跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大半年前開始菲姐已經用花灑幫阿仔企响浴缸沖涼, 我有舖防滑墊, 完全冇諗過會發生咁嘅意外.......:-( :-( :-(

上星期日晚, 菲姐如常幫阿仔沖涼, 我聽到砰砰聲, 跟住就係阿仔嘅喊聲, 我一打開厠所門, 見到阿仔左邊面成面血, 嚇到我成個心都離哂, 我見佢眼角不停流勁多血, 冇硏究個傷口大細就即時call 白車, 我問姐姐咩事, 佢話阿仔跣腳向前仆, 跟住就太快同太突然睇唔到佢撞到d咩, 估計佢係撞到水龍頭, 抺乾d水同止咗血, 見到阿仔左邊眼瞼尾部雙眼皮位置有一吋長傷口, 仲幾深, 但阿仔好叻仔好快就冇喊, 我就比佢嚇到喊, 响等白車嚟嘅時候佢仲响度周圍行, 見到我冇著拖鞋仲走去攞對拖鞋比我著, 真係唔知好嬲定好笑, 去到e院洗傷口時我陪阿仔, e生一掂個傷口又即時勁流血, 阿仔就勁喊&掙扎, 我睇住佢個心就好似比刀割咁痛, 最後我頂唔順由菲姐陪佢, 我見到e生用布將阿仔捲住, 跟住就幾個人禁住佢, 佢就離遠不停喊住叫媽媽, 真係好慘好陰功, 之後我就冇得睇要响外面等, 成個過程大約15分鐘, 响房外就聽到佢不停大喊15分鐘, 我個心真係好痛好痛, 最終縫咗3針仲要冇得麻醉,但阿仔真係好叻, 一搞掂出離佢已經係收哂聲。過幾日阿仔要拆線, 諗起佢又要喊過, 真係好心up。各位媽咪嗲哋幫小朋友沖涼真係要千萬小心呀!!!

別墅

我女女都係在浴缸冲涼,但我就比張膠椅佢坐,你不如也試用方法會安全些。希望你仔仔早日康復!!

珍珠宮

thks:idea: :idea: :idea: :idea:
[img[img]

伯爵府

陰公呀:-( 冇麻醉縫咗3針,仔仔一定好痛啦,
但仔仔真係好叻加啦,希望你仔仔早日康復啦!!

別墅

睇到你描述都好心up呀..
我bb都係係浴缸沖涼架...

大宅

見到你咁描述,令我又唸番幾年前,我同個仔嘅經歷,雖然佢唔係沖涼時整親,但同樣流咗好多血,同埋縫咗4針:-( 我就驚到兩日食唔到飯:-(

別墅

睇完都紆心UP, 心痛. 希望你囝囝早日康復

伯爵府

hope你仔仔快d好返

大宅

hv6338,

希望妳囝囝早日康復, 我囝囝都有給櫈仔嫁, 不過都唔係完全安全, 總會有站立, 所以真係一眼同手都不可離開佢哋呀!!
而我自己係一個緊張大師, 由細開始我都好少叫工人姐姐同囝囝沖涼, 怕熱又熱親, 夏天玩水太久會不行, 凍又凍親, 現在天氣凍真係又不能用太熱水, 又可睇吓身體有冇損傷, 同埋都係一個好好親子時間, 其實好多人都會話咩都係自己做要個姐姐做嘜? 但我都係覺得自己跟倒囝囝的一齊都係一個福份. 加上睇完妳囝囝的事件更加覺得這是值得的.

