自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

喂, 家下d野越來越貴, 以前買10元半肥瘦豬肉, 一大碟, 家下買左返黎得平時既一半。我今日去買左2個紅蘿蔔, 1個青蘿蔔, 唔係好大個, 竟然收我20元, 真係去搶

男爵府

原文章由 ho_fish 於 07-10-26 22:14 發表
喂, 家下d野越來越貴, 以前買10元半肥瘦豬肉, 一大碟, 家下買左返黎得平時既一半。我今日去買左2個紅蘿蔔, 1個青蘿蔔, 唔係好大個, 竟然收我20元, 真係去搶 ...

總知銀包有500都見洗啦!!!

珍珠宮

唉, 買開餸嘅媽咪就會知道 lor, 啲 $ 真係唔見使.

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 sarali 於 07-10-26 22:22 發表
唉, 買開餸嘅媽咪就會知道 lor, 啲 $ 真係唔見使.

真係貴左好多...有d仲比起年頭貴左成倍有多...d錢好似倒水咁...

大宅

原文章由 貝貝 於 07-10-26 22:26 發表

真係貴左好多...有d仲比起年頭貴左成倍有多...d錢好似倒水咁...

咪係囉,人工又唔見佢加喎:-( :-( :-(

男爵府

依家個市表面好似好風光,係唔係咁好景就真係自己知

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Japenese 於 07-10-26 22:30 發表
依家個市表面好似好風光,係唔係咁好景就真係自己知

有次接到個電話訪問, 佢問:家陣香港經濟好左, 你有冇受惠? 佢都未問完, 我即刻搭"冇", 果個人話我駛唔駛答得咁快呀?! 咁事實係冇丫ma, 我又唔係有錢人, 又唔係做生意, 又冇炒股票, 又冇拎綜援, 有冇小朋友讀幼稚園院, 我真係諗唔到有乜野受惠?

我同c6講d 送好貴, d 菜要10幾蚊斤, 佢話菜貴咪食瓜瓜豆豆囉, 再唔係等街市差唔多收檔先去買喎! 我真係比佢激到扎扎跳!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

禁止訪問

伯爵府

原文章由 ho_fish 於 07-10-26 22:14 發表
喂, 家下d野越來越貴, 以前買10元半肥瘦豬肉, 一大碟, 家下買左返黎得平時既一半。我今日去買左2個紅蘿蔔, 1個青蘿蔔, 唔係好大個, 竟然收我20元, 真係去搶 ...

我只係覺得今年個七,一之後好多野都加晒價 雖然我唔係時常煮飯, 但間唔中都煲啖湯飲, 一舊好細的豬展賣成15,6蚊; 一條大的紅籮蔔收我成8蚊, 嚇到我 !!

最衰係d超市, 成日局人買多野, 廁紙咩賣兩,三條先特價, 汽水, 洗衣液, 公仔麵, 罐頭等等等 ... 真係擰到傻 :-(

珊瑚宮

好媽媽勳章

我前兩日買咗兩條青瓜 $18
兩條甘筍 $13
半斤批好皮嘅馬蹄 $10
一隻青木瓜 $26
一棵美國西芹 $24

wa.........貴到吖,想即刻唔要啊

侯爵府

好媽媽勳章

真係好貴呀,依家買餐餸真係好頭痛呀!!
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

別墅

原文章由 何bb 於 07-10-26 11:03 PM 發表
好貴、好貴,貴到飛起呀!買d豬肉牛肉得個的咁多,我做人做到而家都係呢個年頭覺得真係貴得有d過左龍。而家我個腦成日係度諗d錢点生多d錢呢!

你諗到辦法未呀,我哋等緊你d辦法救命架!
因為已經無可再慳!:-( :-( :-(

子爵府

不如諗下啲就黎會加價既野.....

小巴,九巴,茶餐廳,報紙,...........加$加$加$
:wave:  :wave:

子爵府

除了人工 :-(, 基本樣樣都加價.

原文章由 殷!! 於 07-10-27 02:57 發表
不如諗下啲就黎會加價既野.....

小巴,九巴,茶餐廳,報紙,...........加$加$加$

伯爵府

真係貴咗好多, 我今日買咗3個餸1個湯要成$100
紅衫魚煲蕃茄薯仔---紅衫魚4條$20蕃茄4個$8薯仔4個$9
洋蔥牛肉---洋蔥1個$3牛肉$20(得好小, 1個食飯碗咁上下)
香草煎魚柳---魚柳$25
草菇燴白菜仔---草菇$8(4兩)白菜仔$7

仲未計香草吖, 薑吖, 蒜頭.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好覺呀!d紅衫魚要$48斤,以前10蚊3至4條的魚毛e+都$22,我呢d奶媽又要買魚煲湯。
總之乜都貴到c,個c6仲以為幾蚊可以煮個'食送',精神病

[ 本文章最後由 peaceaa1122 於 07-10-27 03:12 編輯 ]

伯爵府

我都記得有一年其中一個星期, 買一個星期餸都係用左200左右, 家下真係無可能, d菜貴到飛起, 豬肉、雞蛋樣樣加價, 有時真係唔知買乜好, 不過, 最近發現d菜好似平返少少, 唔知係唔係內地水災, 所以d菜買晒呢

有時係街市度都要行成幾個轉睇下邊度平d先去買......

[ 本文章最後由 tsuitung 於 07-10-27 10:01 編輯 ]
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

公爵府

直頭衣/食/住/行..咩都貴晒啦
我平時向百佳買開x大銀標豉油...通常特價之後6蚊度...而家我樓下間超市特價後賣$7.9...百佳特價都要$6.9呀

首頁
12345...6

尾頁

跳至