論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我的囡現在3歲幾了...但我的工人經常與她有爭執...我個囡說她拖地時撞到她的腳...其實很小事...但工人同我個囡說:no... I can not...我個囡要求她 say sorry...她不肯.......好煩..(其實我個囡當時在Toitel: Ng Ng緊...工人是拖Toitel時撞到她...而且曾經試過我個囡說不同姐姐玩...我個囡叫她..工人不理她...我問工人為何不理我個囡她說:DDon't like me....我自覺工人姐姐對我細囝好一點...對我的囡差一點...雖然工人只來了兩個月....但我已經對她很多投訢(如下)

1. 一日可以用你一卷紙巾
2. 態度差.....(對本人及小朋友)
3. 可以一邊開水喉一邊Cooking
4. 私下取我的糖果吃
5. 在浴缸洗自己衣服時可以一邊開水喉一邊開花灑...但水喉的流入坑洞..花灑的水流入她的盆.......

暫時寫下以上事項....我可能會轉工人...仍在考慮.......

[ 本文章最後由 shirleylee 於 07-11-8 20:26 編輯 ]
歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

水晶宮

如果工人唔係特登整親你個女,不如你又教下你個女,係人地做緊家務既時候,合作下,自己閃開啦.
3歲人仔,唔好下下要人地say sorry啦.將來成長,都會養成投訴既習慣.
不如學下包容同忍耐啦.
我唔係幫住個工人,係想我地既下一代好乍.
工人做幾年就離開,個女係一世架.

男爵府

原文章由 方方媽媽 於 07-11-8 15:45 發表
如果工人唔係特登整親你個女,不如你又教下你個女,係人地做緊家務既時候,合作下,自己閃開啦.
3歲人仔,唔好下下要人地say sorry啦.將來成長,都會養成投訴既習慣.
不如學下包容同忍耐啦.
我唔係幫住個工人,係想我地既下 ...

係呀...又唔係突登,工人姐姐做家務,我地都閃開啦!

大宅

點閃開呀, 佢拖緊地wor! 3歲幾小朋友, 係需要我哋小心啲留意同提點佢的, 我會即時同囡囡講, 算啦姐姐冇心的, 你好乖ka ma, 唔好咁小氣啦, 然後叫工人入廚房叫小心睇住唔好整親小朋友

原文章由 sylviawong 於 07-11-8 15:51 發表

係呀...又唔係突登,工人姐姐做家務,我地都閃開啦!

大宅

我工人又係成日同阿囡嘈交,我就同工人講你二十幾歲人嘈交win左過幾歲既小朋友都唔係好叨啫,唔好嘈啦。

別墅

我覺得工人同小朋友都有唔啱, 如果工人姐姐拖緊地, 小朋友係唔應該周圍走, 你應該教佢要坐係sofa, 最好縮起埋對腳仔, 等姐姐拖完地同埋地板乾咗先落地. 咁樣其實都係為小朋友安全著想, 跌跟就可大可少了. 另外, 你都要同工人姐姐講不論有心定無意, 整親人就要say sorry, 呢d係禮貌, 唔可以一句話無心就算數. 如果小朋友學埋佢d野咪死火, 第時比人話無家教. 最終受害都係你.

原文章由 shirleylee 於 07-11-8 15:41 發表
我的囡現在3歲幾了...但我的工人經常與她有爭執...我個囡說她拖地時撞到她的腳...其實很小事...但工人同我個囡說:no... I can not...我個囡要求她 say sorry...她不肯.......好煩.. ...

侯爵府

我only覺得, 點解有小朋友係樹時黎拖地?

我由day 1請工人開始, 已經同佢講, 我對仔女係樹時吾可以抹地, 因為d 小朋友吾識性, 一陣行出行入時, sin 親點算?

以前我就叫佢地一早起身先抹, 依家就等d 小朋友訓晒先黎抹

男爵府

大家睇清楚樓主果段先啦, 工人拖地時小朋友布廁所 poo poo 呀, 點上 sofa 呢?
一日咁長, 趁小朋友大便時先至清潔廁所, 你個工人都 ?-(
不過我都同意其他媽媽所講, 要教亞女唔好斤斤計較, 要學習包容同寬恕啊.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 emmyfok 於 07-11-8 18:56 發表
大家睇清楚樓主果段先啦, 工人拖地時小朋友布廁所 poo poo 呀, 點上 sofa 呢?
一日咁長, 趁小朋友大便時先至清潔廁所, 你個工人都 ?-(
不過我都同意其他媽媽所講, 要教亞女唔好斤斤計較, 要學習包容同寬恕啊. ...

