興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 conniechan1975 於 07-11-25 21:29 發表
i notice tvb will change to 全高清 in 2008. i wonder is sony's present selling tv having this fuchtion? i saw a 52 inch lcd tv. the model is like this‧52吋LCD液晶電視,支援 HD 訊號 (720p, 1080i/p)輸入 ...

暫時只有國產機個 TV tuner 係可接收高清signal
sony 果部, 寫明係 "支援", 而不是內置高清解碼器

侯爵府

咁買全高清tv 有咩用?-(

原文章由 chloepapa 於 07-11-25 22:14 發表

暫時只有國產機個 TV tuner 係可接收高清signal
sony 果部, 寫明係 "支援", 而不是內置高清解碼器

版主

原文章由 MomMom 於 07-11-25 22:50 發表
咁買全高清tv 有咩用?-(

俾個機會你再駛 $$$買個 box lol

其實買左個 box, 如果你的 tv 唔support 全高清都無用
所以要全高清 TV + tv tuner 才最好
(當然, 有d 標清的都可以睇到la)

侯爵府

icic, 到時再算

原文章由 chloepapa 於 07-11-25 23:11 發表

俾個機會你再駛 $$$買個 box lol

其實買左個 box, 如果你的 tv 唔support 全高清都無用
所以要全高清 TV + tv tuner 才最好
(當然, 有d 標清的都可以睇到la) ...

子爵府

個日睇電視先講, 點都要買個機頂盒先睇到高清台, 如果唔係, 只睇到標清.
個盒都仲要分普通版同升級版..

禁止訪問

伯爵府

買本今期o既 PC Market (issue 748)
今期講點樣先睇到 HD

樓主呢部 Sony Full HD LCD TV ...
當然夠晒睇 digital broadcast
亦足夠睇 Full HD Blu-Ray 同 HD-DVD 影碟

如果講 TV ... 只要 LCD TV 最起碼係 720p (準高清) 就夠, 唔一定要 Full HD 1920x1080 (高清/全高清) o既 LCD TV ... 因為 digital broadcast 只係 720p or 1080i ... 以 bandwidth 計, 720p 同 1080i 係一樣 ... 畫質上理論上冇分別, 隨時因為 1080i 係 interlace video mode, 比 720p 仲差

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

原文章由 conniechan1975 於 07-11-27 09:44 AM 發表
thanks a lot

i want to know. base on LONG LASTING. is plasma or LCD is better? e.g. repair, damage, etc.. i notice plasma price is cheaper then LCD...

LCD TV is much longer lifetime than Plasma

Plasma 一般只係 5 年到 lifetime ... 正常使用下, 到第三年已有色衰 ... 五年後可能已經頂唔順要換過部 ... 就係呢樣o野 ... 你見o的廠一間一間咁 go for LCD 唔係 Plasma 啦

不過 Plasma 唔係冇優點 :
- 色水鮮 (頭兩三年內)
- 冇 view angle 問題 ... 因為係每一點自己發光, 唔洗背光燈 (LCD 就唔識發光, 要背光燈o係 LCD 後)
- response time 快
- contrast 高
- 大呎吋成本比 LCD 低

相反o既缺點係 :
- 致命o既 lifetime 短 (LCD 一般長 30-50% ... 睇 LCD panel 邊間廠做)
- 功率大 ... 即係食電o的
- resolution 低

伯爵府

原文章由 conniechan1975 於 07-11-27 10:38 AM 發表
also. sony lcd seem the most expensive. is it the best? how about philips, samsung, sharp, toshiba, LG, prima, shinco LCD? pls comments. base on long lasting, repair cost.... thanks

淨係 s . o . n . y 呢 4 個英文字都幾K啦 ... XD

其實 LCD TV 邊隻好 ... 真係一水水
因為每間廠一般都會用同期用同一系o既內部零件同設計
貴機同平機只係落足料同用低一兩級料o既分別

以我以前從事 LCD TV 開發o既上游供應商所了解
一般一水係一年到年半到

呢期呢講, 個人喜歡如下 :
Philips > Sharp > Samsung ~ Sony

歐系 LCD TV 一般畫面比較柔和 ... 唔會 sharp 到起邊
比較襟看o黎煲電視劇

日系 LCD TV 一般會 sharp o的, 色水濃o的
亞洲人比較喜歡呢類畫面色水

Philips 畫質唔錯 ... de-interalce (其中一樣功能係除狗牙) 做得好唔錯 ... 亦保持歐系機畫面o既柔麗 ... 正 ... 缺點係比較貴 ... :-(

