自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

最近小強越黎越多, 今晚可以打死3隻中強1隻小強....對絕怕曱甴既我簡直係戰慄, 但唔硬住頭皮追住佢地打死我怕有排訓唔著,我已經幾神經質,臨訓成日望下周圍牆壁有冇曱甴

住左幾年都冇曱甴呀,唔知做乜呢幾個月好多! 成日覺得係因為幾個月前同一層樓有家人搬走左,有新人搬入黎,跟住開始有曱甴啦, 冇理由住左6年,一直都冇事,忽然大量繁殖

[ 本文章最後由 edea 於 07-10-29 21:38 編輯 ]
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

edea
妳去沙田中心、沙田街市天橋、
有個50多齡的中年婦人、
手拉紅白藍的車仔、
不過、不是常常在這處擺買、:cry: :cry:
我通常買的是蟻粉5元一包、
好有用、
好似都有曱甴粉買、
如下次我見到她、
問她取卡片、再告知妳、好嗎

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我公司就用威滅ga

效果都唔錯

侯爵府

同埋... 我想話, 你要用 D 膠紙封晒所有渠口嫁...

可能你樓下有食店 呀果 D... 你清左屋企果 D 都要治本先有用嫁...

如果唔係清完, 佢再爬上黎, 沒完沒了~

我以前屋企都係咁...

我先用 膠紙封晒所有渠口. 再放好多 "來 X 曱甴屋" 果 d...
2~3星期之後就無見過小強再出現 lu~

原文章由 edea 於 07-10-27 00:33 發表
九龍區,土瓜灣又唔就腳,最好近地鐵站..藥房會唔會有?

最近小強越黎越多, 今晚可以打死3隻中強1隻小強....對絕怕曱甴既我簡直係戰慄, 但唔硬住頭皮追住佢地打死我怕有排訓唔著,我已經幾神經質,臨訓成日望下周圍牆壁 ...

男爵府

蟲蟻淨在華潤超級市場有售。

禁止訪問

王國長老

王國長老

唔該晒, 我今日行左幾藥房買到蟲蟻淨啦!

今日搭lift撞到個朋友,講起曱甴, 佢話都係呢兩個月忽然好多曱甴, 最驚係同lift仲有幾家人,不約而同人人話:「我地都係呀!」即係同我地幢大廈有關啦! 返屋企打去管理處叫佢地留意下, 跟住拎一枝岩岩買既bio kill出黎, 諗下噴邊好,心血來潮望下廚房門後面, 嘩, 真係有一隻係度呀! 日光日白都走出黎,搵佢做我枝bio kill試驗品, 噴左幾下, 佢已經得半條命, 反肚企起身, 走幾下又反肚, 跟住又起身...重覆左5分鐘後佢就仙遊左。

今晚會加埋蟲蟻淨同曱甴屋, 實行大抗爭!

小香香妳有冇試用埋bio kill?

[ 本文章最後由 edea 於 07-10-27 18:41 編輯 ]
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

原文章由 edea 於 07-10-27 00:33 發表
九龍區,土瓜灣又唔就腳,最好近地鐵站..藥房會唔會有?

最近小強越黎越多, 今晚可以打死3隻中強1隻小強....對絕怕曱甴既我簡直係戰慄, 但唔硬住頭皮追住佢地打死我怕有排訓唔著,我已經幾神經質,臨訓成日望下周圍牆壁 ...

hi edea,

It's quite difficult to avoid 曱甴 enter your home if you have a dirty neighbour.

I knew that because I had a dirty ex-Tenant and she made many neighbours moved away.

王國長老

王國長老

原文章由 Yau_Cheung 於 07-10-27 18:14 發表

hi edea,

It's quite difficult to avoid 曱甴 enter your home if you have a dirty neighbour.

I knew that because I had a dirty ex-Tenant and she made many neighbour ...

應該唔關neighbour事...好彩,好似小香香咁就慘!

