夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實心中已預算到他不會送禮物給我,但不知為何,看到他跟bb一起在聖誕樹下取禮物拆時,真的很不開心,問他:我的禮物呢?他:沒有呀,沒時間去買.那一刻忍不住走到洗手間哭,事後都覺得自己好傻.有什麼好哭,習慣了.
由結婚前每年的節日,紀念日等等都有禮物收,到婚後二年都還有.但bb出世後,他好像忘記了所有的日子除了好開心地收禮物外,還有人在等他送出的禮物.
事後他也有問發生什麼事,我也有跟他說因為自己衰貪心,想收禮物.另外也不想每次只有自己給快樂別人,但原來自己是受忽略的人.
他不停說不要這樣,又說沒時間去買(明明昨天他又有時間去買自己喜歡的玩具!:tongue: ),又說補回給我.但意義已不同了,我不是想貪一份禮物,只是不想每一次都做被忽略的人.

呻完,舒服了.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

男人都是這樣的嗎?追的時候,一定唔會唔記得...但一旦已經得到了我們, 他們就什麼都忘了.....

算吧~ 最緊要你地一家三口,開心快樂在一起渡過! 你看其他topic, 很多人在平安夜, 連跟另一半一齊渡過都不能! 這樣想,你就覺得沒有禮物其實係好小事~
Childhood is journey, not a race.

複式洋房

原文章由 是是但但 於 07-12-25 18:33 發表
男人都是這樣的嗎?追的時候,一定唔會唔記得...但一旦已經得到了我們, 他們就什麼都忘了.....

算吧~ 最緊要你地一家三口,開心快樂在一起渡過! 你看其他topic, 很多人在平安夜, 連跟另一半一齊渡過都不能! 這樣想,你 ...

:cry: :cry: 不是,他也是要返通宵班,一樣是一家二口渡過.

水晶宮

唔好唔開心啦! 咁佢都係工作o者!

Childhood is journey, not a race.

複式洋房

原文章由 是是但但 於 07-12-25 18:47 發表
唔好唔開心啦! 咁佢都係工作o者!

我都明白,他不能陪我們他也不想,從沒有怪他.只是一時感觸及氣他時時用忙來做籍口.
其實這幾年我所有節日紀念日都照舊送禮物給他,每次都會問:我的呢?答案都是預計的:沒有呀.
結婚週年生日....都是收"沒有呀"這份禮物.
好討厭"沒有呀"這三個字.

水晶宮

我都試過....之前我一直KEEP住節日時送野俾老公...但之後都無「回報」,而且, 諗禮物諗到好頭痕, 買唔岩佢心水, 重要俾佢話我o徙錢... 後來我索性唔送呀! even佢生日, 都最多係煮餐飯/買cake過佢食咋! 可能大家都唔送,心理上balance返.....^^:

別墅

..

複式洋房

唉,我又衰做不出,每次心都想:你不送,我又不送,但最終又衰忍不住手買了給他.
很多年前送過一盒模型給他,他連盒都沒有開,因為不是他喜歡的,最終都是自己砌好放在玻璃櫃.:tongue:
男人,你好討厭!

水晶宮

哈哈~我咪又係,買條褲俾佢, 又話隻色唔岩....好煩呀! 又唔見佢買俾我喎!

別墅

原文章由 little_kiki 於 07-12-25 19:06 發表
唉,我又衰做不出,每次心都想:你不送,我又不送,但最終又衰忍不住手買了給他.
很多年前送過一盒模型給他,他連盒都沒有開,因為不是他喜歡的,最終都是自己砌好放在玻璃櫃.:tongue:
男人,你好討厭! ...

複式洋房

所以永遠都係呻完就算,不求回報.
應該等到我死的一天,他會送一個花牌給我,還叫有希望收禮物.:-|

水晶宮

咁你又唔好咁灰....
或者佢好少送, 偶爾再送, 會更驚喜呢?

原文章由 little_kiki 於 07-12-25 20:40 發表
所以永遠都係呻完就算,不求回報.
應該等到我死的一天,他會送一個花牌給我,還叫有希望收禮物.:-|

別墅

..

複式洋房

原文章由 是是但但 於 07-12-25 20:49 發表
咁你又唔好咁灰....
或者佢好少送, 偶爾再送, 會更驚喜呢?

都是不抱希望好,免得又好像今天一樣失望到哭.
幸好bb乖,見我沒有禮物,說要跟我一起分享她的禮物,都是女兒好.

複式洋房

原文章由 baby5 於 07-12-25 20:51 發表
其實佢知唔知妳唔係為左份禮物
而係要佢ge心意呀

有跟他直接說明,不開心原因是被人忽略的感受.
對男人說話一定要直話直說,否則他一世都唔明白女人喜愛說的叫:反話.:mrgreen:

伯爵府

好媽媽勳章

我都係呀,問佢送咩比我,佢話:你咩都有啦:tongue: 其實佢唔明小小的一支香水我已經很開心:cry: 不過最後我都收到束花

子爵府

好媽媽勳章

其實唔好唔開心...好多男人都係咁...其實你送禮物比佢...你都係想佢開心...你見到佢開心拆禮物...就即係佢送比你既禮物...起碼佢都有關心你...問你做咩唔開心...

[url=http://lilypie.com][img]

水晶宮

嘩~你就好啦~好SWEET呀!收花~
我識佢16年, 只係初初拍拖時,收過2束咁大把咋!
我問佢點解唔送花俾我, 佢話「買花咁浪費, 到時送俾你,你又會話o徙錢....」
但我印象中,我好似無講過....係佢excuse就真!:tongue:

原文章由 bb鼠 於 07-12-25 21:44 發表
我都係呀,問佢送咩比我,佢話:你咩都有啦:tongue: 其實佢唔明小小的一支香水我已經很開心:cry: 不過最後我都收到束花

伯爵府

好媽媽勳章

因為尋日係我生日呀 好耐無收過lu..記憶中係未嫁比佢果陣收過(家下結左婚4年了) 佢淨係週圍去睇禮物比女女:-|

水晶宮

咁係送俾第2 D 女咪得囉~
自己收唔到,自己囡囡收到都好呀!

原文章由 bb鼠 於 07-12-25 21:57 發表
因為尋日係我生日呀 好耐無收過lu..記憶中係未嫁比佢果陣收過(家下結左婚4年了) 佢淨係週圍去睇禮物比女女:-|

首頁

尾頁

跳至