自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,thanks!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

以前見過有診所Free of chg 驗灰甲,
如果驗出來真係有灰甲,要食的藥都幾貴

原文章由 dayday 於 07-10-26 12:48 發表
如題,thanks!

男爵府

我都曾有灰甲,医生都話要種菌驗到真係要食成個月葯,後來聽人講浸白醋可以医灰甲,真係得架, 不過要較長時間,日日浸&要等新的無菌指甲慢慢生返出來,用左大約9個月時間, 雖然時間耐,我覺得好過食葯, 因食葯有side-effect.

原文章由 dayday 於 07-10-26 12:48 發表
如題,thanks!

大宅

原文章由 yu-ma 於 07-10-27 22:54 發表
我都曾有灰甲,医生都話要種菌驗到真係要食成個月葯,後來聽人講浸白醋可以医灰甲,真係得架, 不過要較長時間,日日浸&要等新的無菌指甲慢慢生返出來,用左大約9個月時間, 雖然時間耐,我覺得好過食葯, 因食葯有side-effec ...

白醋是否要開稀,比例如何?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

I try to use WHITE FLOWER OIL before, it seems work, you can try it too!
Kinglong

大宅

畀面勳章

我試過用白醋都ok但後來又生番,試過買灰甲水但因要磨甲面太煩所以放棄.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

醫生的灰甲藥,係診所同藥房都相差有6-8元1粒,(藥房$12.-/pc) 所以佢地多數睇一次醫生後,自行買藥!因為多數人要幾個療程先好!

男爵府

白醋不用開稀, 我個陣係用相機飛林的膠盒剛可容納大姆指, 大半樽左右, 浸15分鐘

原文章由 oojj 於 07-10-27 23:27 發表

白醋是否要開稀,比例如何?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我幫老公去買灰甲藥水時藥房個老闆都教用白醋浸,但時間要效長,所以我買左藥水畀佢搽算數‧
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

我用白醋+熱水+粗鹽浸手指公, 大約半年左右, 就好番晒

別墅

原文章由 wingyee_ma 於 07-10-27 00:08 發表
以前見過有診所Free of chg 驗灰甲,
如果驗出來真係有灰甲,要食的藥都幾貴

May I know where is the clinic?

男爵府

浸白醋是否每日浸?

大宅

請問係唔係食用白醋呀~3years幾小朋友可唔可以浸呢~thx~
我有一對小寶貝

首頁

尾頁

跳至