懷孕前後

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

各位08年2月的媽咪,有無為到好近農曆新年生BB而有D煩惱呢?

大宅

少少啦! 因為我預產期在二月中, 若在預產期生既話, 我老公就會少些時間陪我, 因為剛在農曆假期後段. 而我想開刀生, 咁樣就早兩個星期, 剛巧日子在農曆新年前, 咁樣就可以新年假湊bb.
煩惱既係究竟要豬仔定係老鼠仔呢? 我阿媽話立春後就係老鼠, 即係年廿八後都係老鼠喎!

民房

hi, 我預產期是2月2號, 在新年前幾日... 不過我想阿b 早些出來

別墅

2月媽咪:
我都有煩惱,我2月15日預產(應該會早啲生),攞產假又唔低(中間有農曆年及復活節假期),不過生仔冇計,又怕老公未必放到假,新年又要留响屋企,冇得出街街....但BB出世係高興既事,什麼都冇所謂。
換轉來講,可能大家都幫到BB侸利是嘩!!!!

櫻子

大宅

係啊,農曆立春之後就係下一個生肖。

洋房

hi

我都係2月8日,在廣華醫院,妳們呢?
現在開始買野未呀!

大宅

未開始買,因為有朋友會比dBB野我,所以遲小小至開始買。12月度,好似話永安會有大減價,到時再去逛逛。
大家係咪已經知道BB性別啦?

大宅

我今胎既預產期係 19-2-08, 想來都趕不及做豬尾啦, 但做鼠頭都 OK 啦。今次係第 2 胎, 陀得比較累 (因為放工回家都要湊下大B), 好似瞓極都唔夠

我己經買定出年既夏天衫, NB 既冬天衫可以差唔多 1月尾才買, 因為應該做緊 ON SALES

我只需買多套奶樽 & 1月頭執得個走佬袋就OK

唔知點解, 今次總覺得 BB 會早出世, 大B 佢都幾準時, 比預產期最 1 日 ONLY。希望這次 BB 作動時, 佢 DADDY 都係我身邊啦

大宅

原文章由 kung170 於 07-10-18 15:32 發表
hi

我都係2月8日,在廣華醫院,妳們呢?
現在開始買野未呀!

我係2月7日預產,都係在廣華生呀,可能我地到時會相遇,哈哈.... ,我係第一胎,又係高齡產婦,又有妊娠糖尿,唉....總之就咩野都齊啦!!你有冇照過係仔定係女呀???我呢個廣華個靚仔醫生話90%係女喎...你呢???

別墅

我預產期係2月14日, 會係法國醫院生, 我已經買左幾個奶樽,消毒煲, 有d朋友俾左張bb床和車, 仲有好多野仲未買丫, 一有時間去睇下先
醫生照到係女, 可以同佢扮靚靚lu .. 依家係度諗緊點放產假好呢 ? 前1後9丫,定係前2後8好呢 :mrgreen:
想問下各位bk姐妹, 邊到有產前講座聽呀, 即係教你點樣呼吸和同bb沖涼等等...

thanks ~~

大宅

原文章由 ivytse_20002000 於 07-10-19 00:55 發表
我預產期係2月14日, 會係法國醫院生, 我已經買左幾個奶樽,消毒煲, 有d朋友俾左張bb床和車, 仲有好多野仲未買丫, 一有時間去睇下先
醫生照到係女, 可以同佢扮靚靚lu .. 依家係度諗緊點放產假好呢 ? 前1後9丫 ...

ivy
如無記錯,應該唔可以放前1後9,最多前2後8。

別墅

Hi, everybody,
我的預產期係2 月11日, 我捻我會去QE度生..
好多嘢未買, 唔知B-FREE奶樽好唔好呢 ?
好多朋友大肚, 所以唔係大多嘢比我.... 好貴呀 !!

別墅

乜唔可以放前1後9咩..真係唔知wor...

原文章由 katowen 於 07-10-19 10:03 發表

ivy
如無記錯,應該唔可以放前1後9,最多前2後8。

別墅

bb要穿幾多件衫先夠呀..依家開始想買定bb仔衫,有d袍仔, 不過又唔係好知要穿幾多bb先夠暖,但又不會焗/冷親佢呢 ?

