跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我送左一份好有意義o既聖誕禮物俾謙衡兩兄弟呀 - 佢地多左個家姐呀 (我助養左一個剛果小女孩),希望佢地學懂珍惜擁有o既野同會幫助有需要o既人
其實陀衡衡時我已經有呢個諗法,上星期睇左宣明會個特輯真係感受良多,我地大部份小朋友都有豐富o既物質,但世界上竟然仲有好多小朋友連食餐飽飯都係奢侈
其實可以幫人都係一種福份,希望有能力o既人都可以幫下d貧苦小朋友

大宅

真係好有意義既禮物喎... 你兩囝囝一定會好似媽咪咁有愛心!

原文章由 Himby 於 07-12-19 11:16 發表
我送左一份好有意義o既聖誕禮物俾謙衡兩兄弟呀 - 佢地多左個家姐呀 (我助養左一個剛果小女孩),希望佢地學懂珍惜擁有o既野同會幫助有需要o既人
其實陀衡衡時我已經有呢個諗法,上星期睇左宣明會個特輯真係感 ...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

子爵府

我兩個仔, 好早已經有兩個 '家姐' 同兩個 '哥哥'.
因為 daddy 媽咪未結婚, 已經各自有 '一仔一女'.

佢地由 3-4 歲, 到而家已經十幾歲喇~
有 d 仲高過我.

見到小朋友有機會讀書又健康成長, 都好安慰.

施比受, 更為有福. :mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章

thanks

原文章由 onchai 於 07-12-19 11:21 發表
真係好有意義既禮物喎... 你兩囝囝一定會好似媽咪咁有愛心!

男爵府

好媽媽勳章

嘩~妳個family好大喎
好同意施比受更有福

原文章由 yau_grace 於 07-12-19 11:22 發表
我兩個仔, 好早已經有兩個 '家姐' 同兩個 '哥哥'.
因為 daddy 媽咪未結婚, 已經各自有 '一仔一女'.

佢地由 3-4 歲, 到而家已經十幾歲喇~
有 d 仲高過我.

見到小朋友有機會讀書又健康成長, 都好安慰.

施比受, 更為 ...

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

很好啊!!!
我最近也很有這感動,
then就看到妳這topic.

但而家未助養得.
因我係全職mum.
自己都未養得到.:-P
但很快會出來做野.
到時會行動.

前晚我同老公傾談中,
他問如我有很多錢會點用,
我其實已感自己生在hk很幸福了,
但作為hk人,也很內疚.

因為原來hk每日的垃圾中,
有3份1是食物!

生活不會因有錢而奢侈,
有錢,
我一定助養很多很多兒童.
這是我的心願.

原文章由 Himby 於 07-12-19 11:16 發表
其實陀衡衡時我已經有呢個諗法,上星期睇左宣明會個特輯真係感 ...

[ 本文章最後由 LilianLegend 於 07-12-19 13:57 編輯 ]

大宅

有錢就好lu,我地自己都未夠食,日子掹掹緊

男爵府

好媽媽勳章

唔緊要啦,有錢出錢,有力出力,唔一定要用錢先幫到身邊o既人架

原文章由 CANDY.W 於 07-12-19 13:18 發表

男爵府

好媽媽勳章

妳好有善心呀 祝妳早日逹成心願

原文章由 LilianLegend 於 07-12-19 13:18 發表
很好啊!!!
我最近也很有這感動,
then就看到妳這topic.

但而家未助養得.
因我係全職mum.
自己都未養得到.:-P
但很快會出來做野.
到時會行動.

前晚我同老公傾談中,
他問如我有很多錢會點用,
我其實已感自己生在hk很 ...

子爵府

我地都緊架~

不過以前單身, 叫做鬆動 d, 就有心助養.
但, 冇理由助助下一句冇錢, 個小朋友就由有書讀突然變成冇書讀架嘛~ 咪仲慘.

每月 $400, 有時辛苦 d 都會慳. 同埋可能已經慣左, 成為左必要開支, 所以冇諗過 cut 囉.

如果有能力 + 有地方, 我想領養添呀~
不過, 考慮要更多. (又或者等我兩個仔大 d 先再諗)

同埋, 香港都有助養計劃架~ 每月 $50 就 ok.
我覺得, 都好好呀! 所以都有 join 到.
但, 就冇乜時間去探佢地囉.
希望遲 d 小朋友大 d, 有返少少時間整理下, 可以去 join 下佢地 d 活動.

原文章由 CANDY.W 於 07-12-19 13:18 發表

侯爵府

我哋能夠向別人施予,係上天賜俾我哋嘅一份福氣,所以一定要好好運用.

男爵府

我做女果陣嘅心願都係希望憑自己嘅力量幫到有需要嘅人,所以出嚟做嘢之後我就成為咗助養者,唔知係咪自己眼淺,睇親宣明會呀、樂思會果啲節目都好想喊,試過喊埋出嚟o忝!! 好抱歉嘅係亞仔出世之後我決定做全職媽媽,Cut咗做助養者,但係我哩個心願冇熄滅過,我希望等我出嚟做番嘢之後,以亞仔嘅明義去做番助養者,從而希望帶到施比壽更有福哩個道理比亞仔,亦都希望佢會學識珍惜自己所擁有嘅,要知道佢所擁有嘅唔係必言嘅!!!將來佢大個仔有能力自己搵錢嘅時候都成為助養者。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至