夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公話想同朋友夾份返大陸攪生意,想開條新血路,
問我意見...如果係你,你 俾唔俾佢去呀?

複式洋房

what, where, how, when, why?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

乜佢而家搵唔到錢咩?

大宅

原文章由 ikerberg 於 07-12-27 16:22 發表
what, where, how, when, why?

我都唔系太佢清楚,但佢話問我好唔好,
如果我話好先去,如果你地會答應嗎?我怕佢多左機會上大陸,
有外遇機會多左,有人老公返大陸做野,都冇出事架?

大宅

原文章由 newcook 於 07-12-27 16:30 發表
乜佢而家搵唔到錢咩?

佢可能就失業,成2個月未出糧啦,話搵條新血喎~

公爵府

牛年勳章

錢搵唔哂ga, 大陸咁危險

原文章由 yukilee 於 07-12-27 16:33 發表

我都唔系太佢清楚,但佢話問我好唔好,
如果我話好先去,如果你地會答應嗎?我怕佢多左機會上大陸,
有外遇機會多左,有人老公返大陸做野,都冇出事架?

大宅

如非必要最好免喇

男爵府

原文章由 yukilee 於 07-12-27 16:13 發表
老公話想同朋友夾份返大陸攪生意,想開條新血路,
問我意見...如果係你,你 俾唔俾佢去呀?

事實上, 大陸係一個好可觀既市場, 前景一定比香港好, 但有得必有失, 你預左分一半老公比人, 即使你老公更好男人都係假, d大陸既女人做耍手段。

大宅

錢銀上既野最好都唔好同朋友有關係. 費事傷感情啦

而且返到大陸. 萬一夫婦之間出現埋感情問題,搵到幾多錢都無用..

我就一定唔贊成。

大宅

原文章由 PINKAVA 於 07-12-27 16:38 發表

事實上, 大陸係一個好可觀既市場, 前景一定比香港好, 但有得必有失, 你預左分一半老公比人, 即使你老公更好男人都係假, d大陸既女人做耍手段。

我問過我媽咪佢都話邊有貓唔食魚,佢話叫我自己諗,
佢話我老公禁後生,佢唔攪人d人都會攪佢~

大宅

我諗左耐,成week啦,我係唔係應該信佢,
對佢有信心,放手俾佢做呢?當考驗我地感情呢???

珍珠宮

感情, 唔應該攞黎考驗!!
得, 又如何? 失, 又如何?

得, 佢真係冇做衰野, 佢真係果一千零一條冇食魚的貓, 你會信嗎? 即使你信佢, 你地既感情會否因此昇華到一個永不分離既地步?! 定係同而家一樣咁好?

失, 萬一佢就係食魚的貓, 犯左天下男人都會犯的錯(成大哥名句呀!), 你會點?

前幾日同老公返大陸玩, 我只係離開左我老公半小時都冇, 佢就差d比人溶左!! 大陸女人d手段真係好西利!! 而且你唔會知道佢地下一步會點, 可能用呢樣野夾你老公比好多錢, 又或離間夫妻感情!!

都係一句, 未到山窮水盡, 都唔好比隻佬返大陸!!

即使要返, 都要寸步不離的痴實!! 唔係真係會冇左個老公架!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

我既經驗係絶對唔好俾男人返大陸做野。

我識得個平時好似好錫老婆既,返佐大陸後,咪又係去桑那浴室/卡啦ok.......

最賤既就係帶埋香港既朋友一齊去:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

大宅

原文章由 yukilee 於 07-12-27 16:36 發表

佢可能就失業,成2個月未出糧啦,話搵條新血喎~

我唔知你老公講既新血路係乜??

不過我可以話你知, 大陸搞野唔係咁易, 太多所謂既制度, 另外, 你要預左好多錢鬆動, 黑白二道都要識人, 除左大時大節要比錢d人外, 其他無無謂謂既日子/人都比唔少, 仲要大部份係政府機構, 另外村既人又要比, 唔比咪成日比佢地話里度有問題, 果度又有問題...

耍於考驗大家感情, 實在太冒險喇...

我覺得你老公如果唔係有充足既資本千期唔好諗系大陸搞野, 另如果要上去既話, 我建議你一齊上去, 當幫佢手都好, 一家人點可以長期分開呢??

大宅

原文章由 小寶貝兒 於 07-12-27 16:57 發表

得, 佢真係冇做衰野, 佢真係果一千零一條冇食魚的貓, 你會信嗎? 即使你信佢, 你地既感情會否因此昇華到一個永不分離既地步?! 定係同而家一樣咁好?

失, 萬一佢就係 ...

"感情, 唔應該攞黎考驗!!"一話驚醒發夢中人!!!
e+大陸d女人真好勵害
我都唔俾佢返好d
佢d朋友都信唔過

大宅

比我揀,實no way!!
係親身經驗,我daddy係香港做野時好錫mummy同我地,一上去開廠,起初準時落留黎香港,之後成日話應酬,連冬至,中秋節都話要係上面過...我daddy係知識份子,做IT,未上去之前都好正經同老實,但上去耐左就變晒!~媽咪話佢係上面唔只一個女人添..我點都唔會比老公上去,始終錢唔代表咩野,家係我全部,點解要博呢??

民房

If my wife permits me to work in China, I will be King! Hahaha.

男爵府

佢要新血路? 做咩先?唔好講話2公婆感情問題...而家上大陸攪咩都好...你最好預左..d $會倒水咁倒..大陸既野..你有本事既可能會賺好多..但問心..係咪以正途黎賺,你覺得你有本事賺既..咪試下lor~ 反之..係大陸一有起咩事...你唔好唸有咩公平公正黎幫到你lor~

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 小寶貝兒 於 07-12-27 16:57 發表

失, 萬一佢就係 ...

小寶貝兒

點"溶"法呀? 得閒講解下

別墅

其實要了解你老公想攪咩生意先!
不過如果問我, 我都唔會俾老公去! 除非一齊返去攪!

係上面攪生意真係好難!
你老公係大陸有冇本地人既朋友,
如果唔係, 辦事會比較難!
再講, 你要預double既資金,
因為果d$$要疏通人!
我有個朋友係大陸用50萬攪生意,
另外果50萬就係洗係呢d地方!
呢d$$用得著都仲好,
洗左冇效果, 真係好dup心!

首頁

尾頁

跳至