論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個新工人一月會上工, 我睇到好多bk雇主都俾d工人偷了唔少零食or食物, 所以我打算先同個工人講明唔好食我d零食, 飲品和生果, 但我會俾少少錢佢自己買!
(1) o甘請問我應該俾幾多?
(2) 幾時俾?

例如: 每月俾HK$50? 每星期俾HK$20?

大宅

我覺得吾好比錢佢買囉,佢打工己經有人工,如果你覺得佢做得好,你可以自己買零食比佢當獎勵。最好吾好用錢。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

就算佢要還$,都仲有几百蚊用,點解要比零用$?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Even you give her the money, how can you know the maid will not eat your snacks?

No need to give, even the maid need to paid the agent fee, they still have $480/month = monthly salary in Indo.
After 7 months, they become very rich.

If they worked in HK for 4 years, they can build up a very big house and have a very very good life in the future.:mrgreen:

I worked for many 4 years, but I still have no money.

原文章由 fattumtum 於 07-12-27 16:50 發表
我個新工人一月會上工, 我睇到好多bk雇主都俾d工人偷了唔少零食or食物, 所以我打算先同個工人講明唔好食我d零食, 飲品和生果, 但我會俾少少錢佢自己買!
(1) o甘請問我應該俾幾多?
(2) 幾時俾?

例如: 每月俾HK$50 ...

禁止訪問

珍珠宮

你又知比了錢她買野食, 佢真係會用你錢買同唔偷食, 好難喇, 最好唔好有錢過手, 上工前講清楚不要掂同自取食物吃.

翡翠宮

要比零用既咩?

姐姐初來,知佢冇錢,買左張八達通俾佢責袋.
又帶佢去超市買D即食面,餅乾,三合一奶苶.
我全部俾佢自已揀,佢都識做專揀特價cheap嘢.
另每月買張$20電話card比佢, 佢好開心ka la.

大宅

canies ,

請問$20電話card去邊到買ka?是否能打返去印妮的?
我印印做了2星期都幾乖,佢想打電話返家報平安!我見佢做嘢都ok所以想比少少獎勵佢

chowchow

翡翠宮

chowchow,

街市賣印尼食品舖仔有kala。$20半個鍾。
千祈唔好seven買,好貴,$50半個鍾。

大宅

Thanks Canies!

大宅

i am also new in hiring a maid. if I want to provide her some biscuits/snacks, should i just put in the common area(we share) or ask her to keep it herself?

many thanks.

別墅

無比!
她來我家有野食! 有得住! 有得用! 有糧出! 有假放!
遲d你就知水,電,煤開支勁升! d野容易broke, 開支大好多!
我去打工, 都係自己比錢搭車,早,午餐啦!
她初來,又唔知她好不好, 你比左額外的錢! 遲d唔比她就會唔like!

大宅

就算俾咗,佢都一樣會偷吃......只係自己心理上安全D:-(

好似我屋企個位阿姐,明明已經俾咗飯錢($40/日;之前半個月本來係同我地食,點知佢就四體不勤咁日日等到我放工番屋企煮飯俾佢食,佢連煲飯都話"唔識" )加零用錢(俾佢假期出街,因為佢喊晒咁詐型話由我屋企去教堂好遠,無錢搭車,佢"無得同佢嘅god傾計",我驚唔俾我會落地獄)、另外又扮可憐叫我媽送呢樣個樣同增值八達通、叫我爸借錢佢番教會......

佢上工一個月就起碼多俾大概$1500(八達通~$300、零用錢$200、過節$300(我阿媽俾)、車錢~$100、飯錢$600(15日)、雜物洗頭水沖涼液~$100)......

但係,我依然發覺雪櫃D朱古力呀餸呀、餐廳櫃D曲奇同公仔麵、枱面D生果.......會離離奇奇咁少咗或者乾脆無咗.....最好笑係包手信牛肉乾,本來一盒大大包未食過,到我記得想食就剩半包、開咗罐雜果準備隔水做蛋糕,第二朝剩半罐......屋企得我+老公+BB+佢,我同老公都無掂牛肉乾雜果,唔通係BB偷食?不過,BB得4個月人仔咋

所以依家死心啦,我零用錢照俾,不過俾多一個月就駛唔俾,因為預計炒佢

[ 本文章最後由 A.C.C. 於 07-12-28 12:24 編輯 ]

子爵府

唔好俾, 佢地係唔會心足, 你俾個心佢, 佢當你買佢怕, 做得好就買d snack俾佢

珍珠宮

樓主~ 你真係好~ 有零食錢比工人~ 我都好鐘意食零食的~ 唔知我同我BOSS講叫佢比零食錢我, 佢會唔話我發神經呢~

大宅

駛乜額外比$佢, 我地已經提供3餐, 要食就自己比$買, 如果佢做得好christmas同過年咪比d$佢, 唔洗regular比

我所有零食放係公司, 屋企搵塊餅都冇
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

複式洋房

多謝大家意見!
o甘如果我連生果都唔俾佢食, 會唔會太過"克樹", 但係我隻佬經常要我買d貴價生果俾佢同阿仔食, o甘我應否分俾個工人食好?

大宅

偷嘢係無得防, 她們唔會因為你比零用錢就唔偷。
僱主何必做懷規矩,根本就無須比零錢。所有問借的錢(如增值八達通)都要還,及向他說明此等支出必須自付, 下次她就唔會再問。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 fattumtum 於 07-12-28 16:03 發表
多謝大家意見!
o甘如果我連生果都唔俾佢食, 會唔會太過"克樹", 但係我隻佬經常要我買d貴價生果俾佢同阿仔食, o甘我應否分俾個工人食好?

零用$我吾會比,生果我會比,你可以買喲平嘅生果比佢,吾需要理佢是否介意你自己食貴生果,如果佢真係咁諗,就平嘅都無得食.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都無比零用錢佢, 佢要食就用自己錢買, 我只負責三餐, 另外我屋企成個大櫃都係零食, 因為c6好鐘意食, 我知工人會偷食, 不過唔過份我都唔會出聲
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至