跳至

首頁
12345...18

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

有無讀救世軍的朋友仔在呀?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

Hello,

好耐無見你啦!兩個囡囡點呀?芍彤重有冇學畫畫?我個囡間學校都有畫班,所就比佢喺學校學囉.都學得好開心.近屋企嘛.芯希都係最近才開始適應新學校的轉變.

我想問一下你,芍彤現在有沒有功課做?開始寫字未呀?我覺得現在的學校太急進,由第二日返學開始,已經要天天做功課了.又寫字.雖然芯希都很喜歡做功課,還可以應付.但好似..............可能我習慣了以前救世軍的方式,所以覺得現在太快.中文字開始寫"耳"字.我覺得好似深了一點.

有時間交流一下.

民房

hi mcdullyiu,

our boy is in class N1. his name is 黃星涵(winston).
he has called himself Ton Ton since he was 11
months old.

he has joined the class since Sept 17. now he is the only child of the entire nusery school, who will still
cry :-( when he enters the school area. he will stop
crying after teacher Miss Lam holds him for a few
minutes. Actually, he loves his school life. he
misses 林老師和林主任when he is at home. therefore, we know he will miss his parents badly when he is
in school .

for just one month of schooling, we find he has
grown up. we has to treat him as a young boy
instead of a toddler. he becomes more reasonable, more cooperative and more considerate.

actually, we had questioned ourself to put a 2 yrs old toddler in a full day nusery school when he attended the class in the first week. now, we are very
confident that he will be happy in his school.

he is taking a sick leave for couple days. he got
cough on Tuesday. his doctor told us that the cough was caused by nasal problem(I don't know why)
which means that the cough will not be serious .
he will probably be able to join the class on
coming Monday.

thank you for giving us a chance to say some words
here.

how are your angels? which classes are they
attending?
see you,
tonton' papa & mama
:tongue:  :party:

侯爵府

如果下學期有位收我ah 仔, 咁我哋就係同學仔&同學仔mami la.

其實我e + 都好矛盾, I heard this is a very good school, & I sure can tell it is very good just by looking at how long its waiting list is. But on the other hand, I feel sending a 2yr-old to a full day school seems 好慘 wor:-( , so I can't make up my mind yet.

別墅

我個仔今年開始返n2, 唔知我地有冇見過面呢
http://hk.myblog.yahoo.com/aranliu/

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 Almaz 於 07-10-18 13:43 發表
Hello,

好耐無見你啦!兩個囡囡點呀?芍彤重有冇學畫畫?我個囡間學校都有畫班,所就比佢喺學校學囉.都學得好開心.近屋企嘛.芯希都係最近才開始適應新學校的轉變.

我想問一下你,芍彤現在有沒有功課做?開始寫字未呀?我 ...

芯希媽咪,

好耐無見了!芍彤仲有學畫畫呀!
芍彤都開始做功課了!平日在學校做,係星期六先有家課。
現在學緊寫田字呀!

芯希讀得開心就得la!最緊要芯希適應!

珍珠宮

原文章由 winstonwong 於 07-10-18 15:21 發表
hi mcdullyiu,

our boy is in class N1. his name is 黃星涵(winston).
he has called himself Ton Ton since he was 11
months old.

he has joined the class since Sept 17. now he is the only child of ...

tonton' papa & mama,

hello,
你個仔是我細囡的同學,我細囡叫劉芍希。
我細囡在嬰院大的,所以返學都無哭過!
在適應期無哭又無人陪那個就係我細囡,
她在8月就入左學了!

剛剛入學係容易d病的,希望你仔仔快d好返啦!
希望星期一tonton返到學啦!
我地好快就會見了,好似11月10日家長會,
你會來嗎?

我仲有個大囡現在n3,叫做芍彤,所以我都會熟學校d野,你有咩就問我啦!

珍珠宮

原文章由 chan328 於 07-10-21 15:03 發表
如果下學期有位收我ah 仔, 咁我哋就係同學仔&同學仔mami la.

其實我e + 都好矛盾, I heard this is a very good school, & I sure can tell it is very good just by looking at how long its waiting list is. B ...

希望下學期可以見到你仔仔啦!
其實小朋友返學可以學到好多野,你會發現他入左學就會大個仔了,
同埋這間學校真係好好,你無選錯呀!
2歲返學都唔會好慘呀,我覺得她們返學開心過放假喎,
而且食d野又多元化又有營養,
我自問放假我都唔會整咁多野比她們食呀!
我老公話學校伙食好個屋企,叫黃老師留返份比他呀!

