想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

各位姐妹,

看了「想生BB」好長時間, 一路都dry睇冇回應過, 皆因我和你們一樣, 不過我是一位過來人(因我曾是廣華和董醫生的Patient, 希望在此默默地祝福你們早日有個精靈BB, 所以每次聽到你們懷孕的好消息, 心裡不甘替你們高興, 更祈盼能聽到你們BB出世的好消息.

不育的路十分難行, 有同路人支持是好重要, 即時此刻有人仍在努力向前, 但只要有信心, 便有希望.

現在我家的寶貝將快8歲了, 當年沒BK這類電子平台, 結婚7年也沒有BB, 可能是自己早婚, 從來沒有想過要BB是那麼難的, 結婚3年後開始想要BB, 心想自己仍年輕, 就算3年抱2也未過30, 可是………….事與願遺.

當時沒有人明白我們這群人的壓力, 身心靈所應承受的痛苦, 也難於啟齒, 每次聽到長輩親友的吹速, 又或是說邊個邊個又有BB, 心裡總不是味道.

剛聽到有關廣華的主題, 終於忍不住口, 想和大家分享我不育的心路歷程. 當年排了6個月便可看黃醫生了, 第一次看黃醫生與版主的感受完全一樣, 聽了她的太…..詳盡講解, 心裡不是味道.

不過可能我太想要BB, 什麼也不管, 沒有東西可阻礙我想要BB的想法, 結果我這個每事問, 在第一次看黃醫生已每樣問過明明白白, 並且一路做筆記, 可能黃醫生看到我那份堅持, 那股渴求有BB的心, 她那個嚴肅的臉也變得歡容了.

(等續....)

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-4 00:27 編輯 ]

洋房

續前...

當做了第2IUI, 那年某月20日放了Sperm, 跟住日肚谷谷, 心想都係正常.

25日去廣華打事後針(安胎).

翌日連褲也拉不到拉鍊, 仲向同事說我最近胖了不少, 可是至放工時, 肚漲到站不直身子, 肚子太痛了, 連逗氣也痛. 那是放Sperm後第6天晚去了看私家醫生, 醫生也不知因由, 只叫我如果明天沒有好轉便要去醫院了.

可是離開了診所, 坐上我C6架車不到15分鐘, 我已不能再忍, C6直踩去急証室, 當時大家手足無措, 不明所以, C6話你肚痛去急証室, 邊間急証至會受理呀? 都痛到逗不到氣了, 真比他激死, 唯有叫C6踩去廣華.

(不好意思, 好眼訓, 等續!)

大宅

睛靈勳章

跟住點呀,發生咩事

原文章由 我的寶貝 於 07-10-30 00:21 發表
續前...

當做了第2次IUI時, 那年某月20日放了Sperm, 跟住幾日肚谷谷, 心想都係正常.

25日去廣華打事後針(安胎).

翌日連褲也拉不到拉鍊, 仲向同事說我最近胖了不少, 可是至放工時, 肚漲到站不直身子, 肚子太痛 ...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

好似追小說咁, 好心急呀...

原文章由 DoubleOs 於 07-10-30 09:32 發表
跟住點呀,發生咩事

大宅

好緊張啊。
因為我都就快要開始做IUI啦﹐好想知道你發生什么事啊

別墅

多謝我的寶貝分享, 我都想知繼續係點!! THANKS!

大宅

睛靈勳章

睇黎,佢仲未瞓醒

原文章由 yanyan8888 於 07-10-30 11:10 發表
多謝我的寶貝分享, 我都想知繼續係點!! THANKS!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

快d ,好緊張呀 ,好冇預告呀

複式洋房

我的寶貝, 快d 醒la, 好想知....

別墅

喺喎! 真喺好心急想再睇落去.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

大家都好心急知你的故事, 咁你bb是黃醫生幫你有, 定系董醫生?
原文章由 sheeppig 於 07-10-30 12:46 發表
喺喎! 真喺好心急想再睇落去.

珍珠宮

畀面勳章

好心急....

