想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我將於1月30日回廣華簽紙做ivf,多數要等幾耐才可以開始的呢?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

venustam,

對不起, 我未能答到你的問題, 反而想問你問題, 請幫忙解答!

1. 請問你是何時在廣華排IVF呢? 我是05年尾排的, 我今年10月係私家做完IUI失敗後, 打過番去問, 佢話我大約可以出年三四月到, 所以我想問下你?

2. 你有沒有係KWH做晒三次IUI? 我係今年5月係KWH做了第一次IUI, 跟住因為時間不夾, 我改了係私家做了2次IUI, 加埋都3次了, 上次郭姑娘話, 就算我唔係係KWH做IUI, 只要做過三次IUI, 都可以在到IVF期時照做!!!

麻煩晒你, 祝你簽完紙後, 可以快一點開始IVF, 一TAKE 就可以BINGO!!!

原文章由 VenusTam 於 07-11-25 15:20 發表
我將於1月30日回廣華簽紙做ivf,多數要等幾耐才可以開始的呢?

大宅

ootolai,

我在06年3月排,到07年5月第一次見醫生,期間在私家做了三次iui,醫生話我可以明年暑假後做ivf。我估計由於在請不育科醫生寫轉介信,所以醫生話,收到我的資料後,已幫我排ivf。

及後由於我在第三次iui後小產,第二次覆診時,醫生話我可以明年4月做ivf,不久,姑娘打比我,叫我1月30日回去簽紙,預計農曆年或復活節後,可以做ivf。當我知道自己需要做ivf時,有少許接受不了,因我當初排廣華,目的只是希望有個保障,不會估到自己要做到ivf。

過了一個月後,可能心理已有準備,我開始計算幾時可以做ivf,還希望越快越好,所以便起這個topic,希望有經歷的姊妹可以告訴我,大概簽紙後,幾耐可以做。

我估計你的情況,由於你是在廣華做iui,等做iui要9個月時間,可能因此你等ivf的時間比我久。但anyway,可能我和你做ivf的時間會差不多,可能我們有機會見面呢!保持聯絡!

原文章由 ootolai 於 07-11-25 16:18 發表
venustam,

對不起, 我未能答到你的問題, 反而想問你問題, 請幫忙解答!

1. 請問你是何時在廣華排IVF呢? 我是05年尾排的, 我今年10月係私家做完IUI失敗後, 打過番去問, 佢話我大約可以出年三四月到, 所以我想問下你? ...

[ 本文章最後由 VenusTam 於 07-11-25 22:37 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

venustam

對不起, 我還有問題想問!!! 你在06年3月開始排kwh, 即比我的時間還要遲, 但我還未收到消息回去做ivf! 因為, 當我第一次見黃醫生時, 她亦同我講, 已在我入紙時幫我排了ivf了, 所以, 其實應該都差唔多!!

我想我要快一點打去KWH再問一下, 因為DR. WONG 唔知我出左去做IUI, 佢可能以為我還有兩次未做啊!!!

其實, 這個月是我第三次IUI, 下星期一等排彩, 不過, 我自己都係打定輸數, 因為我總是覺得我和C6的精是不夾的!!! 董醫生同我講, 若真係的話, 就要靠IVF幫我了!! :-(

我想問, 是否KWH主動聯絡你? 因為我成日都好怕自己聽唔到佢地電話, 我份工唔係可以成日知有日搵我的!!

原文章由 VenusTam 於 07-11-25 22:33 發表
ootolai,

我在06年3月排,到07年5月第一次見醫生,期間在私家做了三次iui,醫生話我可以明年暑假後做ivf。我估計由於在請不育科醫生寫轉介信,所以醫生話,收到我的資料後,已幫我排ivf。

及後由於我在第三次iui後小產, ...

