想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔開心呀, 去咗廣華醫院到睇不育科, 個醫生不停咁講一d 好負面既野, 佢話做IUI都係得15%成功, d藥物又會令到你可能肚織水, 嚴重會入深切治療, 又話會曾加卵巢癌既機會, 仲有一些原因bb可能會低能,唐氏宗合, 心肺功能唔正常, 所以要再打個75, 即係得 10-12%你係可以正常咁抱bb返屋企, 而做IVF醫生話d藥仲會重d, 仲會辛苦d, 我老公一聽到咁多風險佢就即刻話2樣唔做啦, 我而家連呢個機會都冇啦:-( :-( :-( :-( :-(

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 bibimuimui 於 07-10-29 15:16 發表
好唔開心呀, 去咗廣華醫院到睇不育科, 個醫生不停咁講一d 好負面既野, 佢話做IUI都係得15%成功, 用d藥物又會令到你可能肚織水, 嚴重會入深切治療, 又話會曾加卵巢癌既機會, 仲有一些原因bb可能會低能,唐氏宗合, 心肺 ...

我係 BK 未見過有人講 做 iui , ivf 既BB 有問題喎, 反而話做 ivf 係更精靈, 聰明就有. 話因為樣樣都係簡最好既精子+卵子結合.:mrgreen:

大宅

睛靈勳章

你係咪見黃醫生呀,唔洗驚架,政府d醫生令捨跨張架,我果時做IVF,打針果時發燒,佢話如果再係咁就會停針,唔做啦喎,又話死得架架喎,跟住我隔左幾日又燒,都唔敢話佢知,都無事丫,基本上佢講果d野係有機會發生,但機會唔大囉,佢地費事咩獲之嘛:-P :-P

原文章由 bibimuimui 於 07-10-29 15:16 發表
好唔開心呀, 去咗廣華醫院到睇不育科, 個醫生不停咁講一d 好負面既野, 佢話做IUI都係得15%成功, 用d藥物又會令到你可能肚織水, 嚴重會入深切治療, 又話會曾加卵巢癌既機會, 仲有一些原因bb可能會低能,唐氏宗合, 心肺 ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你不如 book 董醫生 / 鄭競偉 啦, 佢地係呢度幾好評價架

別墅

我果時去睇QM不育科個教授都係咁。返到屋企係好唔開心。果個教授講完有關做IVF的事後,問我有無問題問,我問佢係唔係做IVF有宮外孕個機會小D(因為自己試過宮外孕所以好怕),點知佢話,唔生就一定唔會有宮外孕,個教授話"你怕,不如去拎養啦!"激到我死! 後來我老公帶我去私家做第一次IVF就有左對TWINS啦!D政府醫生有D真係好衰。千其唔好唔開心.

大宅

睛靈勳章

At least 同我同期做果批,我唔覺有人有呢d情況囉,成功率仲好高添,廣華醫院係我highly recommend做IVF既醫院,去啦,唔洗驚架

別墅

醫生只係想將所有風險講晒比你知啫,我覺得又唔洗睇得太嚴重,有好多藥物,甚至係最普通既傷風感冒藥都有副作用啦,你會唔會因此而唔食丫?

其實iui既成功率有15-20%,而ivf就接近50%,睇落個%好似好底,但原來一對正常既夫婦係一年內自然成孕既機都只不過係大約20%(而唔係100%),而做iui已經可以令我地既成功率拉到近乎正常水平嫁喇!!所以我覺得驗過血(check 荷爾蒙)、照過輸卵管無問題,都值得試下做iui。

我所有野都驗過喇,全部都正常,即係我係"原因不明"o個隻,如果今個月唔成功,11月我都會做iui。

祝大家早孕!!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

doublesos,
請問, 排廣華係唔係都要排成年幾兩年架?

