家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家中有小蟑螂(好細隻那種), 去超市買過數款殺虫用品都唔WORK, 點算好? 救命呀! 我天生怕蟑螂怕得要命, 求大家救下我啦! 如果唔係我一定心臟病發死在蟑螂手上.

子爵府

消滅蟑螂六大法

a.
洋蔥驅蟑螂洋蔥其實也可以驅除蟑螂,你可以將洋蔥切片,放一盤在室內,蟑螂聞到洋蔥味便會立刻走開,除此之外,洋蔥片同時還可以暫緩室內其他食物的變質時間。

b
黃瓜氣味驅蟑螂不說你不知,原來黃瓜散發的氣味可以驅除蟑螂,你只要把鮮黃瓜放置在碗盤的櫃子裡,蟑螂就不敢接近,再過兩三天,你再切開黃瓜,使它繼續散發黃瓜味,這樣就可以繼續驅除蟑螂。

c.
糖水罐頭捕蟑螂拿12個罐頭瓶,放3匙食糖加半碗開水弄成糖水,再將瓶子放在蟑螂活動的地方,例如屋的牆角處及任何陰暗的地方,務求令蟑螂盲目地墜入圈套。

d.
硼砂麵粉殺蟑螂
你可以準備一份硼砂、一份麵粉,以及少許糖,然後將它們調勻,做成有如米粒大的餌丸,再將丸狀物體灑在蟑螂經常出沒的牆角處,以及任何陰暗的地方,蟑螂吃了它後,即會被毒死。

e.
鮮桃葉氣味驅蟑螂將新摘下的桃葉,放在蟑螂經常出沒的地方,蟑螂聞到桃葉散發的氣味,便會避而遠之。

f.
桐油加熱捕蟑螂你可以買100150桐油,再將桐油加熱,令桐油變成黏性膠體,然後將它塗在一塊15厘米的木板或紙板的周圍。你亦可將平日收集得來的厚紙片及盒蓋,放上有油膩香味的食物作誘餌,但用作誘餌的食物不可太大塊,若食物佔了紙太大的面積,極有可能無法黏住蟑螂,那就要小心了。

[ 本文章最後由 麥豬豬 於 07-12-3 12:29 編輯 ]

複式洋房

回覆 #1 麥豬豬 的文章

可以試用漂白水去抺蟑螂出沒既地方。我就用高樂氏漂白水勒,效果好好!蟑螂唔知哂!

別墅

go to Wellcome Supermarket
and buy the BIO KILL universal insecticide$40 +-
really good

男爵府

BIO KILL 係咪濆就OK啦? 但因佢地在KITCHEN出沒, 我怕連自己都毒埋.
漂白水加水抺是嗎? 我試下.
我鄰近垃圾房(有WINDOW), 有什麼方法令佢地唔會由WINDOW之間進來呢? 我KITCHEN已經閂WINDOW了.

複式洋房

無錯,用稀釋既漂白水。有好多朋友試過呢個方法都OK!

原文章由 vkzone 於 07-12-4 00:52 發表
BIO KILL 係咪濆就OK啦? 但因佢地在KITCHEN出沒, 我怕連自己都毒埋.
漂白水加水抺是嗎? 我試下.
我鄰近垃圾房(有WINDOW), 有什麼方法令佢地唔會由WINDOW之間進來呢? 我KITCHEN已經閂WINDOW了. ...

子爵府

我屋企個廚房早排又係咁, 好多細"格責", 我用以下方法, 而家無晒啦, 希望幫到你啦!

(1) 用浠釋漂白水清洗"太平地"
(2) 晚上閂埋門窗瞓覺, 因為"格責"可能係從外面爬入屋
(3) 去街邊買包$10包大陸出果d殺"格責"藥放係最多格責出没的地方

民房

有隻叫蟲蟻淨的藥非常WORK ,連樓上樓下果d 都消滅埋,唔貴嫁!試la,真係work 嫁!

大宅

請問可以係邊度買到?

原文章由 kw2993 於 07-12-5 00:08 發表
有隻叫蟲蟻淨的藥非常WORK ,連樓上樓下果d 都消滅埋,唔貴嫁!試la,真係work 嫁!

複式洋房

殺蟑螂

每星期用1:99的"希"釋漂白水倒入廚房/廁所的去水口, 同埋去千色店買一隻叫 " 樟木蓉" 的香包,放係廚房, 仲可以放係衣櫃當去濕用, 真係掂架.

原文章由 vkzone 於 07-12-2 23:01 發表
家中有小蟑螂(好細隻那種), 去超市買過數款殺虫用品都唔WORK, 點算好? 救命呀! 我天生怕蟑螂怕得要命, 求大家救下我啦! 如果唔係我一定心臟病發死在蟑螂手上. ...

大宅

原文章由 BeautyPinky 於 07-12-4 22:34 發表
我屋企個廚房早排又係咁, 好多細"格責", 我用以下方法, 而家無晒啦, 希望幫到你啦!

(1) 用浠釋漂白水清洗"太平地"
(2) 晚上閂埋門窗瞓覺, 因為"格責"可能係從外面爬入屋
(3) 去街邊買包$10包大陸出果d殺"格責"藥放 ...

邊到有得賣?叫咩名呀?

男爵府

請問可以0係邊到買到呢?????

原文章由 kw2993 於 07-12-5 00:08 發表

大宅

請問,

bio kill係咪噴ka?
蟲蟻淨係噴定藥餌?

大宅

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 nancytse 於 07-12-7 11:36 發表
請問,

bio kill係咪噴ka?
蟲蟻淨係噴定藥餌?

bio kill係噴既
蟲蟻淨係藥餌~

子爵府

我屋企之前同樓主個情況一樣
超市內所有滅蟲藥&用品都試勻
bio kill 都試過,漂白水又試過,都係唔掂
最 worst 果時,我地出街,夜晚番屋企一開燈
d 小小強就鳥獸四散﹗我地訓覺熄燈之後就晚晚出黎開 party
最後,又係買「蟲蟻淨」,一次攪掂晒
到而家都幾個月,連影都唔見﹗
所以我都舉腳推薦呢隻「蟲蟻淨」
響「華潤」同「工聯會」有得買,hk$25 左右
白色盒,有紅、綠間

首頁

尾頁

跳至