Sharp 就主要贏o係 panel 表面優秀 ... 黑色表現沉實 .. 相對會令立體感同對比觀感加強 ... 缺點係 de-interlace 效能一般, ... 常見狗牙 ... 高階 model 上呢個問題就細好多, 都做得幾好 (當然我呢o的前行業份子先會 "聞" 電視o既畫質 ... 其實放o係屋企, 人坐o係梳化都幾難見到狗牙 ... XD)

Samsung 個 casing (即係個樣) 做得好靚仔 ... 畫質不錯 ... 光度同對比度都好高 ... 不過個人覺得 sharp 得濟 ... 有o的起邊了 ... 另缺點係 ... samsung 係 sony 後o既第二貴

Sony 就色水好濃, 有人喜歡有人不愛 ... 佢個 de-interlace 幾好, 畫面亦好 sharp, 印象中冇 Samsung 咁誇 ... 缺點都係貴 ... 同埋色水太濃 (我個人喜好 )

三 S (Sony, Sharp, Samsing) 其實都係用 Trident o既 video processor ... 所以實際表現上唔會差太遠 ... 不同主要係個別o既 default setting 不一樣, 如 sony 喜同高色水濃度

禁止訪問

大宅

原文章由 kc1016 於 07-11-29 03:00 發表

淨係 s . o . n . y 呢 4 個英文字都幾K啦 ... XD

其實 LCD TV 邊隻好 ... 真係一水水
因為每間廠一般都會用同期用同一系o既內部零件同設計
貴機同平機只係落足料同用低一兩級料o既分別

以我以前從事 LCD TV 開發 ...

Dear KC1016
多謝你的專業意見,
不用自己出旺角看,
又看不出分別

想問吓LG是否和Philips相同呢

伯爵府

原文章由 conniechan1975 於 07-11-29 01:19 PM 發表
wah. u r so expertise. hahhaha. thanks for your explanation. i am thinking to buy a 52 inches LCD tv now. but i may wait in 2008 to see any build in tunner box for 高清.

base on long lasting, do u think sony lcd is the best? coz i wont buy a tv so often. i can use a tv more then 10 years or 20 years if there is no damage

大牌子想有 internal digital tuner ...
我諗真係要 2008 下半年先有
你可以等的話 ... 都冇問題o既

你想部 LCD TV 用 10 年 ... 我覺得唔可能
你預 6-8 年都好好好長時間囉

如果你家人追 A/V 器材 ... 3 年換一次就合理

伯爵府

原文章由 id00288 於 07-11-29 04:48 PM 發表

Dear KC1016
多謝你的專業意見,
不用自己出旺角看,
又看不出分別

想問吓LG是否和Philips相同呢

LG 同 Philips 係兩間公司

不過佢o地就合資o左一間叫 LG-Philips o既 LCD panel 廠

LG 同 Philips o既 TV panel 首選都係 LG-Philips o既 panel 做供應商
但係亦有用其他牌子o既 LCD panel o架 ...

男爵府

ps3好似可以代替個盒仔, 如果屬實, 今次仲唔有值口買ps3

伯爵府

原文章由 嘿嘿 於 07-12-2 02:13 AM 發表
ps3好似可以代替個盒仔, 如果屬實, 今次仲唔有值口買ps3

邊可能呀

PS3 唔好話冇 digital tuner ... 連 analog tuner 都冇 ... =.=

當然, 你買部 Full HD LCD TV 番o黎後 ...
可以多個原因買 PS3 ... 用 HDMI 出 Full HD games 囉 ... XD

大宅

原文章由 kc1016 於 07-11-29 03:00 發表

Philips 畫質唔錯 ... de-interalce (其中一樣功能係除狗牙) 做得好唔錯 ... 亦保持歐系機畫面o既柔麗 ... 正 ... 缺點係比較貴 ... :-(

Sharp 就主要贏o係 panel 表面優秀 ... 黑色表現沉實 .. 相對會令立體感同對比觀感加強 ... 缺點係 de-interlace 效能一般, ... 常見狗牙 ... 高階 model 上呢個問題就細好多, 都做得幾好 (當然我呢o的前行業份子先會 "聞" 電視o既畫質 ... 其實放o係屋企, 人坐o係梳化都幾難見到狗牙 ... XD)
...

Sony... okay la! 但是看TV, 比較喜歡philip. 看DVD, Sharp都okay... 5知第2時, Philip看高清TV會5會okay la

版主

嘿嘿,
PS3 睇高清, 係指sony之前推出高清channels, 要由PS3 經 broadband 下載, 才可睇到
問 Simar 好d, 佢有 PS3

首頁

尾頁

跳至