烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

買左一個PANASONIC的電飯煲, 內附一個蒸籠, 請問點樣用個蒸籠蒸餸? 有什麼材料可以煮? 係咪同D米同一時間煮? (SORRY, 我唔係好識煮野, 不過想學, 請各位媽媽指教下, THANKS~)

大宅

畀面勳章

原文章由 hialice 於 07-12-15 15:17 發表
買左一個PANASONIC的電飯煲, 內附一個蒸籠, 請問點樣用個蒸籠蒸餸? 有什麼材料可以煮? 係咪同D米同一時間煮? (SORRY, 我唔係好識煮野, 不過想學, 請各位媽媽指教下, THANKS~) ...

通常飯滾先放落去,如果蒸豬肉類見到好大煙就放,水蛋,牛肉戓者隔夜餸就大煙後3-5分鐘放.

伯爵府

我間唔中都會用電飯煲蒸餸,一來省時間,二來可以快d有飯食。
我會用電飯飯煲蒸......蒸排骨(用酸梅麵豉/蒜頭豆豉)、梅菜蒸肉餅、榨菜蒸牛肉,不過,逢肉類我都會一早放入蒸籠,因為我怕蒸唔熟d肉類。

原文章由 SUKIW 於 07-12-15 16:07 發表

通常飯滾先放落去,如果蒸豬肉類見到好大煙就放,水蛋,牛肉戓者隔夜餸就大煙後3-5分鐘放.
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

生的食物我通常洗好米一齊落。番熱就飯滾落。

男爵府

THANKS 各位媽媽的心得分享~ 請問有什麼餸適合同飯一齊蒸呢?

首頁

尾頁

跳至