家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

免刷卡簽名 簽帳僅需4秒 優惠積分更多

【明報專訊】每日交易額達8000萬元、雄霸小額電子貨幣市場的八達通卡,將面對強大競爭對手。恒生銀行明年2月推出全港首張使用Visa payWave感應技術的「enJoy卡」,這張預料首年可發行10萬張的感應式信用卡,像八達通一樣,可用「拍卡」代替刷卡及簽署,交易需時可縮短至4秒,在特約商店購物所儲的優惠積分,更可較八達通卡多1倍。

有學者指出,這種新式感應式信用卡有競爭力,預料可能會獲外國或內地公司如鐵路公司垂青,或會影響香港八達通向海外拓展的大計;本港消費者則可因兩卡的競爭而獲益。

本港以電子貨幣作小額購物的市場(如便利店購物),幾乎被八達通獨佔,因為傳統信用卡需要刷卡及簽署,較費時,但隨Visa研發的payWave感應式信用卡明年2月登陸香港,情或有變。
Visa payWave卡的技術與八達通相似,同樣設有智能晶片,能以無線射頻技術「拍卡」付款,不同的是payWave卡同時有磁帶,故亦可當普通信用卡使用。

恒生2月推出 首年料發行10萬張

本港首張應用payWave技術的,便是恒生發行的「enJoy卡」,明年2月面世,若使用它作500元或以下的交易,只要在商戶感應器上「拍卡」,4至6秒內即可完成付款兼列印收據程序,並毋須簽名作實,比現金交易所需的12至24秒還快;至於500元以上交易,基於保安理由,須繼續使用傳統的刷卡及簽署程序。

暫時怡和集團屬下850個零售點,包括惠康、萬寧、美心集團等,已答允安裝可閱讀(恒生)payWave卡的感應器,2月起在這些特約商戶用enJoy卡消費,每消費200元可獲2元積分,這積分儲蓄比率較八達通卡高1倍。

不過,記者發現payWave卡亦有缺點,便是一旦失卡,賊人可在短時間內多次拍卡購物造成大額損失;相反,八達通卡每天自動增值上限僅500元(1次),一旦被盜,損失亦有限。

港鐵﹕需多了解 八達通稱抱開放態度

有恒生前線職員向本報透露,該行將大力推廣此卡,包括成立一條專為enJoy卡而設電話熱線;據悉,Visa亦籌備宣傳攻勢,包括稍後打算邀請本港傳媒到台灣考察payWave卡在當地的運作,因payWave信用卡在台灣已被大量零售店採用,包括可在捷運鐵路系統購票。對於會否考慮引入payWave信用卡方便乘客付款購票,港鐵指要多了解有關技術才可評論。八達通卡有限公司則指香港是一個自由市場,它對各種新科技及新的付款工具均抱開放的態度。明報記者 陳志偉

子爵府

我就唔會用喇,好危險姐! 萬一俾人執左就慘喇

大宅

更係o拉, 跌o左真係慘呀!!! 我會一直用八達通o家, 用o左o甘多年, 對佢好有信心呀!~~

大宅

我都唔會用,係咪無限制1日用幾多次?如果係,實在太危險喇

男爵府

我就唔會申請喇,好危險! 萬一俾人執左損失咪好慘重喇. 之前唔見了八達通都係唔見幾佰蚊, 已經肉赤:-( :-(
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

別墅

Poo得好勳章 笑得好勳章 BK Milk勳章

其實用paywave都唔係咁危險架, 佢最多一次"嘟"$500~~而家係唔見左credit card都會即刻報失啦!

而家paywave都好common~~compass visa都出埋paywave card喇~~~

琥珀宮

我覺得唔安全, 很多時用信用卡簽賬(如餐廳)要將卡交給其他人離開自己視線範圍, 俾人攞咗去拍卡都唔知啦! 點放心用黎簽卡呀!

原帖由 Mama5K 於 09-9-22 19:43 發表
其實用paywave都唔係咁危險架, 佢最多一次"嘟"$500~~而家係唔見左credit card都會即刻報失啦!

而家paywave都好common~~compass visa都出埋paywave card喇~~~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 winnie627 於 07-12-14 13:24 發表
我就唔會用喇,好危險姐! 萬一俾人執左就慘喇

別墅

Poo得好勳章 笑得好勳章 BK Milk勳章

其實paywave比8仔好既地方就係佢每個transaction都有單有據~~~你唔見左張card都即刻可以報失, 如果及早報失,仲有機會唔駛負責唔見咭個段時間簽既數tim...唔似8仔你"嘟"左d咩都冇record~~~

呢度都有人講話8達通原來係唔可以即時停,就算你報失左..都要6個鐘先停到,仲要俾20蚊報失費--->http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10404748&page=2#pid221502591

原帖由 木土土 於 09-9-22 20:53 發表
我覺得唔安全, 很多時用信用卡簽賬(如餐廳)要將卡交給其他人離開自己視線範圍, 俾人攞咗去拍卡都唔知啦! 點放心用黎簽卡呀!

首頁

尾頁

跳至