想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唔驗都唔知自己催乳激素高, 指數成1000. 第2次驗都是咁, 只是輕微下降.
醫生開咗只荷爾蒙藥,每晚吃半粒.要吃到有咗BB,:-(
大家知唔知是否需祥細檢查? 催乳激素高大唔大件事?

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

Cherry_CYW,
董醫生有冇話咁會點樣影響有BB呀? 有藥食都好D吖, 叫做幫到下啦!
唉, 妳就催乳激素高, 我就FSH高&LH低. 點解我哋前面有咁多障礙架.

原文章由 Cherry_CYW 於 07-10-30 16:53 發表
唔驗都唔知自己催乳激素高, 指數成1000. 第2次驗都是咁, 只是輕微下降.
大家知唔知是否需祥細檢查? 催乳激素高大唔大件事? ...

別墅

高齡生婦,

我想問FSH和LH是什麼, 是否從驗血中知道. 可唔可以食啲乜嘢可以改善? 保持心境愉快有有幫助呀!

大宅

Cherry_CYW

你有無問醫生催乳激素高對生bb會有d咩影響架?唔好咁擔心啦,食半粒藥就應該唔會好大件事既,有事既醫生都同你講左啦
唔好理喇,好好做人啦

原文章由 Cherry_CYW 於 07-10-30 16:53 發表

別墅

高齡生婦,

我想問FSH和LH是什麼, 是否從驗血中知道. 可唔可以食啲乜嘢可以改善? 保持心境愉快有有幫助呀!

別墅

高齡生婦,

別墅

高齡生婦,

別墅

唔好意思internet short short哋 post 咗咁多次.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

高齡產婦 & ilapril
醫生曾經講過會影響或抑制排卵, 你講得無錯, 真系障礙多多, 好彩老公正常,現在巳吃咗幾日藥.只藥要之前吃少少嘢, 訓覺前吃, 因為有d人會頭暈, 所以吃咗訓覺, 第2朝就藥力過咗.董醫生仲叫我吃藥後,如不適, 就打電話俾佢.
系啦, 你上次我LH是幾多? 我好似是2.7/ 2.9 , 幾多先正常,董醫生又無我講我FSH & LH高. 可能LH低D, 是否是黃體素不足?
原文章由 高齡產婦 於 07-10-30 17:09 發表
Cherry_CYW,
董醫生有冇話咁會點樣影響有BB呀? 有藥食都好D吖, 叫做幫到下啦!
唉, 妳就催乳激素高, 我就FSH高&LH低. 點解我哋前面有咁多障礙架.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

Cherry_CYW,
係呀, LH低係黃體素不足, 係醫師話我知我低, 董醫生都冇提過, 之前有BB都冇叫我打安胎針 . 我都唔知點先叫正常?-( .

Sheeppig,
FSH=卵巢功能嘅指數, 越高越差. 醫生話我卵巢提早衰退, 卵子RESERVE唔多. 如果真係好高好高, 咁即係步入更年期, 冇物機會生BB.
LH=黃體素
係DAY2, 3驗血CHECK嘅, 物妳仲未驗咩?

原文章由 Cherry_CYW 於 07-10-30 17:39 發表
高齡產婦 & ilapril
醫生曾經講過會影響或抑制排卵, 你講得無錯, 真系障礙多多, 好彩老公正常,現在巳吃咗幾日藥.只藥要之前吃少少嘢, 訓覺前吃, 因為有d人會頭暈, 所以吃咗訓覺, 第2朝就藥力過咗.董醫生仲叫我吃藥 ...

大宅

FSH (卵胞刺激素), LH (黃體生成激素) & Prolactin (催乳激素) 究竟幾多(range between ? and ?)先係normal?

原文章由 高齡產婦 於 07-10-30 17:49 發表
Cherry_CYW,
係呀, LH低係黃體素不足, 係醫師話我知我低, 董醫生都冇提過, 之前有BB都冇叫我打安胎針 . 我都唔知點先叫正常?-( .

Sheeppig,
FSH=卵巢功能嘅指數, 越高越差. 醫生話我卵巢提早衰退, 卵子RESERVE ...

珍珠宮

我都有, 一開始驗血有719, 後尾食左2個月藥, 每晚一粒, 就降返到去161

指數呢d野, 由於每間醫院驗既數量有多少不同, 但報告裡面一定會有寫幾多為之normal!

