跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無mami嘅小朋友讀緊大窩口"循道衛理聯合教會亞斯理幼稚園"?俾啲意見, 唔該!

如題

大宅

我都好想知呀?因為想同亞仔轉學校, 上網見到呢間校舍好大, 小朋友又好似好多活動, 學費又唔貴, 好似幾好, 但就好似無咩媽咪討論, 唔知有無小朋友讀緊呢???

男爵府

我姨甥女上年係亞斯理插班讀k2, 校長同老師都好有愛心, 校舍三層高, n1及k1會係地下, k2係二樓, k3係三樓~~不過屋邨幼稚園, 多新移民及其他亞裔人就讀, 如果唔介意, 呢間都ok架!

大宅

carol_kk,

唔該晒, 咁你知唔知道佢地d學生讀得好唔好呀? 開唔開心呀? 傳統/活動教學? d功課深唔深呀??

唔好意思, 咁多問題!!

複式洋房

我阿女讀緊k1,都幾好,好鍾意佢的四周環境,好舒服,教師校長都好有愛心,校風純樸....:loveliness: 佢每早都會在操場有早操,阿女好鍾意,(落雨除外)講真,係要睇下你小朋友及家長想d咩,如果你地只在乎跟風,追名,.....,sorry咁就唔好報啦, 你只要想下你讀幼稚園時的情形,你記得d咩回憶呢?

男爵府

原文章由 mercysheep 於 07-9-14 11:52 發表
carol_kk,

唔該晒, 咁你知唔知道佢地d學生讀得好唔好呀? 開唔開心呀? 傳統/活動教學? d功課深唔深呀??

唔好意思, 咁多問題!!ops:" /> ops:" /> ...

我見好多小朋友都好鍾意返學, 因我姨甥女只係插班讀k2下學期, 見佢寫些好簡單的中文字, 同a-z, 數字1-50咁寫囉!! 我本人唔鍾意幼稚園課程太深, 小朋友應該要讀得開心嘛!!! 我都幫我個囡報左亞斯理n1呀! 另外我朋友個仔今年都係亞斯理讀n1, 佢話整體都ok, 只係覺得某個嬸嬸無乜愛心喎!

[ 本文章最後由 carol_kk 於 07-9-15 12:09 編輯 ]

大宅

各位,
我個仔都係報o左亞斯里N1的,今日interview完,唔知收唔收呢?

大家有消息,在此報告一下吧!

男爵府

原文章由 omchung14 於 07-10-20 22:27 發表
各位,
我個仔都係報o左亞斯里N1的,今日interview完,唔知收唔收呢?

大家有消息,在此報告一下吧!

依~~咁岩呀! 我個女都係今日去in喎! 你in幾點呀? 我in 9點半呀! 好似唔覺眼見到你個仔喎! 唉~~明年n1又會咁多人報既, 我睇到校長手上個list, 都幾人報, 希望我個女同你個仔都可以入到啦!

大宅

carol_kk,

我本來都係9:30am in o架!不過,我見咁早,我個仔分分鐘未起身,所以改o左11:50am o個批 in。

係呢!你住邊o架?你係咪住亞斯里附近?
我聽校長講,佢地會揀o左o的住附近o既學生先的。

男爵府

原文章由 omchung14 於 07-10-22 14:08 發表
carol_kk,

我本來都係9:30am in o架!不過,我見咁早,我個仔分分鐘未起身,所以改o左11:50am o個批 in。

係呢!你住邊o架?你係咪住亞斯里附近?
我聽校長講,佢地會揀o左o的住附近o既學生先的。 ...

嘩~~今年又會咁多人報n1, 我住亞斯理附近咋! 希望可以入到啦! 不過11月3日我會去埋光輝圍間太陽島睇埋.

大宅

原文章由 carol_kk 於 07-10-22 23:10 發表
嘩~~今年又會咁多人報n1, 我住亞斯理附近咋! 希望可以入到啦! 不過11月3日我會去埋光輝圍間太陽島睇埋.

我都係住附近的..我住石頭街o個邊,你呢?
太陽島係咪私校o黎o架?

你另外同呀囡報o左邊間n1呀?
我呀仔就只係報o左三間,一間亞斯里,一間聖基道,另一間係救世軍。
聖基道我諗佢唔收我個仔了...都個幾星期都冇電話。

男爵府

原文章由 omchung14 於 07-10-23 13:46 發表

我都係住附近的..我住石頭街o個邊,你呢?
太陽島係咪私校o黎o架?

你另外同呀囡報o左邊間n1呀?
我呀仔就只係報o左三間,一間亞斯里,一間聖基道,另一間係救世軍。
聖基道我諗佢唔收我個仔了...都個幾星期都冇電話。 ...

