跳至

首頁

尾頁

大宅

喜喜呢幾日"朝早"好厭奶(臨訓果餐又唔會wow) ,45分鐘先飲果5oz奶…

可能平時佢食完奶1個鐘我會比麵包佢食,我覺得佢好似想食麵包…我試過餵左4oz佢唔願食就比healthy times既熊仔麥片(用奶浸),佢食得鬼c咁開心。

咁點好呢?由得佢唔飲?

水晶宮

好媽媽勳章

喜喜唔食都迫佢唔到喎,其實都唔一定要一早食奶,依家bb過左1歲,一日2餐奶都已經足夠,如果佢鍾意食用奶開o既麥片咪由得佢,比佢食law,麥片都好有營養o架.

原文章由 covermark 於 07-11-20 09:14 發表
喜喜呢幾日"朝早"好厭奶(臨訓果餐又唔會wow) ,45分鐘先飲果5oz奶…

可能平時佢食完奶1個鐘我會比麵包佢食,我覺得佢好似想食麵包…我試過餵左4oz佢唔願食就比healthy times既熊仔麥片(用奶浸),佢食得鬼c咁開心。

咁點 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

Vian 自從減左奶後, 好好謂口, 朝早食 6oz 奶 (約7.30)後, 仲可以飲好多水, 到8點幾比 d 麵包佢食, 到9點幾仲可以食半碗 pasta.
姑娘話吾好比咁多奶 bb 食, 等佢有多 d 謂口食其他野, 但奶要 keep 住食, 所以吾好令佢厭奶. 食得少奶吾怕架.
Vian 反而宜家好鐘意奶奶, 見到就好開心, 係咁叫"奶奶", 但係我都吾會加份量比佢.

大宅

柔柔食完奶一個鐘就會食半塊面包/蛋糕!

大宅

翹翹朝早食完奶, 响屋企就會食吓餅餅, 出街就同婆婆响茶樓食飯.

原文章由 柔柔mami 於 07-11-20 11:15 發表
柔柔食完奶一個鐘就會食半塊面包/蛋糕!

大宅

我都迫唔到佢呀!但at least想佢最少食4-5oz 先食其它野…

講開又講,我早排去點點綠買左一包有機麵線比喜喜食,尋日佢食左一餐勁鐘意,我試左一啖發覺有少少咸咸地,原來佢有用天然海鹽做既,唔知怕唔怕呢?一個禮拜食一、二次唔怕掛…

原文章由 patpat234 於 07-11-20 09:50 發表
喜喜唔食都迫佢唔到喎,其實都唔一定要一早食奶,依家bb過左1歲,一日2餐奶都已經足夠,如果佢鍾意食用奶開o既麥片咪由得佢,比佢食law,麥片都好有營養o架.

...

大宅

edith c,

唔記得話你知,我無寄到d 卡洛塔妮既sample比你,因為我睇番原來我果d好快就到expiry date…但我買左罐1歲以上既比喜喜朝早食,如果你想試,不如我寄幾oz比你。

咁Vian 一日食幾多oz 奶?

原文章由 Edith.C 於 07-11-20 11:01 發表
Vian 自從減左奶後, 好好謂口, 朝早食 6oz 奶 (約7.30)後, 仲可以飲好多水, 到8點幾比 d 麵包佢食, 到9點幾仲可以食半碗 pasta.
姑娘話吾好比咁多奶 bb 食, 等佢有多 d 謂口食其他野, 但奶要 keep 住食, 所以吾好令 ...

大宅

ling,

咁喜喜而家一日食幾多餐固體食物架? 有冇三餐?

晴b 9個月大時, 健康院d姑娘已經叫我早餐俾米糊+奶奶俾晴b, 後黎我朝早淨係俾奶+白麵包, 結果1歲去健康院打針時, 姑娘話咁樣係唔夠營養喎, 佢強調一日要食3餐固體, 早餐應該食奶+三文治, 結果我而家係俾200ml奶+一碗通粉(有菜+肉), 因為我唔知俾咩三文治佢食好.

