跳至

首頁

尾頁

大宅

我坐 MTR 時 都無人會主動讓座, 還假裝睡覺,,,,

你地呢?

男爵府

何止唔讓, 仲蝦我行唔快, 搶我個位!

早兩日搭地鐵, 我專登唔上車, 排頭位等一下班車.
跟我後面個女人, 40+, 身光頸靚, 一個身箭步沖前搶左唯一的空櫈. 跟住仲合埋眼, 扮訓覺.
賤到冇人有!

原文章由 yauyau08 於 07-11-16 00:06 發表
我坐 MTR 時 都無人會主動讓座, 還假裝睡覺,,,,

你地呢?

大宅

有冇搞錯丫, 乜 d 人咁架.
我就試過等上車時有人 (c9, 又係 40+) 想 big 開我, 我即時好怒咁望住佢, 佢見我個樣咁鬼怒, 就彈開左.

仲試過有個男人同我爭位坐

不過有時都有 d 好心人比位我坐.

原文章由 咕怪媽媽 於 07-11-16 08:47 發表
何止唔讓, 仲蝦我行唔快, 搶我個位!

早兩日搭地鐵, 我專登唔上車, 排頭位等一下班車.
跟我後面個女人, 40+, 身光頸靚, 一個身箭步沖前搶左唯一的空櫈. 跟住仲合埋眼, 扮訓覺.
賤到冇人有!

...

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我個肚好細, 預o左冇人讓位!
不過見倒有d似8~9個月的媽媽, 都冇人讓位, 好慘...

大宅

因為之前睇左好多唔讓位既topic, 我無期望有人會讓位, 有一次一入mtr有一個位, 我慢慢行埋去, 個位好近我, 有個嬸嬸(5x歲)衝埋去, 我咪俾佢坐囉. 可能暫時都唔覺企得辛苦, 順其自然, 企兩個站又有位俾我坐喎.

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

咁我又有人讓wor,so far我計過,有人讓座次數為11次。MTR、巴士、shuttle等都試過有人讓,多數是約30歲或以上的男女,10來歲的讓座只有1次。

但有次我上MTR,有個好老的婆婆話要讓座給我,反觀她身邊的年青人/師奶們,全部扮見唔到...... 真的想大大聲跟那些人講:Shame on you!

男爵府

我都係無人讓座 , 因為個肚唔大 , 加上我著普通衫 ,D 人覺得我肥, 唔會覺得有 BB,算數!

大宅

都唔只意有人讓座架啦,
一黎肚唔大,
二黎有時見到 D 老人家平地都未企得穩,係車上面搖黎搖去,都無人讓,心都淡埋……:-|

複式洋房

They just pretend to be blind . Hopeless to get a seat from them. I remember peoples are not that ignorant 10 years ago in HK .

Anyway, as long as they don't sneeze and cough in front of me and transmit a flu or cold to me, I am grateful enough. Many of them cough and sneeze without even covering their mouth!

複式洋房

香港人係咁,大家座車要小心點喔!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇人讓, 我讓番人就有....

d 人只會扮訓覺, 扮得好死似, 會擘大個口果 d, 真係 d 電視藝員要跟佢地學野. 當佢地 feel到響佢前面人散左時又會打番開對眼!

反而放工搭巴士, 同 d 地盤佬迫, 佢地唔讓座但都會迫埋少少俾多d 位我企. 我覺得佢地仲好過 d 斯文人.

返工時仲攪笑, 有幾位師奶仔裙腳仔會連行帶跑咁跑去小巴站, 有 d 尊登響你面前跑添, 驚死排唔到隊咁. 但最後咪又係同一架車!!

大宅

地鐵比較多人讓座D,巴士就難講喇! 由其係長途車,所以我通常都會等有位至上又或者站頭上。

洋房

路過.讓座.呵.乘地鐵,吳推你己經好好喇..仲傾讓坐,所以我一年都吳知有冇坐過10次地鐵!!!

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我都係一次都無人讓過,仲成日俾人撞添
所以搭巴士我咪等到有位

地鐵無KA啦,吾迫你咪偷笑

輕鐵仲衰,D人話之你係咪大肚,我前日搭,
車箱無晒位坐但大把位企,我企係門邊,點知個
男人衝入黎仲撞埋我個肚度,好在我即時用個袋擋住同埋頂開佢,佢仲瞪住我添AR
我咪黑晒面LU.我老公事後好嬲,佢叫我無咩
吾好搭輕鐵,因為好多呢D人

男爵府

我4年前佗大囡, 搭十次有2, 3 次冇人讓位.
今次佗細囡, 搭十次有2, 3 次有人讓位已經叫好好彩.

今朝先又一單, 星期六算少人搭車, 我上左車好好彩見仲有個位喎, 咪行埋去囉. 仲差一步就到 lar, 點知有個 20+著到好 sporty 短褲短 boot 的女仔, 好快沖埋黎坐左, 又係合埋眼扮訓覺.

仲難頂的係, 佢坐左兩個站就落車.
咁都要同大肚婆爭

點解依家 d 人的質素咁架

原文章由 貓MIMI 於 07-11-17 10:21 發表
我都係一次都無人讓過,仲成日俾人撞添
所以搭巴士我咪等到有位

地鐵無KA啦,吾迫你咪偷笑

輕鐵仲衰,D人話之你係咪大肚,我前日搭,
車箱無晒位坐但大把位企,我企係門邊,點知個
男人衝入黎仲撞埋我個肚度,好在我即時用 ...

大宅

係la, 有一次, 一連4個中學生坐左, 我咪行埋去law, 心諗, 中學生都唔會好疲倦啫, 一定會讓座掛, 點知,,,,, 我一行埋去, 佢地就 立即
do, re, mi, fa, so 順住去蓋埋眼扮瞓覺了,,, 連中學生都咁差,,,

伯爵府

I have wor...very nice young ladies tim...

子爵府

我自有咗之後返工搭巴士都會等有位嘅巴士至上,是関重來都唔指意有人會讓位俾我,"棧"激氣,都係靠自已好過!

但今朝遲咗出門口,冇位嘅巴士都要上喇,唔係就遲到喇!點知一上車就有位男仕話俾佢個位我坐喇,簡直係喜出望外呀!!

So far共試過3次,仲有1次喺巴士,1次喺地鐵,兩次都係長髮美女!

大宅

前2日帶大仔(3歲半)去睇完醫生搭巴士,只有近窗位1個位,叫阿仔自己一個人坐又唔肯,側邊坐住個年輕人睇住你都無反應,又唔坐入1個位,等我可以方便d坐出邊個位,最多抱住個仔.結果同阿仔2個人走去車尾先搵到唔係近窗位,兩個人坐一個位,好狼狽.有時真係睇好唔好彩,遇到d好人.

大宅

有時真係唔知話佢地遲鈍望唔到我地個肚好丫, 定係話佢地真係無人性好 ,,,唉!!!!

首頁

尾頁

跳至