影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2007-10-24 HKT 12:41
香港電台第二台唱片騎師梁奕倫(載自港台網頁)
[/td][tr][/tr]
港 台 節 目 主 持 梁 奕 倫 , 承 認 串 謀 詐 騙 , 裁 判 官 將 案 押 後 至 下 月 七 日 判 刑 , 期 間 獲 准 保 釋 , 等 候 社 會 社 務 令 及 背 景 報 告 。 至 於 同 樣 被 控 串 謀 詐 騙 , 他 的 姐 姐 梁 慧 嘉 , 就 獲 控 方 不 提 證 供 起 訴 , 撤 銷 控 罪 。 辯 方 律 師 求 情 事 指 , 原 名 梁 家 輝 的 梁 奕 倫 , 並 無 案 底 , 今 次 事 件 只 是 將 撰 稿 費 透 過 他 姐 姐 的 戶 口 , 轉 到 另 一 名 屬 於 港 台 的 自 由 撰 稿 人 , 梁 奕 倫 及 其 姐 姐 並 無 得 益 , 有 關 的 撰 稿 及 資 料 搜 集 亦 已 完 成 , 港 台 於 過 程 中 並 無 損 失 。 梁 奕 倫 01 年 聲 稱 姐 姐 曾 替 港 台 撰 稿 , 收 取 酬 金 10600 元 。

翡翠宮

人做佢做, 都做得衰過人 ........

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 楊桃 於 07-10-24 14:08 發表
人做佢做, 都做得衰過人 ........

佢係懶聰明去幫人先攪到咁,鬼叫個主意係佢出個户口又係同佢有關咩,萬幾蚊就冇左前途好可惜.
<br><br>

子爵府

原文章由 chinatea 於 07-10-24 15:04 發表

佢係懶聰明去幫人先攪到咁,鬼叫個主意係佢出個户口又係同佢有關咩,萬幾蚊就冇左前途好可惜.

will he lost his job in rthk2??

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 TinaWu 於 07-10-24 16:21 發表

will he lost his job in rthk2??

商台好唔掂呀,個個都喺度扼錢,上樑不正下樑歪,睇怕仲

有啲唔見得光

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

不嬲唔多中意佢........

別墅

唔係商台喎,係香港電台

原文章由 acbeans 於 07-10-24 17:33 發表

商台好唔掂呀,個個都喺度扼錢,上樑不正下樑歪,睇怕仲

有啲唔見得光

公爵府

畀面勳章

原來係幫shirley曾淑儀出糧, 咁搞到咁大件事, 好似好唔抵

原文章由 chinatea 於 07-10-24 15:04 發表

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 TinaWu 於 07-10-24 16:21 發表

佢而家認罪呀,如果唔應只會益律師者,咁識左先可以張個真相講出來,係電台唔找數比人,我諗大家都會原諒佢,但有案底政府工一定唔請啦.
<br><br>

洋房

原文章由 winwin815 於 07-10-24 23:48 發表
原來係幫shirley曾淑儀出糧, 咁搞到咁大件事, 好似好唔抵

但係點解Shirley唔使比人告呢?

公爵府

原文章由 liuli_2102 於 07-10-25 11:16 發表

但係點解Shirley唔使比人告呢?

但係點解Shirley唔使比人告呢 - 我都好唔明.
不過睇完報導又真係覺得梁奕倫好唔扺 (雖然咁做唔啱)

公爵府

畀面勳章

shirley都冇做過咩野action, 佢可能只係話比梁知出唔到糧, 咁梁自己幫佢搞, 就shirley就有錢收咁咋嘛, 依家梁比人告詐騙, 係因為做野個個係shirley, 而唔係佢家姐

我覺得咁都告, 好鬼浪費公帑囉

原文章由 janeleung 於 07-10-25 11:38 發表

但係點解Shirley唔使比人告呢 - 我都好唔明.
不過睇完報導又真係覺得梁奕倫好唔扺 (雖然咁做唔啱)
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

水晶宮

原文章由 winwin815 於 07-10-25 11:52 發表
shirley都冇做過咩野action, 佢可能只係話比梁知出唔到糧, 咁梁自己幫佢搞, 就shirley就有錢收咁咋嘛, 依家梁比人告詐騙, 係因為做野個個係shirley, 而唔係佢家姐

...

係啦,我係入面做個朋友都話今次擺明有心整佢,佢又太自信以為偉大拍心口幫人,又以為佢個節目又多人聽,都叫做有個名電台唔會為萬幾蚊整死佢架,但大家都知啦而家港台要整治呀,政府工唔可以同錢銀有關呀,不過港台咁又殺左個有為青年啦,唔理佢紅唔紅,政府工就係政府工唔告佢又比人嘈,告佢又冇咩前途,真係慘.
<br><br>

大宅

but如果shirley用人地名義收左d人工, 又唔洗比告詐騙? 真係好奇~
都唔知點教細路好

原文章由 winwin815 於 07-10-25 11:52 發表

...

珍珠宮

環保接龍勳章

原文章由 swkmc 於 07-10-25 14:48 發表
but如果shirley用人地名義收左d人工, 又唔洗比告詐騙? 真係好奇~
都唔知點教細路好

應該係當時shirley係合約形式幫港台寫稿, 但合約滿後, 梁又叫shirley寫稿, 但出糧方面就遇上問題, 咁梁就用o左呢個愚蠢的方法幫shirley出糧.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

畀面勳章

始終都覺得, 成件事係港台內部既procedure問題, 點解唔係內部解決, 而要搞到又上庭, 又上晒報紙, 唔使錢架咩
歡迎參觀『文。穎之家』

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

連陳敬創都俾人起訴, 我平時覺得他十分有學識, 好似好忠直, 是否港台的制度問題?? 就快沒有DJ做節目! 港台衰開一條路!

原文章由 winwin815 於 07-10-25 21:19 發表
始終都覺得, 成件事係港台內部既procedure問題, 點解唔係內部解決, 而要搞到又上庭, 又上晒報紙, 唔使錢架咩

水晶宮

原文章由 mickeyeva 於 07-10-26 17:26 發表
連陳敬創都俾人起訴, 我平時覺得他十分有學識, 好似好忠直, 是否港台的制度問題?? 就快沒有DJ做節目! 港台衰開一條路!

我覺得突然爆咁多醜聞出來應該係有人想去除左佢地就真,唔係冇理由一下咁多人出事架.
<br><br>

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至