自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天見到報紙報導天水圍的事, 有個阿媽說佢個仔好慘, 來港5年都未去過中環, 我聽到覺得好好笑, 咁叫好慘, 本小姐由出世至20歲都未去過中環, 咁我未仲慘慘慘.....有時覺得d人唔好將一少少野就當好窮的表現, 上次聽到說1餐飯要分開幾餐食, 有邊個唔係咁呀...我地香港人都係捱出來的...唔係一出世就發達啦..大家說係唔係...

伯爵府

回覆 #1 vivianmama 的文章

尋日睇到電視,仲話自卑,唔敢話比人知自己住天水圍喎~ 痴線﹗
住天水圍有咩問題呢?冇去過中環又有咩問題呢?冇必要去中環,出中環做咩喎~
d 大陸人,香港冇義務比大屋你住o架﹗仲有,香港人,有好多以前都係住板間房,7個人迫埋一齊,又點呀?有冇人出聲?自己努力d,賺多d 錢,唔好等政府養你,自力更下生啦﹗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢地又唔諗下,如果派到個區唔鐘意可以唔要架,冇人逼佢架喎,家下又投訴依樣投訴個樣
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

冇需要去中環咁咪冇機構去 law,有咩咁大不了o者?又唔係來港五年未食過飽飯?-(

男爵府

就算住hk幾十年ge人,都未必每個地區都到過啦~

我夠由出生到現在,從未去過南區、薄付林、鳳凰山.........是必要去嗎 ????:tongue: :tongue:

[ 本文章最後由 鵝老太 於 07-11-26 09:28 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 鵝老太 於 07-11-26 09:26 發表
就算住hk幾十年ge人,都未必每個地區都到過啦~

我夠由出生到現在,從未去過南區、薄付林、鳳凰山.........:tongue: :tongue:

如果我話我五年冇食過街邊魚旦會唔會仲慘d呀?:-( :-( :-( :-(

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

男爵府

原文章由 emmypun 於 07-11-26 09:28 發表

如果我話我五年冇食過街邊魚旦會唔會仲慘d呀?:-( :-( :-( :-(

人地話唔亞公俾夠$佢使,連想間中帶仔女去m記,都上報紙喊住話覺得自卑喎?-( ?-( ......你呢d唔係食亞公ge......閃開d.....:lol:

大宅

我冇去過愉景灣...........

別墅

傻嫁!
我阿媽70幾歲人, 數埋都係幾去過中環幾次!
我又唔係在中環返工, 所以都好小, 好小去中環!

呢位女仕係唔係想好似d賓賓咁, 一來港後,個個星期日都可以去中環啊!

別墅

所以話d人係唔心足的, 只會睇到自己如何如何比別人所得的少, 但又無睇到佢其實比我地呢d要出來工作養家的人更嘆, 唔想下如果佢在大陸連依家最基本的一點都不會有, 係家唔駛做, 又可以全身照顧家庭都重嫌不足, 太過份啦 , 我係日日返中環, 咁又點啫, 咪食晏時左撲又撲搵平野食, 搭車用最平的方法去返工law, 佢黎中環做乜啫, 真係無必要都唔黎呀 呢班人真係人心不足蛇吞象 班搞事的社工 / 亂up的報紙要

大宅

我今朝都睇到呢個報導
反應同其中一位發言既媽咪一樣
未去過中環有乜出奇, 又唔係五年無飯食?-(
其實見親有天水圍既報導都唔想睇, 因為我媽咪同家姐細妹住天水圍既~
老實講呢個地方係好好住, 空氣好買餸平~
只係有D人質素係差, 諗野Y左所以行為語論都怪誕D
有小朋友既住係個度真係會近朱者赤

大宅

同意你地咁講,我夠好多地方都未去過喇,好慘咩~~:tongue: :tongue: :tongue:
5歲~~

大宅

原文章由 vivianmama 於 07-11-26 09:13 發表
今天見到報紙報導天水圍的事, 有個阿媽說佢個仔好慘, 來港5年都未去過中環, 我聽到覺得好好笑, 咁叫好慘, 本小姐由出世至20歲都未去過中環, 咁我未仲慘慘慘.....有時覺得d人唔好將一少少野就當好窮的表現, 上次聽到 ...

我聽見個小妹妹話要同政府算帳 ~哈~政府欠妳咩呀~欠妳嘅
係妳父母~無唸清楚就生妳出嚟~要妳捱窮~知道嗎?
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

大宅

咁我咪仲慘! 喺香港出世, 做咗幾廿年人, 香港好多地方都未去過, 我唔死都冇用囉! :-( :-( :-( :-(

珍珠宮

畀面勳章

(星島) (綜合報道) 的其中一段

鍾小姐一家五口依靠[url=]綜援
[/url]過活,來港生活近五年,但極少到市區,「出市區車費要幾十元,到蛇口的車費才九元,我一個星期至少到內地買一次餸。」她感歎香港物價愈來愈貴,綜援愈來愈「唔見使」,平日已沒有甚麼娛樂。一星期一次跟其他「師奶」朋友每人分擔幾塊的士錢,到國內市場「買平野」,例如一百元買四隻新鮮雞,跟友人有說有笑,已是最大的娛樂。

真係不知足.......
唔明香港政府點解仲要縱容呢d人..

珍珠宮

我細仔由出世到而家都未去過旺角, 大仔而家快7歲都係去過一/兩次咋!!! 有幾出奇??? 冇需要咪唔去囉! 毛啦啦去做乜?? seafood痕咩!!!!

大宅

不如我哋又上街抗議政府偏心~將大部分資源投放不善生產的人~
反而忽略曾經為香港付出不少的老人~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

男爵府

點解你地禁激呀......都係新聞一則, 如果呢個阿姑唔係住係天水圍你地有無禁激

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 鵝老太 於 07-11-26 09:35 發表

人地話唔亞公俾夠$佢使,連想間中帶仔女去m記,都上報紙喊住話覺得自卑喎?-( ?-( ......你呢d唔係食亞公ge......閃開d.....:lol:

我咪仲自卑, M記實在太貴喇. 兩個月去一次好喇, 亞囝. $10個飯盒同囝囝兩份食已經好心足喇.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

男爵府

真悠閒~得閒可以去跳舞、行公園,個個星期都有聚餐,間中又去sz行街shopping按摩.......唔好話佢地班綜授師奶只係識飲茶吹打牌喇......
www.youtube.com/watch?v=7FUPaOPxZ9M&feature=related

[ 本文章最後由 鵝老太 於 07-11-26 09:56 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至