跳至

首頁

尾頁

子爵府

我在星期六第一次照小b,
見到佢真係由個心笑出來呀!:-P
佢有3cm,
佢隻手仔仲郁下郁下,好似同爸爸媽媽say hi咁呀!
我老公之後話:見到小bb,有d激動o既感覺!

不過同時間,我個纖維瘤長大了,有5x6cm啦....

大宅

你而家幾多week呀,咁快就3cm既?

我27/10照過,當時係9w2d(日子計),個胎有8w2d咁大18.8mm。下次照係17/11,到時會係12w2d(日子計)。

原文章由 catmervin 於 07-11-6 21:38 發表
我在星期六第一次照小b,
見到佢真係由個心笑出來呀!:-P
佢有3cm,
佢隻手仔仲郁下郁下,好似同爸爸媽媽say hi咁呀!
我老公之後話:見到小bb,有d激動o既感覺!ops:" />

不過同時間,我個纖維瘤長大了,有5x6cm啦.... ...

[ 本文章最後由 Swan12 於 07-11-7 15:15 編輯 ]

民房

回覆 #1 catmervin 的文章

Yes, I did my first ultrasound on the 8th week of pregnancy, but the doctor said it's only 6 weeks old. , but anyway, I saw the heart is beating very fast, it's like blinking in every half a second....amazing:loveliness:

子爵府

swan12:

而家我10week3days,
我照o個日係9week6days,
因為我的月經周期係38日,比別人長,
我一直仲以為自己得8week tim呀!
診所醫生話我的預產期係5月22日,不過佢都係用一般的計法
而專科醫生照完後,就話我的預產期係6月1日。
所以小b有3cm大囉!

可能你的月經周期唔係28日,所以排卵會遲,
咁小b的大小就會不同,
因為一般的計法是根據28日cycle來計架!佢連最初14日未有bb的日子也計算落去,所以係唔準確的(除非你cycle係28日)
而照超聲波,根據個胎的成長大小,係最準確的。

陳小b:
6week就照到心跳,真係好呀!有些媽媽6week都未照到架!
見到bb心跳,真係令人覺得生命好奇妙呀!:-P
好想下次產檢快d到啊!

大宅

我終於都照到bb心跳, 醫生話因為我小產完黎左一次m就有左, 排卵期可能會遲, 所以我以為自己已經有7-8星期, 其實只係6星期多d, 不過見到佢有心跳就安心!

伯爵府

畀面勳章

我聽日去照呀,想問你地係咪肚面度照傢?其實小B而家應該有幾大呢?因為我見有D媽咪用cm計,有D只係幾mm

子爵府

catmummum,
如果week數細,可能會用陰道照,
睇下個胎係唔係生在子宮內,排除宮外孕,
不過一般,有6week以上應該都會在肚上照的。
我照o個時9week6day,咁有3cm大,個胎囊就有4.5x11cm左右,
我都係排卵遲,個醫生仲話我個小b細tim...
你照完記得上來分享一下呀!:-P

hicaca,
係呀!照到心跳真係好開心呀!大家都要保重身體!最近天氣忽冷忽熱咁,好容易感親呀!

伯爵府

畀面勳章

原文章由 catmervin 於 07-11-11 16:09 發表
catmummum,
如果week數細,可能會用陰道照,
睇下個胎係唔係生在子宮內,排除宮外孕,
不過一般,有6week以上應該都會在肚上照的。
我照o個時9week6day,咁有3cm大,個胎囊就有4.5x11cm左右,
我都係排卵遲,個醫生仲話我個小 ...
我聽日照完會返黎分享傢,唔該晒你 catmervin!

民房

回覆 #1 catmummum 的文章

我想問....我第一次係十一月一日照(用陰超) 6w3d, 下次照係十一月二十二號, 係咪又要用陰超架 我已經有小小啡架喇. 好擔心呢:cry:醫生叫我盡量訓床.....點算好...上次照完我覺得好痛, 仲有見紅帶啡嘅出現呀

子爵府

下次去照都成9week3d啦,
應該會在肚上照的,
唔使擔心...
流啡一定要訓床,盡量唔好郁,
醫生有無開安胎藥俾你呀?
祝大小平安!

大宅

Princess 16, 係呀, 我上之見紅, 醫生幫我打安胎針同比安胎藥我, 仲有一星期大假叫我訓床, 你起住要乖乖地係屋企訓覺呀!

民房

回覆 #1 hicaca 的文章

hihi, 好多謝你地既關心, 不過我睇開既醫生咩藥都冇比我, 連葉酸....都係自己去買, 成日訓一定好易肥啦, 要訓床和休息到幾時先正常呀 仲有呀, 你地係咪成日都去vi vi架, 我晚晚都要起幾次身, 有時唔小心用錯力攪到小腹痛呀, 老公成日都叫我詩文小小...
每日都晨早5點幾6點就要起身食早餐, 跟住下午十二點幾又要訓....差不多5點幾就起身, 跟住就開始我每日要受既過程....就係"嘔" 有時嘔到頭都winkwink地, 咁樣落去....係咪會over weight 架,好擔心呢, 因為我已經33歲喇, 好多野都好擔心,好憂慮....唔知你地會唔會好似我咁蛇quar呢!?

大宅

葉酸都唔比就離譜d喎! 我個醫生仲比埋多種維他命我添. 訓床係養胎架, bb駝得唔係幾穩先會見紅, 所以要小心d!

係成日去洗手間架, 好易肚餓同放屁屁, 仲會作嘔添, 肥都唔緊要啦, 頭三個月好重要, 一定要小心d, bb係最重要, 遲d減番law, 做媽媽係咁偉大架喇, 忍幾個月咋, 唔好胡亂憂慮, 心情好, bb都feel到, 開開心心做媽媽啦!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

catmervin,我尋日照左喇,不過我上黎想留言又留唔到,因為我m好唔準,所以要等下次有得見醫生先可以準確話我知預產期同小B D野,不過尋日姑娘同我照同我之前因為一次急症照過就已經可以見到小B心跳,姑娘估計應該9w,不過,我尋日無端端又有見紅,仲要搭車走出去產檢,真係好驚好擔心呀,我問姑娘其實有無藥可以安胎,姑娘話政府係無傢,因為o個D都無乜用....我返黎抖左成晚,終於後尾變返啡,今朝去廁所都無乜我先無咁驚咋:-(

係呢,catmervin,妳地又點呀?

大宅

我由未知有左開始就流啡,流左兩星期先知有左(5W),知道有左之後就無返工,在家休息,做大食懶,日日只係訓和食。現在8W幾,休息埋呢個星期就休足一個月了,流啡情況才沒有。

大宅

小吉梨,
可否PM我葉酸系咩牌子呀?
謝~!!

原文章由 小吉梨 於 07-11-13 09:13 發表
葉酸自己買仲抵呀~ 我第一次見醫生,佢開了7大粒葉酸給我,收了我好幾十至一百蚊呀(當藥費)~ 第二次見佢時佢問我要唔要葉酸,佢都話可以自己出去買,我當然唔要啦~ 後來我在屈記用$78 買了一盒,可以食足三個月ga~ ...

禁止訪問

大宅

原文章由 小吉梨 於 07-11-13 12:49 發表
係屈記的藥劑師介紹的,400mg一粒,叫 "LANES" preconceive tablets (G.R. Lane Health Products, LTD, ENGLAND)

其實有好幾個牌子的,但醫生叫我食400mg,就呢隻lor~你都可以問下藥劑師意見,佢話不同人可以有不同需要,有些 ...

我個醫生開比我的葉酸得5mg咋喎!會唔會唔夠呢?
30元15粒

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至