大宅

, 無麻醉大人都唔得啦,大吉利事再整到記住鎮定D去私家診所, 因為仔仔大半年前撞到個頭都有1.5cm長0.3cm深, 當時嚇到我淨係抱住佢, 又唔止血, 即刻車佢去急証室但又好多人, D護士又話"碎料"唔會排快証, 你知個心幾UP, 咪即刻走去睇開個醫生, 入到去又有幾個人等, 問姑娘可否睇阿仔先, 好彩其他病人都即時讓我
本來阿仔撞到都係哭左無10聲, 但入到去除左醫生同佢睇及打麻醉針時哭之外都無哭過,最後聯左3針, 分2次拆線, 第一次去拆2針, 第二次去拆一針, 因為醫生話有條線未ok要等2日後先拆得, 如果3 條等埋一齊拆就會有"LA"....私家醫生會細心D, 唔會好似D公立醫院D醫生甘做到麻木, 又五花大搒D小朋友

祝你小朋友快D好番

[ 本文章最後由 jessicah 於 07-12-6 09:54 編輯 ]

翡翠宮

原文章由 Junecoffee 於 07-12-6 09:25 發表
hv6338,

希望妳囝囝早日康復, 我囝囝都有給櫈仔嫁, 不過都唔係完全安全, 總會有站立, 所以真係一眼同手都不可離開佢哋呀!!
而我自己係一個緊張大師, 由細開始我都好少叫工人姐姐同囝囝沖涼, 怕熱又熱親, 夏天玩水 ...

我同你一样, 都係放工返來同BB沖涼的, 直至秋涼天, DADDY話夜晚沖涼怕BB易冷親, 所以改由姐姐中午沖囉, 我都要考慮一下, 要不要自己沖番, 我同意沖涼係一個親子活動之一, 可以傾下計, 唱下歌咁.

子爵府

我同babi 都係堅持自己同仔仔洗白白, 講真d姐姐真係唔係好識分冷同熱, 我好怕..now 未開暖風機先洗白白law..

希望你仔仔傷口快d無事及無"拿"啦

禁止訪問

大宅

原文章由 TTeresa 於 07-12-6 10:02 發表
我同babi 都係堅持自己同仔仔洗白白, 講真d姐姐真係唔係好識分冷同熱, 我好怕..now 未開暖風機先洗白白law..

希望你仔仔傷口快d無事及無"拿"啦

係呀, 真係唔係好識分冷熱:mrgreen:

複式洋房

多謝哂你哋嘅祝福!!! 其實阿仔平時係企响度沖, 咁啱果晚原本想幫佢沖涼前剪頭髮, 所以放咗張櫈仔响浴缸內, 但最終都冇剪到, 姐姐就比阿仔坐响櫈仔度沖, 就係咁"橋"阿仔企起身之際跣腳........:-( :-( :-(

我呢幾日都係自己幫阿仔沖涼, 但阿仔習慣咗早瞓, 未到9點已經上床飲奶瞓覺, 有時放工夜咗返到屋企阿仔已經要準備瞓覺 所以始終都會有工人姐姐幫佢沖涼嘅機會...... 唉, 意外即係意料之外, 做父母唯有萬事小心, 經一事長一智啦

不過阿仔跌完之後, 呢幾日明顯比以前乖咗好多冇咁百厭喎

複式洋房

冇陰公LO, 我睇到段野都想喊AR~:-( :-( :-(

好勇敢呢,你仔仔~

別墅

請問你車囝囝去邊間私家醫生呀? 多個information, just in case

原文章由 jessicah 於 07-12-6 09:52 發表
, 無麻醉大人都唔得啦,大吉利事再整到記住鎮定D去私家診所, 因為仔仔大半年前撞到個頭都有1.5cm長0.3cm深, 當時嚇到我淨係抱住佢, 又唔止血, 即刻車佢去急証室但又好多人, D護士又話"碎料"唔會排快証, 你知個 ...

大宅

原文章由 hv6338 於 07-12-6 13:47 發表
多謝哂你哋嘅祝福!!! 其實阿仔平時係企响度沖, 咁啱果晚原本想幫佢沖涼前剪頭髮, 所以放咗張櫈仔响浴缸內, 但最終都冇剪到, 姐姐就比阿仔坐响櫈仔度沖, 就係咁"橋"阿仔企起身之際跣腳........:-( :-( :-(

我呢幾日 ...

我都試過類似情況,但就不是沖涼,e家我個女左邊面還有(啦):-( ,你會唔會怪姐姐呀......其實個心真係好up...一諗起個心都實晒..:-( :-(

[ 本文章最後由 tkyc 於 07-12-9 13:36 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至