跳至

首頁

尾頁

洋房

翹翹出世到現在都用開mustela 面霜,到秋天我已經幫佢轉用cold cream 面霜,唔知點解哩幾日係唔係濕度太低,所以我幫佢搽完都好似冇搽過咁,塊面勁"鞋"呀! 點算呢?

Hong Kiu~

大宅

好媽媽勳章

我用凡士林, 係晚上佢訓左,洗完面搽, 日頭唔好搽好油架,但晚上搽,第二朝就無晒d紅同滑晒~! 日頭再同佢搽返d普通cream 就ok.

原文章由 小康 於 07-12-3 10:31 發表
翹翹出世到現在都用開mustela 面霜,到秋天我已經幫佢轉用cold cream 面霜,唔知點解哩幾日係唔係濕度太低,所以我幫佢搽完都好似冇搽過咁,塊面勁"鞋"呀! 點算呢? ...

大宅

凡士林...非常好用!!!
但比較"泣"
我前日買左"鵝羅立英"...如果無爆擦, 平時可以搽佢...

原文章由 oil_oil 於 07-12-3 12:02 發表
我用凡士林, 係晚上佢訓左,洗完面搽, 日頭唔好搽好油架,但晚上搽,第二朝就無晒d紅同滑晒~! 日頭再同佢搽返d普通cream 就ok.
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 oil_oil 於 07-12-3 12:02 發表

ME TOO

洋房

我都有幫佢搽過"鵝羅立英"呀,搽咗幾次都唔係好得咁,...凡士林啲cream係唔係透明嗰隻,我試下先.thank:-P

Hong Kiu~

大宅

"鵝羅立英"我覺得比較乾, "凡士林" 真係幾好.

大宅

我個仔出世係乾性皮膚, 我用過花士玲, 又用過其他, 但我發覺最終用JOHNSON個隻盧薈係最好...因為不算太立啦...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 hanson 於 07-12-3 14:02 發表
"鵝羅立英"我覺得比較乾, "凡士林" 真係幾好.

我家姐教我搽左其他CREAM先, 跟住再探俄羅立英, 就會好
之後我同KK都係咁搽, 又得, 好滑滑, 你地都可試下.

洋房

凡士林

別墅

精緻種植勳章

我亞B用高雪珀納 & QV
QV就當按摩膏, 而好乾天氣就 前搽高雪珀納薄薄一層
二隻藥房都有得買

複式洋房

凡士林,平靚正!

原文章由 elaine808e 於 07-12-3 23:21 發表
我亞B用高雪珀納 & QV
QV就當按摩膏, 而好乾天氣就 前搽高雪珀納薄薄一層
二隻藥房都有得買

民房

健康院姑娘教, 凡士林加水就不會太油, 我試過,OK咖!
另也可以試用豬油糕 -emulsifying ointment (在乾燥的日子用很好!), 在藥房買都是約HK$35-45有一"art", 另在平常日子也可以用Aqueous Cream (約HK$10有一支), 上述兩種都很好用。
以前阿囡有濕疹, 用了上述兩種Cream后, 改善了很多!

子爵府

係呀,豬油糕 -emulsifying ointment好work架,我既用法係晚上沖涼用豬油糕同bb洗面,瞓前搽d潤d既cream,vaseline or neutrogena body lotion 日間搽physiogel,面仔靚哂!
Code snippet: PseudoHTML, UBBCode™ and BBCode. Used on most forums.

大宅

簡簡單單的凡士林都ok !

民房

回覆 #12 MWY 的文章

QV cream is very good la:-P

大宅

凡士林 is ok gar!

大宅

Smith's Rosebud 真係好好. 你地可以去睇吓:-
www.littlebarefeet.com

洋房

之前, 同你一樣用mustela, 再轉用cold cream,but ....
後來我姐姐推介 - OILATUM - CREAM 之後, 好勁! 原本江仔面好紅, 一用OILATUM, 轉頭就無紅啦!

我成日將OILATUM - CREAM推介比朋友,個個都話GOOD

係MANNING買要$200左右,藥房$165-190都有。

好野來的,放心用, 濕疹皮膚都OK!

原文章由 小康 於 07-12-3 10:31 發表
翹翹出世到現在都用開mustela 面霜,到秋天我已經幫佢轉用cold cream 面霜,唔知點解哩幾日係唔係濕度太低,所以我幫佢搽完都好似冇搽過咁,塊面勁"鞋"呀! 點算呢? ...

首頁

尾頁

跳至