自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩 太 空 摩 天 輪 高 速 旋 轉
海 洋 公 園 安 全 漏 洞   6 歲 童 廂 內 翻 滾 濺 血

【 本 報 訊 】 入 場 人 次 錄 得 破 紀 錄 492 萬 的 海 洋 公 園 , 周 日 發 生 機 動 遊 戲 傷 人 意 外
[/url]
, 一 名 年 僅 6 歲 小 童 獨 自 玩 俗 稱 「 洗 衣 機 」 的 太 空 摩 天 輪 時 , 疑 因 高 速 旋 轉 的 廂 座 內 沒 有 安 全 帶 , 小 童 在 廂 座 內 翻 滾 碰 撞 , 頭 破 臉 腫 , 血 流 滿 面 , 全 身 多 處 傷 痕 。 海 洋 公 園 事 後 沒 有 為 小 童 報 警 , 還 繼 續 開 放 該 款 機 動 遊 戲 。 小 童 家 長 狠 批 海 洋 公 園 冷 酷 無 情 。   記 者 : 黃 偉 駿 、 梁 美 寶 、 蔡 元 貴

家 長 陳 小 姐 表 示 , 周 日 ( 12 月 2 日 ) 帶 同 6 歲 兒 子 到 海 洋 公 園 , 其 子 當 時 先 後 玩 了 數 款 機 動 遊 戲 , 心 情 雀 躍 , 嚷 要 玩 太 空 摩 天 輪 。 她 於 是 查 問 工 作 人 員 , 其 子 是 否 適 合 單 獨 去 玩 , 對 方 稱 其 子 身 高 逾 1.22 米 適 合 玩 , 「 囝 囝 以 前 外 國 都 試 過 自 己 玩 機 動 遊 戲 , 諗 住 海 洋 公 園 信 得 過 。 」 陳 小 姐 於 是 讓 其 子 單 獨 登 上 摩 天 輪 的 廂 座 。

母 親 見 子 血 流 披 面 出 廂 座陳 小 姐 憶 述 , 當 太 空 摩 天 輪 由 水 平 調 至 直 立 位 置 時 , 一 切 如 常 , 兒 子 玩 得 也 投 入 , 但 當 摩 天 輪 開 始 傾 斜 返 回 水 平 位 置 時 , 由 於 離 心 力 減 弱 , 其 子 即 從 座 位 上 跌 下 , 如 滾 地 葫 蘆 般 在 廂 座 中 不 停 跌 撞 , 撞 穿 頭 額 , 還 撞 傷 了 腰 部 。 她 形 容 其 子 從 車 廂 走 出 來 時 , 血 流 披 面 , 滿 面 都 是 傷 痕 , 狀 甚 恐 怖 , 令 她 大 為 嚇 驚 , 「 排 隊 時 唔 發 覺 車 廂 入 面 冇 安 全 帶 , 如 果 早 知 冇 安 全 帶 , 就 唔 畀 佢 玩 。 」
她 說 兒 子 出 事 後 , 海 洋 公 園 沒 有 報 警 , 要 她 自 己 致 電 999 , 更 繼 續 開 放 該 機 動 遊 戲 。 她 曾 質 問 在 場 的 職 員 主 管 為 何 不 暫 停 機 動 遊 戲 以 檢 查 及 測 試 是 否 安 全 , 又 質 疑 為 何 沒 有 安 全 帶 , 對 方 回 應 稱 : 「 海 洋 公 園 所 有 機 動 遊 戲 , 已 通 過 所 有 政 府 的 安 全 測 試 。 」
最 令 她 不 滿 的 是 , 救 護 車 送 了 她 與 兒 子 到 醫 院 後 , 海 洋 公 園 一 直 沒 有 任 何 慰 問 ; 反 而 在 當 晚 8 時 許 致 電 給 她 , 催 促 她 盡 快 駛 走 停 泊 在 海 洋 公 園 停 車 場 的 私 家 車 , 理 由 是 : 「 我 八 點 半 要 收 工 , 車 唔 可 以 停 車 場 過 夜 。 」
陳 小 姐 表 示 , 以 往 很 少 去 海 洋 公 園 , 原 本 沒 有 打 算 索 償 , 但 不 滿 對 方 事 後 的 處 理 手 法 ; 又 指 多 次 向 海 洋 公 園 查 詢 賠 償 事 宜 時 , 對 方 卻 擺 出 一 副 有 恃 無 恐 態 度 , 稱 所 有 事 宜 已 交 由 保 險 公 司 會 跟 進 。 當 她 向保 險
公 司 查 詢 , 則 反 過 來 她 聯 絡 海 洋 公 園 。 她 狠 批 海 洋 公 園 「 冷 酷 無 情 , 淨 係 想 劃 清 界 線 。 」 立 法 會 議 員 涂 謹 申 表 示 , 海 洋 公 園 的 做 法 「 薄 , 冇 人 情 味 」 , 認 為 管 理 層 穩 陣 安 全 起 見 , 應 該 先 暫 停 機 動 遊 戲 進 行 簡 單 檢 查 , 而 在 有 入 場 遊 客受 傷
後 , 非 但 沒 有 慰 問 , 還 催 促 對 方 駛 走 私 家 車 , 沒 有 一 個 國 際 主 題 公 園 的 應 有 風 範 。