珍珠宮

原文章由 fatfrog 於 07-10-22 01:46 發表
我個仔今年開始返n2, 唔知我地有冇見過面呢

唔知呀,今年唔係我湊女返學的,所以我都唔知我地有無見過面喎!
你仔仔叫咩名呀?係咪跟張老師那班呀?
好快我地就有機會見啦,11月21日旅行呀!你地去唔去呀?

珍珠宮

tonton' papa & mama,
家長會那日會商討班會,
你要唔要返工呀?
有無興趣做幹事呀?
好有意義的,可以多d暸解學校呀!

平時係媽咪湊tonton返學?

別墅

原文章由 mcdullyiu 於 07-10-23 21:54 發表

唔知呀,今年唔係我湊女返學的,所以我都唔知我地有無見過面喎!
你仔仔叫咩名呀?係咪跟張老師那班呀?
好快我地就有機會見啦,11月21日旅行呀!你地去唔去呀? ...

仔仔係何老師嗰班, 應該同芍彤一班
11月21日旅行不是家長必順陪同嗎, 未知時間上就唔就到, 如果唔係就要嫲嫲or婆婆陪, 你呢
http://hk.myblog.yahoo.com/aranliu/

珍珠宮

原文章由 fatfrog 於 07-10-23 23:56 發表

仔仔係何老師嗰班, 應該同芍彤一班
11月21日旅行不是家長必順陪同嗎, 未知時間上就唔就到, 如果唔係就要嫲嫲or婆婆陪, 你呢

如果你同芍彤一班,咁我地應該見唔到了,
因為我地會跟N班去音樂農莊,我以為你係張老師那班,咁就會一齊去!

咁10月那個家長會你有無來呀,有來你就一定見過我,
我係派筆那個媽咪呀!

[ 本文章最後由 mcdullyiu 於 07-10-24 10:14 編輯 ]

珍珠宮

你們有無參加11月17日的家長工作坊呀?
好有用的,得閒就參加啦!

侯爵府

丞你貴言la. ai......但你咁講, 我已經開始唔捨得佢咁快大la :-(

原文章由 mcdullyiu 於 07-10-23 21:51 發表

希望下學期可以見到你仔仔啦!
其實小朋友返學可以學到好多野,你會發現他入左學就會大個仔了,
同埋這間學校真係好好,你無選錯呀!
2歲返學都唔會好慘呀,我覺得她們返學開心過放假喎,
而且食d野又多元化又有營養,
我自 ...

別墅

原文章由 mcdullyiu 於 07-10-24 10:08 發表

如果你同芍彤一班,咁我地應該見唔到了,
因為我地會跟N班去音樂農莊,我以為你係張老師那班,咁就會一齊去!

咁10月那個家長會你有無來呀,有來你就一定見過我,
我係派筆那個媽咪呀! ...

我係之後入嚟嗰班家長其中一個, 入嚟只係聽返要唔要攪班會一事
我都想去音樂農莊, 都未去過

珍珠宮

原文章由 fatfrog 於 07-10-25 18:30 發表

我係之後入嚟嗰班家長其中一個, 入嚟只係聽返要唔要攪班會一事
我都想去音樂農莊, 都未去過

我係填問卷時派筆那個家長呀!
音樂農莊要n1,n2和n4先去得呀!
你有無做班會幹事呀?

[ 本文章最後由 mcdullyiu 於 07-10-25 21:26 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 chan328 於 07-10-25 14:15 發表
丞你貴言la. ai......但你咁講, 我已經開始唔捨得佢咁快大la :-(

唔好咁啦,看住他們大都好開心的!

別墅

原文章由 mcdullyiu 於 07-10-25 21:23 發表

我係填問卷時派筆那個家長呀!
音樂農莊要n1,n2和n4先去得呀!
你有無做班會幹事呀?

沒有呀, 因我份工要輪班, 未必就到時間, 但有需要我一定會幫手

珍珠宮

原文章由 fatfrog 於 07-10-25 23:39 發表

沒有呀, 因我份工要輪班, 未必就到時間, 但有需要我一定會幫手

你要輪班?咁平時邊個湊仔仔?

珍珠宮

HI HI

首頁
12345...18

尾頁

跳至