美容扮靚

跳至

首頁
12345...9

尾頁

民房

激光治療近視以來,距今已有十多年,經過不斷改良,LASIK 角膜切割激光矯視手術成為現今激光矯視的主要技術。

激光矯視的優點是成功率和安全性高;手術不會造成流血損傷,也不會產生痛楚;過程快捷,無需留院,一對眼也只需約20分鐘;沒大副作用,不會造成其他眼疾。病人在手術後即可觀物,手術翌日已能回復7至8成視力,完全回復視力一般需要約4至6星期。以往較常見的後遺症是近視較深的人士 (超過1000度) 手術後因為角膜磨平了,在陰暗環境下收光較差,晚上看燈時或會出現光環。隨著技術的進步,這些後遺症的出現亦相對減少。

現今激光可以矯正近視、遠視及散光。

如果你想知道自己是否適合做矯視手術,
現在 Lasik I Centre 提供
免費初步檢查
電話:23981100
記得上去之前致電預約。

麗晰激光矯視中心 ~
但係如果你想詳細檢查,就需要停止配戴隱形眼鏡 - 軟鏡7日 / 硬鏡14日或以上。

詳情可以上這個網址http://www.lasikicentre.com.hk睇睇。

[ 本文章最後由 麗晰 於 07-10-25 16:58 編輯 ]

複式洋房

我今日打左電話問左資料,8800至14000全部都包喎。我約左星期六做免費初步檢查,到時先知8,800抑或14000,因為是乎數據而決定,請問有冇人可以分享下經驗呢?

[ 本文章最後由 shatinyau 於 07-10-3 12:39 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章

朋友2年前做了激光矯視, 但2年後既今天巳有200度近視了...但她不能再做多一次, 亦不能再帶回 "con", 只可以帶眼鏡....這點係我最怕既事情....有冇人有呢個經驗呢 ? 分享下好嗎...因本來很想去做, 不是怕遲些有返近視 (比我可以清楚2-3年都好過冇), 但...係怕有返近視後不能再帶回con...

thanks

複式洋房

好彩我check完先睇到,如果唔係
不過我check完的感覺就有少少唔同,之前只係聽朋友講,自已心大心細,但係真係隻眼戴唔到con,今次又唔使$check米試下。check完之後,姑娘話8800就得,初步檢查真係免費喎 仲有環保袋送添 (其實係放激光矯視資料),聽完之後又OK喎,原來佢地之前係醫院做,不過為左方便醫生同病人所以搬去旺角中心,昨日做埋第二次詳細檢查見埋醫生,醫生話我無弦光同埋可以減哂D近視同散光。不過佢話要預番做完手術都會有少少剩。睇完醫生反而好過自已估估下 不過約左下星期做就仲係有D緊張:-( 希望一齊順利
原文章由 yy2004 於 07-10-11 16:57 發表
朋友2年前做了激光矯視, 但2年後既今天巳有200度近視了...但她不能再做多一次, 亦不能再帶回 "con", 只可以帶眼鏡....這點係我最怕既事情....有冇人有呢個經驗呢 ? 分享下好嗎...因本來很想去做, 不是怕遲些有返近視 ...

洋房

下.. 做完手術唔可以帶con..
咁有返近視, 之後就一定要戴眼鏡..

洋房

原文章由 yy2004 於 07-10-11 16:57 發表
朋友2年前做了激光矯視, 但2年後既今天巳有200度近視了...但她不能再做多一次, 亦不能再帶回 "con", 只可以帶眼鏡....這點係我最怕既事情....有冇人有呢個經驗呢 ? 分享下好嗎...因本來很想去做, 不是怕遲些有返近視 ...

me, before 1000, now 50, after 18 months, no problems
我最愛我老婆  :-)

侯爵府

醫生冇同我講過唔可以再帶返con既

Evolution,

我今個月頭做左lasik但而家已經有25度近視喇:-( :-(

洋房

one month, still not steady, no worries

-25 is minor problem
我最愛我老婆  :-)

民房

Vean,

其實你的激光矯視手術很成功。大部份人都有輕微度數,不論你已做矯視手術與否,一般約100度近視以下都不需配載眼鏡。任何人或多或少都有少許度數的。

原文章由 vean 於 07-10-21 00:37 發表
醫生冇同我講過唔可以再帶返con既

Evolution,

我今個月頭做左lasik但而家已經有25度近視喇:-( :-(

[ 本文章最後由 麗晰 於 07-10-23 19:22 編輯 ]