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原文章由 VenusTam 於 07-11-25 15:20 發表

Venus Tam

我係06年6月開始排期, 06年9月第一次見醫生, 07年4月做腹腔鏡, 07年10月見黃醫生, 黃醫生話做iui就可以下個月經期後做, 但係做IVF就要我等到08年11月先可以同我做, 因為佢話我係06年既11月先排期所以08年11先會同我做,不過唔知可唔可以快d呢.... 因為上次我冇簽紙, 老公話要考慮吓, 我哋會係08年1月會再返去見黃醫生

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

driedpork,

我今年5月做完第一次 iui 失敗後已經沒有再見過dr. wong了,我想我今次iui若果真係失敗了, 我真係要番去見下佢, 打比佢約時間傾下下一步可以點, 話晒佢唔知我自己出去做左兩次iui!! 有點擔心添, 好似被遺棄的病人一樣!!

原文章由 driedpork 於 07-11-26 11:43 發表
hi ootolai

通常覆診時醫生同姑娘會講埋比你知下一次覆診時間同埋將會做d咩, 但廣華dr wong 好好人, 如果佢見到個sch 可以安排多d病人做的話, 佢會叫姑娘個別打去比病人話有位, 問病人考唔考慮提早!

...

禁止訪問

大宅

driedpork,

多謝你的資料,其實我的經期非常飄忽,希望簽紙後可以快d黎m,快d做ivf。

知道你失敗的消息,really sorry!心情ok嗎?黃醫生下一步有何安排呢?有沒有雪胎剩呀?我覺得自己都要有心理準備,若果唔得時,都要睇開d。

otoolai,

其實我估每個人的情況都不同,當我第一次去見黃醫生時,由於我已做過3次iui,當時還等緊結果,那時黃醫生話,若果我bingo了,便通知她,我很乖通知了她,並取消了下次的覆診,怎料8週小產左,我再打番去,睇下可唔可以再排番,黃醫生真係好好人,佢比我排番,覆診個期仲比原先早一個月。到我覆診時,那位醫生已告訴我,明年4月可以做ivf了。

今個月,郭姑娘打比我,叫我1月30日返去簽紙,若果醫生、胚始師無放假,便可以農曆年或復活節後做ivf。

你問我,點解突然咁快,可能我真係好乖,黃醫生肯比番個期我。另一個可能,就是我明年7月便35歲,可能黃醫生想在我35歲前做,機會高一點。這些都是我的推論,不知對不對架!

bibimuimui,

你也快覆診了,我覺得你到時可以同黃醫生講,睇下可唔可以快一點。同時,唔知你有沒有出去做過iui呢?我覺得這可以快一步邁向ivf的。

禁止訪問

複式洋房

Venus Tam,
你就好啦, 下年頭就可以做嘞, 希望你呢次成功啦, 我之前睇過Dr.Tay, 佢叫我唔使做IUI, 直接做IVF就可以, 因為我有一邊輸卵管塞咗同埋兩邊都有襄腫, 但係因為太貴, 所以冇係Dr.Tay到做, 係10月睇黃醫生時, 佢話叫我先做iui , 但係佢講得好得人驚, 醫生不停咁講一d 好負面既野, 佢話我係高齡產婦加上我有氣喘, 做IUI都係得15%成功, 用d藥物又會令到你可能肚織水, 嚴重會入深切治療, 又話會曾加卵巢癌既機會, 仲有一些原因bb可能會低能,唐氏宗合, 心肺功能唔正常, 所以要再打個75折, 即係得 10-12%你係可以正常咁抱bb返屋企, 而做IVF醫生話d藥仲會重d, 仲會辛苦d, 我老公一聽到咁多風險佢就即刻話唔做, 要考慮吓先, 所以約咗08年1月再返去, 返到屋企後我同老公再商量, 最後老公終於應承做IVF, 佢話橫掂都係有副作用, 不如做一個成玏率高d既IVF喎, 不過我未做過iui唔知黃醫生比唔比我做ivf呢,

複式洋房

原文章由 driedpork 於 07-11-27 10:33 發表
hi,

我都覺得黃醫生好好人, 喺嗰種外剛內柔的醫生, 表面好似好cool, 其實佢心地好好, 本來我都係要今年聖誕先排到做ivf, 但佢見有位, 早咗兩個月比我, 雖然失敗, 但我都好多謝黃醫生, 胚胎師同一班姑娘細心的照顧, ...