仲有呀..你地會買幾大張bb床呀 ?

洋房

原文章由 stella789 於 07-10-18 16:18 發表

我係2月7日預產,都係在廣華生呀,可能我地到時會相遇,哈哈.... ,我係第一胎,又係高齡產婦,又有妊娠糖尿,唉....總之就咩野都齊啦!!你有冇照過係仔定係女呀???我呢個廣華個靚仔醫生話90%係女喎...你呢??? ...

HI

我都係第一胎和高齡呀!
我照了二次,應該是仔.
妳唔好食太多碘粉質的食物呀!身體要緊.

大宅

:lol:
原文章由 kung170 於 07-10-20 00:03 發表

HI

我都係第一胎和高齡呀!
我照了二次,應該是仔.
妳唔好食太多碘粉質的食物呀!身體要緊.

hi, kung

其實我現在都叫做"冇啖好食",飯又減到只食半碗 - 大半碗, 有時飯都唔食,一味食多D菜,3兩肉(大約130克)一餐,我咁大個女食得最少野都係呢個時候,減肥都無咁乖.... :lol:

生仔就無咁大壓力,女呢.....我都有少少架, 我99係D比較古老及傳統既女人,都希望我生個仔,不過我今次生女都唔怕,老公一定幫我講說話,加上佢(99)已經有好幾個男孫,所以心情都好些少。不過生仔/女也沒所謂,因為都要我陀咁耐,為阿B做咁多野,一樣都會錫晒佢。

你買齊野未呀???我而家仲差一張BB床,等我老公得閒時,去個朋友家搬回來,其他,大致上都準備得7788。

別墅

今次係第一胎, 預產期係2 月25日, 我會去QM度生..
BB野都未開始買,11 月開始聽產前講座...
我都照U/S 2次,仲未知道BB性別... 遲d照3D/4D應該就知道係仔定係女...

洋房

原文章由 stella789 於 07-10-20 00:18 發表
:lol:

hi, kung

其實我現在都叫做"冇啖好食",飯又減到只食半碗 - 大半碗, 有時飯都唔食,一味食多D菜,3兩肉(大約130克)一餐,我咁大個女食得最少野都係呢個時候,減肥都無咁乖.... :lol:

生仔就無咁大壓力,女呢.....我 ...

HI Stella

算啦,妳現在控制到血糖,就可以了.日後修身都快一些呀!
生男/女都沒所謂了,不過是怕痛.因此終亞b是自己的,彷且不是我們控制的範圍.最重要大小健康.
我現在只買了一些奶樽,消毒煲,衫仔.其他未買,我想12月份先啦.
妳會否餵人奶呢?我想我會的.

大家都要保重呀!天氣涼了.

大宅

原文章由 kung170 於 07-10-20 20:55 發表

HI Stella

算啦,妳現在控制到血糖,就可以了.日後修身都快一些呀!
生男/女都沒所謂了,不過是怕痛.因此終亞b是自己的,彷且不是我們控制的範圍.最重要大小健康.
我現在只買了一些奶樽,消毒煲,衫仔.其他未買,我想12 ...

Hi, Kung,

我經已買齊了衫仔,奶樽,不過消毒煲就冇買,因為問過D有經驗既媽咪,佢地話唔使,只要買一個普通的不銹綱煲便可,價錢跟消毒煲相差很多,無謂"晒"錢。其他一般用品差不多都買齊,只是欠一煲豬腳姜還未準備,遲D啦.....應該會在12月中左右會開始煲。

我生完BB我都係會餵人奶,因為第一次產檢時,姑娘會問你是否餵人奶,我當時經已告訴她我將會餵人奶,而且我老公好想好想我餵人奶,他說BB會好湊好多同埋會健康D。

你下次產檢係幾時呀???睇下我地會唔會踫見....我將於10月24日早上去廣華檢查呀!!!

大宅

我係第二胎,大仔依家k1(3歲),放工返去已經很累,仲要同佢做功課,不過今次係女,兩家人都好開心.

我有keep住阿仔bb衫,係d奶樽已經很舊及有d欄,要買過d新,遲d聖誕會有sale就去買

阿女係我個肚度好興奮,一聽到阿哥叫佢就郁.

首頁
12345...10

尾頁

跳至