭取呢????

我地班義工一路做,一路有疑問,點解大家會咁冷漠??係咪我地多管閒事??係咪因為未燒到埋身???定係HK人真係咁"各家自掃門前雪"????

希望大家諗一諗,遇事既僱主一次又一次要掀開傷口企出黎講,目的係咩????
佢地只係想企出黎令大家知道,我地身邊所發生既事,大家團結企出黎爭取.

如有邊位會決定出黎行,請留言,謝謝!!

[ 本文章最後由 FA8866 於 07-11-7 16:32 編輯 ]

禁止訪問

別墅

Fa, Count me in.

Last Sat, although I was not able to join your press conference, but my brother joint.

伯爵府

阿FA唔好咁慶住,發生乜野事?勞氣傷身呀。

我一家點都會到,要幫手我都好樂意架!

支持妳地!!

別墅

今日Metro有報導, Mr Tsang 拒絕取消外佣稅$400/month, 他說用外佣的僱主俾得起. 係呀, 我俾得起, 但培訓D ,15, 16 豆丁関我X事呀. 你又要加俾D佣, (而加$3480) 又要我培訓, 真係要走去佢西九做兼職担泥邦補下.

子爵府

預埋我! 唔該

如外傭人工再不段咁加, 又要比培訓費, 真係比唔起啦, 而家乜野都貴, 好似d菜, 成10-12蚊斤, 又唔見人工加,

另修改外傭灰色條例更是需要的, 我地真係要團結啦, 再唔係, d外傭就有風得風,有雨得雨, 因有香港政府保護佢地嘛!

""今日Metro有報導, Mr Tsang 拒絕取消外佣稅$400/month, 他說用外佣的僱主俾得起. 係呀, 我俾得起, 但培訓D ,15, 16 豆丁関我X事呀. 你又要加俾D佣, (而加$3480) 又要我培訓, 真係要走去佢西九做兼職担泥邦補下. ""

[ 本文章最後由 christy-mama 於 07-10-18 09:46 編輯 ]

複式洋房

我一家大細都會到,而且會叫所有我認識而又有請工人的朋友到!
FA及義工們放心,你倒絕對不是多管閒事,只是香港人的自我爭權意識比較薄弱,所以我地無能嘅政府先可以漠視民生仲可以安坐其位!!

公爵府

我想報名...唔該! 如果時間ok...我一定到!
我今日已經睇左一周...睇完好想喊:cry: 令我諗返起我囝細個時比我個衰印姐打...雖然未至於係勁打...但佢由朝早打我仔打到下晝...重要打佢個頭...又利用件衫o黎打佢個身...諗起都重好心痛:-(

侯爵府

行街街都預埋我啦

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

呀fa~
預埋我呀 如有前期工作要幫手記得call 我

大宅

對住個無能嘅政府, 好激氣

上街, 預埋我呀

原文章由 FA8866 於 07-10-18 01:32 發表
各位,
我地決定上街啦.為虐兒,有關部門既坐視不理,大家可睇睇邱太同祖穎個case,佢既無助,比各部門拋來拋去,連起訴既機會都無.父母飽受既精神壓力.大家認為公平嗎??認為付出2小時左右去維護自身權益是浪費嗎??.我真係 ...

別墅

如果時間就到我都去 , 講明在先28/10唔得, 個日同亞仔報咗學校旅行. FA8866~唔好咁慶啦, 其實好多僱主very需要你地呢班行俠仗義嘅義工嫁, 我都係其中一個:lol , 只係請得工人嘅僱主大多數都要返工, 又有小朋友要take care, 太忙以致唔熱衷姐, 香港人係咁, 太busy哪. 如果唔係都唔會有咁多人係bk度向你地求救啦~係咪, 唔好氣餒呀, 我地d比工人蝦的僱主就好似海灘上的海星咁, 你地救得一個得一個麻, 而且仲有好多海星係海度沖緊上岸, 希望我唔會係黎緊的其中一隻啦~ . 舉埋腳支持你 .

珍珠宮

我終於等到了! 我一定參加! 請告知我們, 時間, 地點!! THANKS!!

大宅

Pls count me in!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

可否早些訂下日子,因為我間公司是每月編假的,我對我們嘅無能正苦很痛心,我好想支持大家搞嘅活動!!!

yuk hei mun

別墅

我想問係咪"x然一周", 我都想買黎睇吓.

原文章由 Ivy124 於 07-10-18 09:58 發表
我今日已經睇左一周...睇完好想喊:cry: 令我諗返起我囝細個時比我個衰印姐打...雖然未至於係勁打...但佢由朝早打我仔打到下晝...重要打佢個頭...又利用件衫o黎打佢個身... ...

大宅

虎到金來勳章

原文章由 tinetinew 於 07-10-18 10:49 發表
hi,

可否早些訂下日子,因為我間公司是每月編假的,我對我們嘅無能正苦很痛心,我好想支持大家搞嘅活動!!!

yuk hei mun

Me, too. 我報名!! But 請早些訂下日子. Tks for all arrangement.

大家唔好氣餒呀!

公爵府

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-10-18 11:15 發表
我想問係咪"x然一周", 我都想買黎睇吓.

係壹周呀

公爵府

原文章由 Ivy124 於 07-10-18 09:58 發表
我今日已經睇左一周...睇完好想喊:cry: 令我諗返起我囝細個時比我個衰印姐打...雖然未至於係勁打...但佢由朝早打我仔打到下晝...重要打佢個頭...又利用件衫o黎打佢個身... ...

吓,原來您都有咁既經歷, 寅係聽一次就想打佢地一身.

公爵府

各位,
我今日會去申請,日期係28-10-2007星期日下午2:30左右,要睇批唔批,但預計都會係呢日.
多謝大家一起走出黎.希望多D人會出.:-|
Sorry,我語氣係重,但我真係好無奈,填申請表時好多野都填唔到落手.:cry:

首頁
12345...10

尾頁

跳至