好似仁安驗pcos, 64-395為之正常! (佢果度係寫係參考值)

我頭先睇返, 我fsh係6.幾, LH係2.3
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

催乳激素1000, 會唔會打錯呀, 我係11之喎, FSH 4.5, LH1.7, 雌二醇 45, 唔知LH 係咪低得濟呢?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

bibimuimui,
無打錯, 是單位唔同.
正常是: ng/ml 1.4 ~24
or mIU/l 29~513
你好正常, 我的指數是2nd 單位, 高1倍.
你個LH好似低咗D, 可能有黃體不足, 其實從基礎體溫睇, 高溫期少於11日, 就是黃體不足, 可以打安胎針補充.

原文章由 bibimuimui 於 07-10-30 21:38 發表

催乳激素1000, 會唔會打錯呀, 我係11之喎, FSH 4.5, LH1.7, 雌二醇 45, 唔知LH 係咪低得濟呢?

複式洋房

原文章由 Cherry_CYW 於 07-10-31 00:02 發表
bibimuimui,
無打錯, 是單位唔同.
正常是: ng/ml 1.4 ~24
or mIU/l 29~513
你好正常, 我的指數是2nd 單位, 高1倍.
你個LH好似低咗D, 可能有黃體不足, 其實從基礎體溫睇, 高溫期少於11日, 就是黃體不 ...

Cherry_CYW,
哦... 原來係咁, 黃體不足可以食藥嗎, 但係我未有BB可以打安胎針嗎,咁幾時打呀, 以下是我的温度表..... 應該呢二日會嚟M....
2007日期溫度
Day 110月3日36.55
Day 210月4日36.65
Day 310月5日36.63
Day 410月6日36.56
Day 510月7日36.71
Day 610月8日36.45
Day 710月9日36.46
Day 810月10日36.68
Day 910月11日36.49
Day 1010月12日36.49
Day 1110月13日36.45
Day 1210月14日36.41
Day 1310月15日36.33
Day 1410月16日36.52
Day 1510月17日36.63
Day 1610月18日36.44
Day 1710月19日36.85
Day 1810月20日36.8
Day 1910月21日36.8
Day 2010月22日36.87
Day 2110月23日36.75
Day 2210月24日36.89
Day 2310月25日36.94
Day 2410月26日36.9
Day 2510月27日37.01
Day 2610月28日36.9
Day 2710月29日36.98
Day 2810月30日36.9
Day 2910月31日36.71

別墅

原文章由 高齡產婦 於 07-10-30 17:49 發表
Cherry_CYW,

Sheeppig,
FSH=卵巢功能嘅指數, 越高越差. 醫生話我卵巢提早衰退, 卵子RESERVE ...

高齡產婦,

多謝妳. 我乜都唔知,驗血之後姑娘講我知一切正常,但指數多少就冇講. 等見到董醫生由佢講掛?
另外我打咗比姑娘叫佢向董醫生取轉介書. 但佢今午走咗所以要等佢哋通知,唔知會唔會比呢(冇見董醫生之下)?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

bibimuimui,
睇你個體溫表由day17 ~ day 28是高溫期, 都有12日, 唔算黃體不足, 你唔使咁擔心, 至於安胎針, 通常在做完iui後, 醫生因應個別人,而需要打安胎針補充黃體不足.~
原文章由 bibimuimui 於 07-10-31 10:46 發表

Cherry_CYW,
哦... 原來係咁, 黃體不足可以食藥嗎, 但係我未有BB可以打安胎針嗎,咁幾時打呀, 以下是我的温度表..... 應該呢二日會嚟M....
2007日期溫度Day 110月3日36.55Day 210月4日36.65Day 310月5日36.63Day 4 ...

禁止發言

伯爵府

Tatama123,

day 1 開始塞安胎藥??-( 安胎藥唔係做完iui先塞嘅咩? day1???

妳睇緊邊位醫生呀? fsh係day2or3驗血check嘅.

原文章由 Tatama123 於 07-10-31 19:30 發表

我想知你看那一位醫生?董醫生?可否pm電話我? 是否看醫生後先驗FSH ?我有三次小產唔知是否同FSH 有關?最近一次已由day 1 開始塞安胎藥都保唔住 !:-(

[ 本文章最後由 高齡產婦 於 07-10-31 20:47 編輯 ]

男爵府

我有卵巢多囊,驗到催乳素高達1400,昨晚開始吃降激素藥,點知好唔舒服,成晚又暈又作嘔,嘔左4次,想訓又訓唔到,個鼻塞左,個嘴又幹,好辛苦,差D要call白車。第二日起身後好似死過番生甘。。。全身無力。。。然後我打電話去醫務所,姑娘轉達話系正常反應,叫我先試下4日都食半粒去適應。。

我想請問,你地有無我甘既情況?點樣處理??我唔記得問醫生,如果來M是否要停藥,食排卵藥果幾日又洗唔洗停藥。。。。。急急急。。唔該幫幫手。。。

首頁

尾頁

跳至