Dear Driedpork,

失敗乃成功既開始, 繼續努力, 下次一定得架....

請問你要休息幾多個cycle 先可以做第二次呀, 同埋醫生有冇話點解呢次唔得既呢?

[ 本文章最後由 bibimuimui 於 07-11-27 10:48 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

driedprok,

多謝你的回覆!!! 雖然你今個CYCLE唔得, 但相信你最後也會成功的!! 我也很認同DR. WONG是外剛內柔, 但其實她做事都很嚴謹的, 所以也是一位好醫生!!

我現在等緊今次的IUI結果, 也希望不用再打電話回KWH要求做IVF!!! 不過, 若果今次都不成功, 我相信我會打番去約見DR. WONG傾下, 問下我個IVF期如何!!

你也要小心身體, 不要著涼啊!

原文章由 driedpork 於 07-11-26 16:53 發表
hi ootolai

咁你快d打番去廣華約喇, 如果做過3次iui, dr wong 先會比你排ivf, 你喺廣華個record 應該重係排緊iui, 所以到你下次見dr wong 時, 若果dr wong 認為你要做ivf, 先至會開始排ivf, 要排年幾兩年架, 我嗰陣 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

VENUSTAM,

多謝你的詳細回覆, 其實我都知自己與DR. WONG的溝通可能不足, 但我會努力一點了!!

由於我剛做完第三次IUI, 等緊結果, 所以我會十二月再打番去問下詳情, 希望唔洗打啦!

你也是一樣啊, 這數月要養好身子, 待做IVF時可進入最佳狀態!

原文章由 VenusTam 於 07-11-27 00:20 發表
driedpork,

多謝你的資料,其實我的經期非常飄忽,希望簽紙後可以快d黎m,快d做ivf。

知道你失敗的消息,really sorry!心情ok嗎?黃醫生下一步有何安排呢?有沒有雪胎剩呀?我覺得自己都要有心理準備,若果唔得時,都要睇開 ...

大宅

回覆 #14 VenusTam 的文章

您好嗎? 我想問你是否直接排不育科?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

venustam & driedpork,

我的第三次IUI失敗了, 所以早前打左去KWH問佢地有關我的IVF!

佢地依家叫我私家到取回做過IUI的証明, 然後番去約見DR. WONG, 大約一月可以番去簽啦, 三四月到可以做IVF了!

Venus,

可能我地真係可以相見!

DRIEDPORK,

對不起, 想問番你一些不開心的事!! 請問KWH會安排我們做多少次IVF呢??? 會不會像IUI一樣, 只得三次機會?

原文章由 wing_10142000 於 07-11-30 00:44 發表
您好嗎? 我想問你是否直接排不育科?

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

ootolai 加油丫~~

原文章由 ootolai 於 07-12-6 19:15 發表
venustam & driedpork,

我的第三次IUI失敗了, 所以早前打左去KWH問佢地有關我的IVF!

佢地依家叫我私家到取回做過IUI的証明, 然後番去約見DR. WONG, 大約一月可以番去簽啦, 三四月到可以做IVF了!

Venus,

可能我地 ...

妳在簽紙前,醫生會問你留不留雪貽。我沒有得留,因質素問題。
黃醫生意見新鮮造對我好一些。
如果好似我用新鮮胎,只可以做三次ivf。
用雪胎可以做好多次,不過都要看胎質素,有些不能雪。
第一次ivf成敗,大約要等兩至三個月休息,等身體復原。
希望可以幫到妳了解。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

LAN2007,

多謝你的資料!!! 好詳細!! 請問你為甚麼無得留雪胎呢?

你BINGO了嗎? 若已BINGO, 祝生可愛健康B, 若未, 祝早孕!

原文章由 LAN2007 於 07-12-6 21:11 發表

妳在簽紙前,醫生會問你留不留雪貽。我沒有得留,因質素問題。
黃醫生意見新鮮造對我好一些。
如果好似我用新鮮胎,只可以做三次ivf。
用雪胎可以做好多次,不過都要看胎質素,有些不能雪。
第一次ivf成敗,大約要等兩至三個月 ...

首頁

尾頁

跳至