侯爵府

麗斯,Evolution

不過見到有d做完幾年後又有返近視,真係有d怕幾年既我又"咩'返個眼鏡,:-( 唔開心架嘛

民房

激光矯視手術是不會給你零度的。手術後,因眼角膜癒合後之厚度,便是手術後之度數,這些度數一般就是自己原本的度數約5~10% (例如:本身500度近視,術後便約是25至50度近視)
大部份人100度以下近視度數是不需要配戴眼鏡。

作為有責任的醫生,手術前評估是很重要。醫生與矯視者解釋所承擔手術後之風險。如術後是否可以減除近視度數、散光等......老花問題如何處理及是否有弦光出現。這些一切一切問題醫生會與矯視者商量,因應其年齡、日常生活及工作性質等,從而度身訂做給每個矯視者。

[ 本文章最後由 麗晰 於 07-10-23 12:20 編輯 ]

民房

激光矯視手術是給你回復正常視力,往後日子就看你怎樣保護眼睛了!:-P
原文章由 vean 於 07-10-23 11:11 發表
麗斯,Evolution

不過見到有d做完幾年後又有返近視,真係有d怕幾年既我又"咩'返個眼鏡,:-( 唔開心架嘛

複式洋房

做左啦,OK喎:lol: :lol: :lol: 真係好開心:lol: :lol: :lol:

複式洋房

where have you done the sugery?
would you please tell me ?
thanks

民房

唔知大家當初做左幾多度數呢??
我見到好似大部份人都係做0 近視,
睇過有d 網址知識,好似話30 歲以下既最好做d 遠視~到底幾時先需要做d 遠視呀,仲有~要做既話係要做幾多度呀?

大宅

我以前個同事都係呢個case (4年後有返近視), 佢都係帶唔返con, 要載返"眼鏡", 但咩原因我又唔太清楚, 所以佢好後悔. 我都係因為佢既原因(呢個後遺症)而驚唔做. 本來我都好想好想去做, 請問 麗晰 你可否解釋一下係咩原因呢 ??

唔該唔該.

原文章由 creami 於 07-10-18 02:47 發表
下.. 做完手術唔可以帶con..
咁有返近視, 之後就一定要戴眼鏡..

子爵府

原文章由 Maksin 於 07-10-30 10:50 發表
我以前個同事都係呢個case (4年後有返近視), 佢都係帶唔返con, 要載返"眼鏡", 但咩原因我又唔太清楚, 所以佢好後悔. 我都係因為佢既原因(呢個後遺症)而驚唔做. 本來我都好想好想去做, 請問 麗晰 你可否解釋一下係咩 ...

嘩, 唔可以帶返con.

好在我冇做. 免費比我做都唔濟. 要我帶眼鏡. 唔係下話, 禁做來做咩.

大宅

唔系 ma 如果幾年後, 有番近視但唔可以帶 CON, 甘就死火啦.

有番近視都可接受, 但唔可以帶番CON就唔得啦. 帶在眼鏡好樣衰 ga ma. 點見人. 加上帶左甘多年 CON, 要帶番眼鏡真系好難習慣.

甘我唔考慮做啦!

複式洋房

我之前都有擔心,不過有同事同兩個表姐都做左,佢地都無乜問題,成日都話好方便OK喎,所以我先決定做。check 完見完醫生同姑娘講解,好放心。我做左一個星期啦,醫生話手術好成功 自已覺得等同載了con—樣:lol: 為一較為眼乾,但係醫生話因為之前載了太耐contact lens所引致,就算唔做手術眼睛都是一樣乾。原來載con是有壽命的,不能一世載著。如果好似我咁,發現眼睛時常發炎,眼淚水少,又唔想載眼鏡見人,矯視係很好的選擇:) :) :) :) :) :)

男爵府

我都心大心細, 唔知做唔做好。

原文章由 rubymo928 於 07-10-30 16:24 發表
唔系 ma 如果幾年後, 有番近視但唔可以帶 CON, 甘就死火啦.

有番近視都可接受, 但唔可以帶番CON就唔得啦. 帶在眼鏡好樣衰 ga ma. 點見人. 加上帶左甘多年 CON, 要帶番眼鏡真系好難習慣.

甘我唔考慮做 ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至