我住葵涌邨咋! 我暫時報左亞斯理咋! 因我唔想比阿囡讀全日呀!

太陽島好似轉非牟利喎! 我打過去問, 佢話11月3日open day, 可以帶齊資料, 即日報名同面試呀! 我都有考慮過救世軍, 但佢係全日架!

我想問你係咪0602媽咪呀? 如果係, 我地可能係活動時見過面喎! 我覺得你個login name好熟.

大宅

carol_kk,
嘻..係呀..我都係0602媽咪o黎,o的大型function我都有參與的,如果你都有參加,我地一定見過面。

其實除o左大家都係0602媽咪外,你係咪o係QE二等房生BB o架?因我印象中好似有一位類似你個名o既朋友一齊傾過計呢。但唔肯定係咪你。

其實我都係想我個仔讀半日,因我係全職湊佢,覺得冇需要讀全日,但又驚亞斯里唔收,所以報埋o個兩間做後備,今日剛收到信,聖基道收o左我個仔了,好彩11月1日先交留名費,仲夠時間知道亞斯里收唔收。

如果太陽島轉非牟利,都可以考慮喎,但你知唔知學費幾錢呀?
同埋確實個地址係邊樹呢?

男爵府

omchung14,

聖基道, 你幾時報名呀~~??

佢都未通知我面試~~!:tongue: :tongue:

大宅

原文章由 hohopingping 於 07-10-25 08:20 發表
omchung14,
聖基道, 你幾時報名呀~~??
佢都未通知我面試~~!:tongue: :tongue:

我係5月報名的....
10月13日面試。
你仲未收到通知?應該過晒面試了。
我連取錄信都收到了。
我諗你都係打電話去問一問啦!

男爵府

原文章由 omchung14 於 07-10-24 20:54 發表
carol_kk,
嘻..係呀..我都係0602媽咪o黎,o的大型function我都有參與的,如果你都有參加,我地一定見過面。

其實除o左大家都係0602媽咪外,你係咪o係QE二等房生BB o架?因我印象中好似有一位類似你個名o既朋友一齊傾過計呢。 ...

嘩~~你好好記性呀! 無錯, 我都係QE二等房生BB架! 有N班既太陽島係光輝圍呀! 即係搭小巴89B或89P去葵興地鐵站途中, 有時有人會係萬寧落車, 就係果度附近呀!

聖基道唔係讀全日咩? 我都係全職媽媽, 所以諗住比阿女讀半日N班咋!

[ 本文章最後由 carol_kk 於 07-10-26 00:47 編輯 ]

男爵府

原文章由 omchung14 於 07-10-25 14:44 發表

我係5月報名的....
10月13日面試。
你仲未收到通知?應該過晒面試了。
我連取錄信都收到了。
我諗你都係打電話去問一問啦!

我之前打左去問, 佢話排到我, 就會約見~~!:-|

我唸差吾多排到啦~~! 我7月報名~!Thx 你呀~~!你如果交留位費, 幾時返學呀~~?

大宅

carol_kk,

原來真係你!我個仔早你個女一日出世的!其實我地可能o係QE o既時候已經見過面了...嘻..
唔知你仲記唔記得tina呢?

聖基道係全日呀!因我之前考慮緊等呀仔返學之後出番o黎做野,所以都報定埋全日o羅。但因而家決定生多個,短期內都唔會做番o野,所以都唔會比佢返全日了。

如果亞斯里唔收呀仔(touchwood),等我都帶呀仔去太陽島in先。咁洗唔洗預早報名架?定係open day o個日直接報名就可以呢?

大宅

原文章由 hohopingping 於 07-10-26 08:20 發表
我之前打左去問, 佢話排到我, 就會約見~~!:-|
我唸差吾多排到啦~~! 我7月報名~!Thx 你呀~~!你如果交留位費, 幾時返學呀~~?

你係同呀女報n1 or k1?
我應該唔會交留位費了,因我唔想呀仔讀全日。

男爵府

原文章由 omchung14 於 07-10-26 15:14 發表
carol_kk,

原來真係你!我個仔早你個女一日出世的!其實我地可能o係QE o既時候已經見過面了...嘻..
唔知你仲記唔記得tina呢?

聖基道係全日呀!因我之前考慮緊等呀仔返學之後出番o黎做野,所以都報定埋全日o羅。但因而家 ...

依~~咁可能我地係醫院見過都未定囉! 不過我入院第二日先上到二等房, 唔知你果時出左院未. tina? 唔太記得啦! 當時有咁多人傾過, 無乜記性添:lol:

咁你打算幾時生第二個呀? 努力緊未呢?

首頁

尾頁

跳至