之前已經有個老伯成屋雜物,燒死左都發現唔到佢遺體, 今朝樂富又有個拾荒者(聽聞係)屋企火燭...好怕人地成屋都係野...neighbour先係受害人.

用左蟲蟻淨,今朝見到有一隻死強:mrgreen:

不過今日落街買野,五點幾黃昏時候返屋企,估唔到d衰強太陽未落晒山都出黎,間屋仲好光...一入屋有隻強o係門口爬 送佢上西天

伯爵府

畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

用 D 膠紙封晒所有渠口得唔得架?

我屋住左10年喇,一路都冇小強,唔知點解,今年中就開始見到,中型啡色果d,我仲前後打c左3隻,好驚!

對面商場的食店多,唔知係未我成日開窗,爬上黎,但我住得幾高下,定係去年新裝大廈冷氣去水喉or廁所渠口爬上黎,點算!

原文章由 RonicaKwok 於 07-10-27 10:01 發表
同埋... 我想話, 你要用 D 膠紙封晒所有渠口嫁...

可能你樓下有食店 呀果 D... 你清左屋企果 D 都要治本先有用嫁...

如果唔係清完, 佢再爬上黎, 沒完沒了~

我以前屋企都係咁...

我先用 膠紙封晒所有渠口. 再放好 ...

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

用boio kill 效果唔錯.....

王國長老

王國長老

原文章由 peaceaa1122 於 07-10-29 08:56 發表
用 D 膠紙封晒所有渠口得唔得架?

我屋住左10年喇,一路都冇小強,唔知點解,今年中就開始見到,中型啡色果d,我仲前後打c左3隻,好驚!

對面商場的食店多,唔知係未我成日開窗,爬上黎,但我住得幾高下,定係去年新裝大廈冷氣去水喉or廁所 ...

噴殺蟲水或者封左d渠口會好d!

我屋企好似得廁所有渠口,噴左bio kill啦,不過似乎果度唔係源頭,因為d強仔多數係大門口或廚房發現(廚房o係大門口隔離)

好在so far d強仔好似冇入房...

今朝起身又去檢查三間來來曱甴屋, 廚房地下果間冇曱甴但有隻大衣魚痴左入去

幫阿女整早餐時,岩岩想將個碗放廚房檯面,嚇一跳,原來有隻小強反左肚仲掙扎緊,d腳係咁郁但起唔到身. 我幫囡囡整完早餐佢仲郁得好犀利, 我做好心送左佢一程

蟲蟻淨果然掂,尋日一隻今日一隻, 不過應該仲有唔少強仔

王國長老

王國長老

原文章由 小香香 於 07-10-29 10:33 發表

冇呀..我想買...但成日都唔記得..藥餌都比曱甴食哂lu

我隔離家人..房署D人又上去搵佢.佢扮冇人唔開門添呀

唔知佢地會點呢...HEEHEE..琴晚我聽到佢屋企有大聲有人係度狂爆粗

快D的佢地扯就好...呵呵 ...

呵呵...我諗你地搬佢都唔搬呀! 呢d人生命力比曱甴更頑強!

王國長老

王國長老

原來蟲蟻淨殺衣魚都好掂, 今日返屋企見到一隻很肥大既衣魚反肚o係地下垂死掙扎 一次過搞掂曱甴衣魚兩樣問題就太好啦. 蟲蟻淨萬歲!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 edea 於 07-10-29 21:37 發表
原來蟲蟻淨殺衣魚都好掂, 今日返屋企見到一隻很肥大既衣魚反肚o係地下垂死掙扎 一次過搞掂曱甴衣魚兩樣問題就太好啦. 蟲蟻淨萬歲!

等我都買蟲蟻淨番公司先:-( :-(

By the way, 衣魚 = ??

★★★★

大宅

請問係咪藥房同華潤有得賣??
我要殺蟻 D蟻殺極都有好煩

子爵府

我比四腳蛇食蟻粉.......一樣掂
:wave:  :wave:

首頁

尾頁

跳至