原文章由 DoubleOs 於 07-10-29 15:35 發表
At least 同我同期做果批,我唔覺有人有呢d情況囉,成功率仲好高添,廣華醫院係我highly recommend做IVF既醫院,去啦,唔洗驚架

複式洋房

原文章由 高齡產婦 於 07-10-29 15:44 發表
doublesos,

我明明係06年6月開始排, 9月第一次見醫生, 但係醫生話我係06年11月開始排, 仲話最快要等到08年尾先會同我做IVF

大宅

睛靈勳章

高齡產婦,

乜你咁叫自己架 要架,由排隊開始,我第一次見醫生,等左8個月,佢會話比你知大概要等幾耐,跟住大概每半年見你一次,都係睇吓你仲係咪繼續排架啫,都真正簽agreement時,啱啱兩年令一個月,簽完之后就報經期開始做架啦,你排左未呀

原文章由 高齡產婦 於 07-10-29 15:44 發表
doublesos,

大宅

睛靈勳章

事實幾時排都唔重要丫,反正你就算年頭排,佢都係比果個期你架啦,不過佢講果個期應該係最遲,即係話佢可能無端端打比你話過兩三個月有期都唔定架,我果時都係咁,睇吓你之前果批人成唔成功,如果多人成功,唔洗做第二,三次,你咪快d囉

原文章由 bibimuimui 於 07-10-29 15:48 發表

我明明係06年6月開始排, 9月第一次見醫生, 但係醫生話我係06年11月開始排, 仲話最快要等到08年尾先會同我做IVF

珍珠宮

畀面勳章

係,我10/10號係威院第一次見完醫生之後,決定係董醫生度做ivf. 我雖然唔係因為d醫生講做做iui及ivf既利閉出黎而放棄係佢度睇醫生,而係因為佢地既睇証態度... 對政府醫院好失望...明白佢地係要將個風險話俾我地聽..但唔使嚇人囉..鬼唔知打得多荷爾蒙藥增加患癌風險咩..似終係化學野..但為左bb,唔理得咁多架啦....就算正常一個沒有食過荷爾蒙藥既人都會有機會患癌架啦..

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

DoubleOs,
我排咗威院, 下年8月先第一次見醫生.
但有bk姊妹話, 政府如果見我fsh高, 都係唔會幫我做, 依家都唔知點算, 希望做多幾次iui可以成功啦, 我8月第二次私家iui時bingo咗, 但個b過唔到8w. 依家要休息一下, 到12月尾or1月先可以再開始過.

原文章由 DoubleOs 於 07-10-29 15:51 發表
高齡產婦,

乜你咁叫自己架 要架,由排隊開始,我第一次見醫生,等左8個月,佢會話比你知大概要等幾耐,跟住大概每半年見你一次,都係睇吓你仲係咪繼續排架啫,都真正簽agreement時,啱啱兩年令一個月,簽完之后就報經期開 ...

大宅

睛靈勳章

高齡產婦

咁你有無睇中醫呀,其實你都係私家做IUI,點解唔做IVF jack?係咪貴d架?我之前做IVF之前都食左半年中藥,臨尼果三個月仲接埋老公一齊睇添,我4月時生左對孖仔,諗住收工架啦,點知前個星期六,細佬.........,佢臨走時,我應承左佢會再大肚叫佢返黎,而家都放低晒lu,收拾心情and調理身子再黎過,諗住食兩三個月中藥,再放旦旦

原文章由 高齡產婦 於 07-10-29 16:03 發表
DoubleOs,
我排咗威院, 下年8月先第一次見醫生.
但有bk姊妹話, 政府如果見我fsh高, 都係唔會幫我做, 依家都唔知點算, 希望做多幾次iui可以成功啦, 我8月第二次私家iui時bingo咗, 但個b過唔到8w. 依家要休息一下, 到 ...

民房

生bb

姊妹

唔好唔開心, 如要做人工授孕, 最好去瑪麗, 因他們專門做li D 嫁,
而且有20幾年經驗, 私家會快d(不過幾貴約6萬), 公家要等一年.

四年前我第一次就在那兒做了(IVF), 生左個女, 聰明伶俐. 聽講座時他們都會告訴你一些負面的事, 這是他們的職責, 機會一樣不高, 但有機會好過無.

事實上, 打針過程及手術的反應每人不同, 我做完抽卵後, 要在醫院訓一晚, 但其他人仲有胃口吃飯才出院. 我就嘔到七彩.

上年我再做我剩下的雪藏卵, 但做左二次都唔得, 今年重新再做,
手術的反應一樣, 好彩唔洗訓醫院(省回一些錢), 返屋企先至嘔.
我和先生, 囡囡為今次時時祈禱, 很感恩 , 再次有左.
因為我今次只有一粒成功可以放入去, 因年紀大.