順帶想問你係經廣華黃醫生定董醫生睇到有baby架?

侯爵府

真係瞓咗呀,醒未呀....我都好想追呀

珍珠宮

嘩~~ 我都好心急呀~~

我就最鐘意睇人地既心路歷程, 尤其係好失望, 好down既時候, 睇完, 又會再振作起黎!!

的確, 不育呢條路係好漫長, 最慘係, 你又解釋唔到比其他人(尤其長輩聽), 佢地會覺得係我地冇用, 所以咁耐都未有!

老公不明白, 雖然佢想有bb, 但當問題不在佢身上, 佢好難理解我既壓力!

仲有, 有時食藥真係會食到好down!! 明明冇病冇痛, 但就晚晚都要啪幾粒藥, 有時仲要啪下排卵丸, 又要食下葉酸, 又要食下呢樣果樣.....

最慘就係, 連做愛都已經不再係為左表達對老公既愛, 而係為左計準日子造人... 壓力更大.....
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

洋房

原文章由 DoubleOs 於 07-10-30 11:16 發表
睇黎,佢仲未瞓醒

各位姐妹,

不好意思, 剛放工回家, 可以瞓甘耐就好啦!

續前

終於到達廣華急, 登記後不久便可看醫生, 我便向醫生道出我近幾天肚子發漲的情況, 跟著他叫我上床檢查, 我叫他小心碰到我的肚子, 醫生用兩根手指頭在我肚上輕碰兩下,

跟著便找來一位看似高級D的醫生進來再檢查, 之後2位醫生走了出去, 接著第一位醫生回來, 神色凝重地告訴我:不知為何我個肚有好多水, 建議我上病房跟進.

跟著找來一張輪椅要我坐上去, 然後入院留醫, 我當時堅拒坐輪椅, 心想我一柺一枴自己是有能力行上10樓病房的, 但最後為免得醫生難做, 唯有坐上輪椅乖乖地被推上10樓.

在婦產科病房安頓一會後, 便到檢查室見醫生, 醫生替我照超聲波後, 便向在旁一位高級醫生打了一下眼色, 說了一輪我聽不明的醫學術語, 之後醫生表示這是因為我做了IUI的反應, 現在成肚水, 要幫我抽血化驗及吊, ! 真係好galen, ga len, 當時已近零辰一時了.

回到病房不久又來了一位年輕的醫生, 他告訴我要抽6支血去化驗, 他拿著一支看似5亳子直徑的針筒, 籌帳地對著我沈思, 自言自語地說點抽好呢?

可能我們這批不育婦女, 對抽血已是見怪不怪, 不過甘大枝針筒, 甘大個女都係第一次見. 見他手滕腳震, 唯有建議他去取一隻飛機仔接駁到大針筒上, 然後在手背抽血.

! 仲要我反過來安慰他, 冇辦法啦! 若果佢繼續手滕腳震, 拮多幾針都抽唔到血, 我就慘啦, 結果佢經我引導和支持下, 一針拮中, 但我仍要扮唔冇事個樣, 免得他抽抽下唔小心鬆開手, 我咪又要拮多一針.

(寶貝正叫我吃晚飯了, 等續!)

珍珠宮

想請問下飛機仔係咩黎架??

因為我好幾次抽血都係細針筒(1毫子直徑啦), 而且幫我抽血既護士非常好經驗, 同一位置同一日抽左5支都係得少少痛!

啊~~ 係咪插係手背, 可以用黎吊鹽水或抽血果d呀? 面頭會痴塊大膠布果d?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

飛機仔通常係支好幼嘅針連住一條好長好幼嘅管connect去大針筒,揸住兩隻翼而支針就吉落條血管到,因比較耐時間注滿,啲護士就會用呢種針貪佢一吉落去唔會走位。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我的寶貝

快D講埋落去啦!好緊張啊!

洋房

原文章由 小寶貝兒 於 07-10-30 21:07 發表
想請問下飛機仔係咩黎架??.......啊~~ 係咪插係手背, 可以用黎吊鹽水或抽血果d呀? 面頭會痴塊大膠布果d? ...