原文章由 covermark 於 07-11-20 11:37 發表
edith c,

唔記得話你知,我無寄到d 卡洛塔妮既sample比你,因為我睇番原來我果d好快就到expiry date…但我買左罐1歲以上既比喜喜朝早食,如果你想試,不如我寄幾oz比你。

...

大宅

原文章由 covermark 於 07-11-20 11:37 發表
edith c,

...

covermark,

我都有買羊奶比 Vian 食, 買之前佢都食左有成 10包以上既 sample, 我肯定佢食先買. 係架, 有 d sample 係今年12月, 我照比佢食, 我入左會有 6包 samples, 我都想叫識得既 bk mami 入會幫我攞 sample, 一人6包, 慳番吾少.

Vian 餐單
7.30am 6oz 思敏傑
8點幾 麵包
9點幾 半碗 pasta (我買 bb 啱食既粉 同 意粉醬)
12.30pm 飯1碗
2.30pm 5.5oz 羊奶
下午茶 麵包
5.50pm 飯1碗
8.00pm 生果
9.30pm 6.5oz 思敏傑

全日食 18oz 奶, 麵包吾一定有得食, 因為我有時無買, 之前淨係一個麵包同我兩份食, 宜家要買一個比佢自己食.

其實 bb 成日都會有 d 吾同, 如果喜喜吾鐘意朝早食奶, 吾駛佢食 law, 或者食少 d, 遲 d 再 加番比佢, 有其他代替品, 例如 cheese, yogurt, 羊奶片都得喎. Vian 都有食羊奶片, 不過要乖先有得食. 如果扭計, 我要佢先安靜, 才有得食, 可以提高佢 EQ.

複式洋房

想請教下你地用咩奶開麥片?

大宅

lisa, edith,

喜喜一日食2餐奶 + 2餐爛飯+1餐麵包 + 生果

9:00am 羊奶 7-7.5 oz (要分2次食呀)
10:30am 方包1片 + 羊奶2oz
1:30pm 爛飯 1碗
3:30pm 生果 (如果無訓覺)
6:30pm 爛飯1碗
9:30pm A+3 6oz

其實我想試下改變一下頭2餐,不過唔知到11點佢仲食唔食得落奶
9:00am 米糊 / 麥片/ 麵包
11:00am 羊奶

3:30pm 生果(如果無訓覺)

大宅

我早餐都只比奶奶 jar wo
通常阿b 9點幾先起身食奶,之後佢見有包會自己攞來食 (我會將 d 包擺係佢攞到既地方).如果唔係就11點幾已經食飯 lu.

大宅

畀面勳章

其實我9月尾去醫院打針既時候 姑娘都同我講叫我要俾早餐亞仔食 佢話要粥粉面飯或者係麥皮同面包之類 不過我一般都係淨係俾奶 (懶之故) 我有時都會響早奶之後半個鐘俾包包既 今日就俾齋通粉羅

[ 本文章最後由 祈兒 於 07-11-20 21:02 編輯 ]

大宅

ling,

既然朝早你都想俾米糊佢食, 咁不如奶+米糊一齊食. 其實晴b 9個月大時, 姑娘見我又話晴b唔like飲奶, 所以就建議我朝早都俾埋固體食物, 佢話9個月大已經可以每日食3餐固體. 由果時開始, 我就開始朝早俾米糊, 結果我發現抱晴b上手時覺得重左好多, 不過放佢落個磅度又唔覺得佢重喎. ?-(

而家晴b朝早齋食奶係唔夠飽, 會唔滿足, 食完成碗通粉先開心.

Edith & Ling,

其實點解你地要俾小朋友飲羊奶呀? 我有個朋友曾經都叫我俾晴b飲羊奶, 理由係佢話晴b細粒, 佢話飲羊奶會易d長肉, 如果真係咁, 飲得多會唔會易肥呢? (Edith, Vian已經好長肉lor喎, 怕唔怕會更長肉呀? )

原文章由 covermark 於 07-11-20 17:38 發表
lisa, edith,

喜喜一日食2餐奶 + 2餐爛飯+1餐麵包 + 生果

9:00am 羊奶 7-7.5 oz (要分2次食呀)
10:30am 方包1片 + 羊奶2oz
3:30pm 生果 (如果無訓覺)

其實我想 ...

