跳至

首頁

尾頁

大宅

16/11/2007

今天爸爸為了準備晚餐, 於是帶odin一起到超市買油. 一入到超市, odin本來想推車車, 爸爸怕odin推車會整到其他人, 所以俾左個basket俾odin拎, 仔仔好開心咁拎住個basket周圍行, 爸爸揀好左支油後就放入odin既basket內, 放在中間企響度既, odin拎住個basket行支油當然會跌落黎啦, 傻豬就好堅持每次支油跌落黎都會把支油企番響個basket度, 仲要放左中間位置, 當然當odin一行支油好快又跌落黎啦, 如是者仔仔整理了很多次, 爸爸都服左odin咁好耐性, 真的很欣賞呢~

最近發覺odin都對某些事情好堅持, 覺得好可愛, 所以想跟大家分享下, 你地既小朋友有冇類似既行為??

大宅

柏翹既堅持係佢既 expectation。例如:開 dvd 比佢睇,如一開始佢話要睇 a,佢就一定要睇 a,就算你開佢梗鐘意既 b 佢都唔會妥協,佢情願閂電視都唔睇 b,其實 b 佢都好鐘意既?

依家我地就比佢早一步講,話今次睇 b 喎,咁佢又無野架喎。

有時我會覺得佢好固執,但唔知係咪呢個時期既小朋友會有咁既特徵?

大宅

lee d 叫做秩序敏感期, 我都係睇書知道的,

edgar 都有相同o既情況, 例如出入都係佢按lift 制, 如果我好快快按左就大pan, 佢會喊好耐, 有時有d 野做左都可以rewind, 不過按lift 制就冇, 你話死唔死

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

DANIEL 都有小小, 佢覺得唔飲既水樽一定要 "閂好個蓋" 如果佢見到檯面上有其他樽 (唔係佢既) 未閂好, 佢會全部閂晒先安樂.

另外, 有人入屋佢就一定要人除鞋除襪, 如有著褸, 佢都要人除褸......

訓覺一定要 OFF LIGHT 先肯訓.

大宅

Edgar媽,
書裏面有無話『秩序敏感期』有什麽要留意呀?
Sue

原文章由 Edgar媽 於 07-11-20 14:14 發表
lee d 叫做秩序敏感期, 我都係睇書知道的,

edgar 都有相同o既情況, 例如出入都係佢按lift 制, 如果我好快快按左就大pan, 佢會喊好耐, 有時有d 野做左都可以rewind, 不過按lift 制就冇, 你話死唔死 ...

首頁

尾頁

跳至