不好意思, 『飛機仔』是俗名, 正式醫學名稱叫『蝴蝶針』.

大家做緊或將要做IUI的姐妹們, 唔駛驚, 拮針的痛遠遠不及好想有BB而暫時沒有BB的心痛.

我在這裡分享我的經歷, 目的是以過來人身份為大家打打氣, 你看我的寶貝快將8歲了, 第日你們的寶貝8歲時, 也可出來接捧, 為姐妹們加加油打打氣, 讓大家知多D, 個心都定D, 信心大咗, 贏面便更大. 噢! 講到自己好似好老甘.

『蝴蝶針』-針頭較幼細, 所以相對比針筒之刺穿孔較細, 相對用支大針筒會冇甘痛, 尤其是要由手背抽血會比手瓜內側痛D, 便更用得著, 這些常識是黃醫生D姑娘說的, 因有次我覆診, 姑娘話手瓜內側之血管已抽過哂, 今次要抽手背了, 我嚷著不肯, 她便很温柔地說:有辦法, 等佢去攞『飛機仔』, 等我仲以為有獎品, 哈哈!

! 真係久疾成醫.

用蝴蝶針抽血的步驟大概是:
1.先將大針筒之針頭拔掉,
2.然後將蝴蝶針之膠喉接駁大針筒,
3.接著便可將蝴蝶針拮入手背,
4.D血便會自動慢慢流至蝴蝶針之膠喉, 再流入至針筒.

http://hk.search.yahoo.com/search/images?view=detailed&p=%E8%9D%B4%E8%9D%B6%E9%87%9D&b=1&pstart=1&curr_index=1&imgsz=&imgc=&ei=UTF-8

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-18 12:34 編輯 ]

別墅

我的寶貝,

等我都講下故仔......
我都試過肚"識"水呀,我記得佢地無抽我血喎,可能我已經係好後期啦,佢地知道係咩事,不過我唔係做iui出事喎,係做ivf抽卵之後有事,真係好辛苦,飲水有想嘔,去vv又少,成日頭暈暈,自己都唔知咩事,咪打返去不育科問,佢地叫我返去睇下,返在去睇,佢地都即刻叫我入院,入到去,去vv比佢地,佢地話咁少既,我話係呀,個人好似大在一個碼咁,重在十幾磅......姑娘叫我飲多d水,再試下,不過飲完又想嘔,所以無乜點飲,因此vv都係好少,跟住規定我一日要飲幾多水,夜晚姑娘會叫醒我飲水,仲要寫下比佢地睇咖,而且仲要我插尿兜,我咁大個女都係第一次咋,都有d"監介",第二日都係無乜進展,好似重重在......跟住有e生巡房,同我講如果d水唔退,好危險,要做手術,不過佢話做在都可能會反發 有話有d試過入深切病房......比佢嚇到:-( ......無耐第二個e生來睇,佢一問我野,我又忍唔住喊,佢話你唔好喊啦,咩事呀,我就一路喊一路同佢講之前個e生講d野,呢個好d安撫我,呢d機會好少,你行多d,飲多d水就會好快好......之後有個姑娘講,話有個病人都係咁,佢日日行幾個鐘,係病房,係條路中間行囉,跟住我就試下啦,真係好好多喎,我都要住在差不多一星期才出院......不過有個感覺好似入去減肥,因為日日都會同我磅重,出院果日好似係減肥成功咁 磅數去番之前一樣......呢樣係做ivf最最辛苦的一關:-|
原文章由 我的寶貝 於 07-10-30 20:49 發表

各位姐妹,

不好意思, 剛放工回家, 可以瞓甘耐就好啦!

續前

終於到達廣華急症室, 登記後不久便可看醫生, 我便向醫生道出我近幾天肚子發漲的情況, 跟著他叫我上床檢查, 我叫他小心碰到我的肚子, 醫生用兩根 ...

首頁
12345...6

尾頁

跳至