水晶宮

好媽媽勳章

其實曉敏依家朝早食奶都好黑人憎,如果一起身就比佢食,佢一定只食一半就唔食,要送完哥哥返學買完送返到屋企先肯食埋另一半.

我依家會開始送完哥哥返學之後先開奶比佢,佢又好似好dd.
但佢食完之奶後,見我食早餐佢又會食d,我食乜佢食乜,佢唔夠飽就自自然然會走埋黎攞食,食飽就會自己去玩.

原文章由 lisabank 於 07-11-20 21:14 發表
ling,

既然朝早你都想俾米糊佢食, 咁不如奶+米糊一齊食. 其實晴b 9個月大時, 姑娘見我又話晴b唔like飲奶, 所以就建議我朝早都俾埋固體食物, 佢話9個月大已經可以每日食3餐固體. 由果時開始, 我就開始朝早俾米糊, 結 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我一日4餐,早晚奶8oz,lunch & dinner食爛飯,tea食生果/餅,會唔會太少
你地e+係未用飲管杯比水bb飲呀?幾時會學用杯食水?你地個bb識得用匙食野未呀?

[ 本文章最後由 菲比媽媽 於 07-11-20 22:47 編輯 ]

大宅

原文章由 lisabank 於 07-11-20 21:14 發表
Edith & Ling,

其實點解你地要俾小朋友飲羊奶呀? 我有個朋友曾經都叫我俾晴b飲羊奶, 理由係佢話晴b細粒, 佢話飲羊奶會易d長肉, 如果真係咁, 飲得多會唔會易肥呢? (Edith, Vian已經好長肉lor喎, 怕唔怕會更長肉呀? )

lisabank,

Vian d 肉好實, 係肌肉, 吾係肥肉. 而佢既磅數同高度成比例, 健康院姑娘話 keep 得好好 你地見我無上黎報料話 Vian 要去探望 doctor (touch wood), 就知佢係個健康 bb.
Vian 食 mama 奶個半月, 澳洲雪印一直食, 宜家加羊奶.
羊奶係紐西蘭, 紐西蘭同澳洲都係污染小既地方. 所以我揀. 其他 tim 加物, 我吾 care.
我收過 雅倍 電話, 當然 sell 奶粉, 佢地話棕欖油阻礙吸收鈣質, 只有佢地隻奶粉無, 又話 green peace 已經登晒出黎, 我問過 e 生, e 生話吾駛理佢地講乜. 不過自己都覺得有小小問題, 而羊奶係無棕欖油. 所以比 Vian 食.
仲有呀, 食物要多原化, 吾好食單一食物或單一牌子, 因為如果有一種物出左問題, 都吾會食得太多.

男爵府

請問你地食開既羊奶係唔係卡洛塔妮?係牛奶當正餐,而羊奶當TEA咁飲?
麦片又係邊個牌子?
仲有通粉呢?
好多問題 ,,多謝。。。。。。
親子王國以外之連結已被刪除

大宅

回覆 #1 小仙女Mummy 的文章

羊奶係卡洛塔妮,當早餐
麥片係healthy times 熊仔麥片加羊奶
通粉我仲係ABC粉(百佳有得賣)

麵線都好味,晌點點綠買(太子、杏花村都有),我剪碎後用蕃茄薯仔雞肉菜茸攪埋一齊,喜喜好鐘意食!3個字就食晒一碗!

大宅

回覆 #1 covermark 的文章

covermark,

你既麵線好似好好味,等我都去點點綠買黎整比 Vian 食.

我地買既 pasta 係 peter rabbit 螺絲粉同兔仔粉, 用理 peter rabbit 既茄醬.

首頁

尾頁

跳至