嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我想同bb戒人奶~

點樣收奶架?

有快d既方法嗎

男爵府

你去藥房同佢講話想拾劑茶用黎回奶(淡豆豉), 佢會教你點煲!:mrgreen:

原文章由 titankaine 於 07-10-16 18:25 發表
我想同bb戒人奶~

點樣收奶架?

有快d既方法嗎

子爵府

我就咩都冇食, 本來一日餵6餐, 我就一日餵5餐, 果餐用奶粉代替, 幾日後再減餵多一餐, 慢慢減到唔餵, 咁就收左奶喇!

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我會試試~THX~:lol:

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最好就係慢慢收, 即係餵少 D 比 BB, 慢慢收係最 NATURE, 又唔會太辛苦........ 如果谷得太痛, 就沖個暖水涼, 自己吱走少少啦!! 慢慢就會越來越少

另外, 你食下豬潤, 乳鴿果 D食物, 都會令你收奶既.

收奶既淡豆豉唔係唔好.... 不過, 聽中醫講, 飲左有機會令個胸都收細埋呀!!

水晶宮

原文章由 szeszes 於 07-10-16 20:54 發表
最好就係慢慢收, 即係餵少 D 比 BB, 慢慢收係最 NATURE, 又唔會太辛苦........ 如果谷得太痛, 就沖個暖水涼, 自己吱走少少啦!! 慢慢就會越來越少

另外, 你食下豬潤, 乳鴿果 D食物, 都會令你收奶既.

收奶既淡豆豉唔 ...

下....收埋個胸~
我以前已經細~仲收細:-(

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

淡豆豉ok架,你要炒香左先煲,否則冇效,我飲左6次先收到,因為太多奶,我家姐2次就得左,我個胸冇細左,都大左一個cup,不過鬆左kaka
不過可以就慢慢減小餐數,等佢慢慢收就最唔痛,我大b個時就係咁,所以唔痛

[/url]

別墅

請問你地講的自然收奶, 即餵少d, 咁會唔會因此而塞住d奶架, 我依家響公司泵出黎俾bb, 我都想慢慢收奶, 但又驚每次泵唔清會好容易造成乳線塞, 請問你地有無呢個問題..... thanks a lot!!!!!!!!!

大宅

原文章由 PuYu 於 07-10-25 12:46 發表
請問你地講的自然收奶, 即餵少d, 咁會唔會因此而塞住d奶架, 我依家響公司泵出黎俾bb, 我都想慢慢收奶, 但又驚每次泵唔清會好容易造成乳線塞, 請問你地有無呢個問題..... thanks a lot!!!!!!!!! ...

我飲左2劑淡豆豉就攪掂, 頭1晚仲有谷奶, 泵左出黎, 之後冇再谷
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

別墅

淡豆豉+麥芽我己經飲左好多劑啦, 但都無減產到...

原文章由 sayuri 於 07-10-25 15:52 發表

我飲左2劑淡豆豉就攪掂, 頭1晚仲有谷奶, 泵左出黎, 之後冇再谷

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當然啦!! 你一邊飲淡豆豉, 一邊不停泵清 d 奶, 呢個方法唔 work呀!!!

真係飲完淡豆豉, 就儘量唔好泵奶啦!! 到真係谷奶 (少許痛) 時, 就擠些走, 擠到個胸唔硬就要停手, 唔好擠清..... 因為一擠清, 身體又會再製造多些奶, 咁就真係有排都收唔到奶.

同時, 收左奶都仲會有少許既, 擠壓時都會有少許流出, 我成3個月後先完全無晒奶.

首頁

尾頁

跳至