係囉, 點解小朋友poo poo時清潔廁所? 唔可以拖其他地方先, 又或者等小朋友去完廁所先呢? 如果我小朋友做緊功課時我工人都唔會拖佢間房住, 唔會騷擾小朋友, 會等我叫佢先拖佢間房囉!

大宅

態度差.....(對本人及小朋友)

就算態度差只係對你本人這一點已經唔可以接受啦. 因為你係大人, 但對個小朋友差, 佢地又會學"買"佢d衰o野. 加上你係佢主人, 佢都咁樣.....

我個工人又係態度超差, 串, 駁咀, 黑face, 但其它o野都ok, 對bb又都幾好...不過無用.....對我唔好, 攪到我唔開心已經係死罪....所以佢都係將被炒的.

原文章由 shirleylee 於 07-11-8 15:41 發表
我的囡現在3歲幾了...但我的工人經常與她有爭執...我個囡說她拖地時撞到她的腳...其實很小事...但工人同我個囡說:no... I can not...我個囡要求她 say sorry...她不肯.......好煩..(其實我個囡當時在Toitel: Ng Ng緊 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實大家有冇睇埋其他事呢, 我本人就覺得對一個3歲既小朋友都冇乜愛心 以及咁自我既工人(唔好話小朋友幾多歲 我地做家長做親或者唔小心整到小朋友都會講聲sorry 有幾難唧 ,而係佢個工人有性格 可能又覺得冇理由大人要對個小朋友say sorry 既就企硬 但係問題係佢係黎做野 如果同小朋友相處唔到係好大問題 而且佢對僱主態度都唔係話好....加上 樓主2,3,4,5點既問題 個工人係過份左既 一日一卷廁紙 屋企好多人咩?
洗衫開住水喉又開花灑 好浪費食水,而煮飯時又開住個水喉又做乜呢?
又偷糖食 其實可能又唔止添.... 最重要係佢對僱主態度唔好 咁樓主考慮緊唔要佢 所以黎呻吓
其實教小朋友要包容同埋唔好咁小氣係岩......呢d事又可以教到小朋友做錯係要道歉既.....灌輸正確資識比小朋友之餘 又用方法令佢學識包容囉 中國人好多都會避忌同介意被掃把/地拖碰到......既
問題其實響個工人度多d囉~

子爵府

我覺得"態度差"都足以令你換人,反正你都正有考慮換人!
我個女都經常同工人鬧交,不過我女8歲,有時我都好明白請左個工人返嚟係家務上幫到好多,但要工人可以同小朋友和睦共處兼唔寵壞小朋友又太高難度!
1.工人浪費係佢擺明唔聽你勸告,你講左有冇改善?
2.態度唔好的意思係?同你講野都唔識尊重?工作態度唔好,無心工作?
若要換人都不妨,始終你對佢有不滿,但都要有心理準備換一個又將會對新工人有乜期望?

男爵府

其實工人同呀囡的関係, 係咪一路都唔好呢, 呢一單只係其中一單, 我相信係日積月累的. 我有類似的經驗, 以前請過一個菲的, 當時我女大約五歲, 經常罵交, 工人投訴囡唔聽話,囡又投訴工人唔好, 我不在家時, 電話就響不停,就係佢地兩個打來投訴, 放工一踏入門口, 佢地就互數不是, 聽晒兩邊講喇, 同佢地調解完, 我先可以安安樂樂休息. 真係好煩架. 你唔妥我, 我唔妥你, 咪少少野又嘈囉, 自已的仔女當然係要教, 如何同人相處, 合作, 在工人的方面著想等, 但工人係大人, 佢先主動遷就, 有幾難, 建立好関係, 日後做野都方便d啦, 但又係講極都唔聽, 細路仔好直接的, 那會有機心, 隔夜仇, 同佢玩, 同佢食, 玩得開心, 佢就跟你架啦,. 最後呢個工人因打我囡而抄咗. 轉咗第二個工人後, 佢地相處得好好, 經常一起開心的玩, 真係好睇個工人點做架咋.

你個女係到ng ng, 咁個工人其實可以做咗其他野先, 轉頭先抺啦,
工人咁固執, 咁死牛一面頸, 咁d 性格都唔適合湊細路.

[quote]原文

[ 本文章最後由 Krymum 於 07-11-9 10:10 編輯 ]
:-P

首頁

尾頁

跳至