之前, 我也介紹2位姊妹去做, 有一個第1次做就有左, 生左個女, 再做第3次時就生龍鳳胎. 另一個就第一次做就孖胎.

所以有心生bb的太太, 不要放棄, 除非自己的身體有問題, 如果是正常, 做treatment時有不良反應也是值得.

伯爵府

DoubleOs,

妳做ivf幾多錢呀? 私家一次要成6萬蚊以上呀 , 又唔係一定得. 所以我本來諗住如果真係要做ivf, 咁就等下年返政府做, 依家會一路試iui先, 希望真係可以成功.

妳睇邊個中醫呀? 我啱啱都開始睇一個中醫, 希望佢幫到我啦!

我都想生孖b呀!

妳仲要照顧大孖, 妳要好好保重, 小心身體, 努力再嚟過呀! 妳仲有幾多雪胎呀? 諗住會放幾多個呀? 再生孖可以接受到嗎?

點解妳會做ivf嘅 , 試咗幾耐呀?

唔好意思, 好多問題 .

原文章由 DoubleOs 於 07-10-29 16:10 發表
高齡產婦

咁你有無睇中醫呀,其實你都係私家做IUI,點解唔做IVF jack?係咪貴d架?我之前做IVF之前都食左半年中藥,臨尼果三個月仲接埋老公一齊睇添,我4月時生左對孖仔,諗住收工架啦,點知前個星期六,細佬.........,佢臨 ...

大宅

睛靈勳章

同意呀,就算幾辛苦,只要望住終點,到逹既時候,望返轉頭,滿足感更加大,更董珍惜現在所擁有的一切

原文章由 DOGCOM888 於 07-10-29 16:23 發表
姊妹

唔好唔開心, 如要做人工授孕, 最好去瑪麗, 因他們專門做li D 嫁,
而且有20幾年經驗, 私家會快d(不過幾貴約6萬), 公家要等一年.

四年前我第一次就在那兒做了(IVF), 生左個女, 聰明伶俐. 聽講座時他們都會告訴 ...

大宅

睛靈勳章

高齡產婦,

我之前宮外孕,醫生驚我好難懷孕,所以咪叫我考慮做IVF囉,係呀,私家好貴,所以佢叫我排政府,等左咁耐,一次就得左啦,真係不幸之中的大幸,可能個肚太大,身體頂唔住,廿六週幾就生左啦,阿哥住左兩個月醫院,細佬就因為早產受感染,一路都無出過院,希望佢可以快d重新做人啦,所以我要盡快懷孕,迎接佢返黎,個中醫係金鐘架,以前係hku,而家出左黎自己開檔

原文章由 高齡產婦 於 07-10-29 16:30 發表
DoubleOs,

妳做ivf幾多錢呀? 私家一次要成6萬蚊以上呀 , 又唔係一定得. 所以我本來諗住如果真係要做ivf, 咁就等下年返政府做, 依家會一路試iui先, 希望真係可以成功.

妳睇邊個中醫呀? 我啱啱都開始睇一個中醫, ...

伯爵府

DOGCOM888,
瑪麗對我嚟講, 太遠喇!

原文章由 DOGCOM888 於 07-10-29 16:23 發表
姊妹

四年前我第一次就在那兒做了(IVF), 生左個女, 聰明伶俐. 聽講座時他們都會告訴 ...

大宅

睛靈勳章

答漏左,仲有個雪胎,應該可以分兩次試,佢地正常應該最少放兩粒,但真係好驚孖胎啦,我諗我講個情況比醫生知,佢應該會肯放一粒瓜,況且,溶左雪之后可能會爛左一粒或者爛晒架,都時先算

原文章由 DoubleOs 於 07-10-29 16:37 發表
高齡產婦,

我之前宮外孕,醫生驚我好難懷孕,所以咪叫我考慮做IVF囉,係呀,私家好貴,所以佢叫我排政府,等左咁耐,一次就得左啦,真係不幸之中的大幸,可能個肚太大,身體頂唔住,廿六週幾就生左啦,阿哥住左兩個月醫院,細佬 ...

首頁

尾頁

跳至