海 洋 公 園 指 符 合 安 全 標 準海 洋 公 園 發 言 人 表 示 , 當 日 沒 有 為 傷 者 報 警 , 是 因 為 已 替 傷 者 提 供 初 步 護 理 及 協 助 送 院 , 又 指 太 空 摩 天 輪 一 向 沒 有 年 齡 限 制 , 只 要 合 乎 高 度 要 求 之 小 童 便 可 以 單 獨 乘 坐 。 他 重 申 , 園 內 所 有 機 動 遊 戲 , 每 日 都 有 檢 查 , 每 星 期 、 每 月 及 每 年 都 有 維 修 及 檢 查 , 符 合 所 有 相 關 安 全 標 準 。

原來係 bk mami 黎,係小雜果面!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

大宅

回覆 #1 webjen 的文章

男爵府

禁止訪問

大宅

原文章由 webjen 於 07-12-8 09:55 發表
玩 太 空 摩 天 輪 高 速 旋 轉
海 洋 公 園 安 全 漏 洞   6 歲 童 廂 內 翻 滾 濺 血

【 本 報 訊 】 入 場 人 次 錄 得 破 紀 錄 492 萬 的 海 洋 公 園 , 周 日 發 生 機 動 遊 戲 傷 人 意 外
, 一 名 年 僅 ...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

6歲又真係細咗d喎。

海洋公園應該都係跟足條例,有時家長唔可以太過墨守成規。

條例係死嘅,人喺生嘅,要自己衡量吓先得嘛,因為例係定比全世界,所以一定有漏洞啦!

不過海洋公園都唔應該咁冷淡嘅,應該跟進吓!

大宅

呢舊野真係fing得好'近'呢
大人先o岩玩
不過, 佢又真係問過職員, 職員話只要夠高就得, 咁都算被誤導o既

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都覺得個呀媽唔岩, 佢應該自己衡量下自己個仔可唔可以玩. 個小朋友得6歲, 就算高度夠都唔應該玩啦~~~ 個staff話得就比佢去玩, 自己都唔諗清楚. 仲話唔知無安全帶, 早知就唔比個仔玩, 證明佢無睇/諗清楚啦!!

珍珠宮

阿媽有責任, 就算小朋友想玩, 都要衝量岩唔岩反嗎.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 YuYuMother 於 07-12-8 10:23 發表
我都覺得個呀媽唔岩, 佢應該自己衡量下自己個仔可唔可以玩. 個小朋友得6歲, 就算高度夠都唔應該玩啦~~~ 個staff話得就比佢去玩, 自己都唔諗清楚. 仲話唔知無安全帶, 早知就唔比個仔玩, 證明佢無睇/諗清楚啦!! ...

完全同意。因為佢自己應該評估自己的小朋友是否合適玩 (重要俾佢一個人去玩 !)

然後怪海洋公園沒有安慰、沒有援手 ~~ 重話要賠償 ! 規定是1.22米入得去玩,而入去玩又是自願的,現在不是機件問題而導致受傷,而是她的小朋友太細扶唔到車廂設施。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

伯爵府

咁ge服務態度
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

原文章由 kingawa 於 07-12-8 10:34 發表
咁ge服務態度

對, 家長是絕對做錯, 但海洋公園的態度太差了, 沒有協助還趕車走. 就算不是在玩時出事, 突然在公園內暈, 都應幫忙協助啦

大宅

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1225935&extra=page%3D1

請睇呢到
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

HIMMAMA3  男爵府

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大宅

父母同海洋公園都有責任

作為父母梗係有責任去保護自己小朋友啦!要幫囝囡衡量該樣活動是否合適,佢係夠高,但只有6歲,點會放心比佢自己玩呢D危險遊戲呀?!就算職員話可以坐,你送小朋友上機動遊戲時,都應該睇清楚有無安全設施啦!

至於海洋公園,事後似乎係: '你C你事,吾該C開D,自己報警啦!咪影響我做生意呀!記得早D楂走部車,咪左住收工!'
對客人出事,逃避責任!

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我諗呢位媽咪睇到大家既回應,都幾傷心.......海洋公園有一大堆專業人員,機電處又驗過,原來佢地海洋公園寫住既野都唔信得過,叫佢地唔寫好過啦.......咁你地係兒童王國玩野都小心呀,因為海洋公園寫既野係'絕對'信唔過的

首頁

尾頁

跳至