跳至

首頁

尾頁

洋房

琳琳己家飲 惠氏 3號 , 但d "便便"好差
己家都係早晚飲一次, 但近來越來越差
3日先有一次"便便" 唉每次都辛苦
所以想轉下奶粉,希望會好d ,
但又唔知轉邊隻好

大宅

JA3,

Carlsson在2個月時開始食Friso(1號至3號)至e+...
d便便都ok (除咗1號轉2號時, 但都係1個week), 每日都有2次...:tongue:

其實我都有諗過同bb轉其他奶粉...
所以現在有一餐食" 惠氏 3號",
但我發現 "惠氏"要落多d奶粉, 180ml 水落5匙奶粉...
Friso係180ml 水落只需3匙奶粉...
這樣可以係奶粉同水問題...
而奶粉落咁多好難溶, 同埋好甜...

妳不如試吓落少一匙奶粉,
如果都無改善, 再轉奶粉啦...

原文章由 JA3 於 07-12-13 10:44 發表
琳琳己家飲 惠氏 3號 , 但d "便便"好差
己家都係早晚飲一次, 但近來越來越差
3日先有一次"便便" 唉每次都辛苦
所以想轉下奶粉,希望會好d ,
但又唔知轉邊隻好 ...
我係開心CarCar...
我最鍾意係車車

洋房

原文章由 Carlsson 於 07-12-13 11:31 發表
JA3,

Carlsson在2個月時開始食Friso(1號至3號)至e+...
d便便都ok (除咗1號轉2號時, 但都係1個week), 每日都有2次...:tongue:

其實我都有諗過同bb轉其他奶粉...
所以現在有一餐食" 惠氏 3號",
但我發現 "惠氏"要 ...

Carlsson 媽
我都己勁開小左奶粉
早 : 180ml 水開 3匙奶粉
晚 : 180ml 再加多左水都係開4匙半奶粉
所以我己家都唔知點好:-(

大宅

咁不如試吓 Friso 或者 日本奶粉...

原文章由 JA3 於 07-12-13 12:20 發表

Carlsson 媽
我都己勁開小左奶粉
早 : 180ml 水開 3匙奶粉
晚 : 180ml 再加多左水都係開4匙半奶粉
所以我己家都唔知點好:-(

我最鍾意係車車

大宅

QQ而家飲雀巢1+,佢初生時飲能恩1&2,又有1排飲惠氏,
佢之前去大大都係難去d(比較硬),飲呢2隻情形都係差不多,
而家大個d,佢又好左少少喎!(我估係吸收力同消化力好左)
我自己覺得除左奶粉之外,應該係其他方面配合下,
真係要食多d生果同埋飲水,我覺得係有幫助㗎!
同埋另外一提,雖然唔知有冇關係,
QQ坐係厠所去大大,比起佢痾係條片度好似去得舒服d咁。

洋房

原文章由 Carlsson 於 07-12-13 12:47 發表

其實己家都差不多2歲
唔知可唔可以飲大人奶粉或唔飲奶

洋房

原文章由 小胖鴨 於 07-12-13 13:14 發表
QQ而家飲雀巢1+,佢初生時飲能恩1&2,又有1排飲惠氏,
佢之前去大大都係難去d(比較硬),飲呢2隻情形都係差不多,
而家大個d,佢又好左少少喎!(我估係吸收力同消化力好左)
我自己覺得除左奶粉之外,應該係其他方面配合下,
真係要食多d ...

小胖鴨
你個囡已經可以坐係厠所去大大,好叻呀
琳琳飲好多水同又食菜,但就唔食生果
唔知係唔係唔食生果,所以"便便"先咁差,

大宅

QQ想去大大會擺post㗎(成個all屎樣出晒嚟㗎)!
所以佢1擺post咪問佢係咪all bibi囉!
佢有時話唔係,但其實都要捉佢去囉!

QQ其實都唔係好肯食生果,不過樣樣都比佢試下,
佢總有1樣鍾意食。同埋食蕃薯呀!好似都有幫助㗎!
原文章由 JA3 於 07-12-13 14:38 發表

小胖鴨
你個囡已經可以坐係厠所去大大,好叻呀
琳琳飲好多水同又食菜,但就唔食生果
唔知係唔係唔食生果,所以"便便"先咁差,

大宅

我估大人奶粉會仲難消化...
如果琳琳肯飲奶奶的話, 我覺得比佢飲好d...
不如試吓轉奶粉先啦...
可能有好轉呢!!

原文章由 JA3 於 07-12-13 14:33 發表

其實己家都差不多2歲
我最鍾意係車車

洋房

原文章由 Carlsson 於 07-12-13 12:47 發表

等我試下 轉 friso 先, 希望有改善啦

男爵府

原文章由 JA3 於 07-12-13 14:33 發表

其實己家都差不多2歲

唔好同呀b介奶粉,因為奶好有營養,但係又唔可以飲大人奶粉,因為大人奶粉通常都係脫脂or低脂,唔夠營養,到呀b3歲幾後可以轉飲全脂奶!!!
仲有係呀b3歲前要比多d唔同肉.生果.蔬菜,3歲後呀b口味就定晒,會好多嘢都唔食,我三家姐個女.嬸仔兩個女,同埋幾個朋友d仔女都係咁樣呀,依傢我家姐都成日提我要咩都比呀女試食呀!!!

首頁

尾頁

跳至