自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知點解無左件事,no show 會唔會俾人拉架?有無人試過?

請賜教!

禁止訪問

伯爵府

Jury Ordinance Cap3 s32

(1) If any juror, having been duly served with a summons-
(a) fails to attend; or
(b) being present, does not appear when called; or
(c) after appearance, withdraws himself without the permission of the judge,
he shall be guilty of an offence and liable to a fine at level 2. (Amended 50 of 1911; 51 of 1911; 62 of 1911 Schedule; 63 of 1911 Schedule; 32 of 1952 s. 5; 55 of 1978 s. 3; 21 of 1999 s. 23)

(2) A person shall not be liable to a fine under subsection (1) if he can show some reasonable cause for his failure to comply with the summons, or for not appearing or for withdrawing himself without permission. (Added 55 of 1978 s. 3)

(3) Where any juror, having been duly served with a summons-
(a) being present, does not appear when called; or
(b) after appearance, withdraws himself without the permission of the judge,
such failure to appear or such withdrawal shall be punishable as a criminal contempt of court committed in the face of the court. (Added 64 of 1984 s. 11)

原文章由 袁太 於 07-12-5 15:00 發表
唔知點解無左件事,no show 會唔會俾人拉架?有無人試過?

請賜教!

大宅

我有朋友試過,你一定跟封信上面的電話打番去交代一下理由,例如出差.旅遊咁,佢通常都會接受,但就一定要後補一封書面解釋信.

如果你當無件事,法庭有權俾傳票你,因為呢樣係公民責任嚟.

大宅

想補充一句,我朋友無提無到任何証明,只係書面陳述.

大宅

Thank you.

我打左去自首,都係叫我寫封信去解釋,話多數無事。

原文章由 cantaloup8 於 07-12-5 19:49 發表
想補充一句,我朋友無提無到任何証明,只係書面陳述.

禁止訪問

子爵府

呢個陪審員騙法官、係祗重判

一陪審員缺席聆訊囚3周 (明報) 12月 20日 星期四 01:15PM
一名陪審員因為缺席聆訊兩日,在高等法院被判藐視法庭罪名成立,即時入獄3星期。
該名陪審員被選中為一宗種金案擔任陪審員,但他較早前以打藍球扭傷腳 為由請假一日,但他缺席了兩日。法官下令他出庭,法庭職員卻發現他身處內地。

法官指他無履行陪審員職責,案情嚴重,要判即時入獄。

原文章由 臭八婆 於 07-12-20 12:42 發表
啱啱新聞話判左三星期,話
佢藐視法庭喎

[ 本文章最後由 bbq2006 於 07-12-20 13:42 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章

唉,
我下個月都要去做陪審團,
仲係high court,
係咪日日要去?唔會再揀人?

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

死啦,無左份工,係咪政府養晒我全家先!!!!
但係,我上次做陪審團,唔係HIGH COURT,都係去到再抽籤,
我最後唔使做,只SIT半day咋.........唉!!!

原文章由 臭八婆 於 07-12-20 13:50 發表

有人做佳0集團陳松x案做陪審團,隔幾日又話請假,
隔個零禮拜又話請假,審左好耐最後連份工都無埋

子爵府

盡公民責任:mrgreen:

起碼要report duty先、會揀人既.....

原文章由 雲妮彭 於 07-12-20 13:44 發表
唉,
我下個月都要去做陪審團,
仲係high court,
係咪日日要去?唔會再揀人?

伯爵府

好媽媽勳章

我一定會去既.....唔驚俾人判監咩 ....不過想知去地方法院同高等法院係咪唔同之嘛!!!

原文章由 bbq2006 於 07-12-20 13:57 發表
盡公民責任:mrgreen:

起碼要report duty先、會揀人既.....

子爵府

去HC/DC做Juror無分別,最驚單case要搞好耐啫。:mrgreen:

判監果單,鬼叫佢話腳傷、又走去大陸,直情挑戰法官

原文章由 雲妮彭 於 07-12-20 14:05 發表
我一定會去既.....唔驚俾人判監咩 ....不過想知去地方法院同高等法院係咪唔同之嘛!!!

首頁

尾頁

跳至