論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

剛登記家務通, 但我只offer $50一粒鐘, 唔知有冇人做呢?

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

如果唔係一次性的,基本上是$50@hr,我最近都請左個每兩星期來一次的清潔2小時,都係$50@hr。

民房

原文章由 Freesia_cat 於 07-12-16 14:09 發表
如果唔係一次性的,基本上是$50@hr,我最近都請左個每兩星期來一次的清潔2小時,都係$50@hr。

你係邊度請架? 佢做得OK嗎?

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

2星期一次, 一次2小時, 夠唔夠呀? 你個家務助理住邊區嫁? 響邊到搵?

珍珠宮

我經以下網址請家務通:

http://ldh.erb.org/

總共請過2次,第一次是through循道衛理,請左個我好滿意的,手腳快而且真的清潔到好乾淨,但做左半年左右就因個人理由唔做啦(我想是因為交通問題,因為她住的地方跟我家好遠,要成個幾鐘才來到。雖然我有給她車馬費,不過我都會理解她浪費了不少時間在交通上,所以我無怪她唔做)。

第二次我through麥理浩請人,第一次話找到人上來做清潔,點知前一晚那位姐姐才說已有孕4個月,仲問我介唔介意她來清潔,我話唔可以,因為我需要工人爬高爬低清潔,她已有孕唔適合,而且我的工人保障亦唔會保障她,萬一她發生什麼事大家都唔想,然後我就打去麥理浩投訴她們無check清楚工人情況就推薦人好危險,她們就幫我找過另一個。宜家新來的只來過一次,ok啦,無以前那個咁好,暫時不過不失lor,我都會keep用住睇下什麼情況先,因為我明白她也需要適應期,真係唔得先再叫家務通再另找人。

原文章由 汀汀*噹噹 於 07-12-16 16:41 發表

你係邊度請架? 佢做得OK嗎?

珍珠宮

點找家務通請見上面回覆。

至於每2個星期2小時是否足夠,好見人見志,及睇下你要求做幾多東西。因為我暫時家裡只有老公及我兩個大人,主要只因為我們懶做家務因此需要人來拖地抹塵等,又唔駛煮飯唔駛洗熨,又唔係次次都要來洗廁所等比較大的工程,所以我覺得每2星期2小時都ok...... 我第一次請那個是每月一次每次4小時,次次來拖地抹塵洗廁所廁房都夠時間。等我BB出生後可能多些工作要做,咁我會相應請她來密一些,按當時需要而定。

我無理新的家務助理住邊區,呢層似乎唔關我事所以無問。至於上次那個我知道她住哪,因為她在應聘時講明住得遠要求收返交通費,所以我知她住邊區。

原文章由 moonychan 於 07-12-16 18:14 發表
2星期一次, 一次2小時, 夠唔夠呀? 你個家務助理住邊區嫁? 響邊到搵?

民房

Hi Freesia_cat,

唔該PM第一個鐘點住既區份畀我, thanks!

[ 本文章最後由 汀汀*噹噹 於 07-12-16 19:01 編輯 ]

珍珠宮

一D都唔近(我住你隔離區)。

原文章由 汀汀*噹噹 於 07-12-16 18:50 發表
Hi Freesia_cat,

你第一個鍾點住得近唔近荔景區?

珍珠宮

freesia_cat

唔該晒你既資料呀.

原文章由 Freesia_cat 於 07-12-16 18:59 發表
一D都唔近(我住你隔離區)。

男爵府

近年尾會佢地加少少價.

珍珠宮

如果係經政府的家務通找,就唔受年尾加價影響。

不過如果只係做一次性工作,如只做一次幫手大掃除,或好似我之前咁成個月先一次工作,就有可能會貴d,好似我之前咁就要$70@hr。

原文章由 00Summer00 於 07-12-16 20:35 發表
近年尾會佢地加少少價.

複式洋房

You may try "Ming Oi" women's association (something like that), I have been using the service for over 3 years. $50/ hr, at least 3 hrs. You may or may not give her travel fees, it depends on you.

民房

原文章由 Angel'b 於 07-12-16 23:15 發表
You may try "Ming Oi" women's association (something like that), I have been using the service for over 3 years. $50/ hr, at least 3 hrs. You may or may not give her travel fees, it depends on you.

請PM聯絡電話畀我, 唔該

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

請PM聯絡電話畀我, 唔該

珍珠宮

唔該 angel'b, 我上網 search 下先.

複式洋房

其實價錢會隨住唔同地區、唔同工種和唔同工作時間而改變。我舊年喺新工人未來前用$40 個鐘請個助理,每日三小時,一星期五晚。我都係用家務通介紹,本來想下午5-8,煮飯+抺地+小洗熨,但家務通話難啲,叫我轉4-7。頭二日就過得去, 之後又偷工減料,又嫌三嫌四,又早退,仲口口聲聲話住得近先肯打我工(佢住隔離村),啲野煮得唔啱食,我老公叫苦連天,總之激氣,涯左兩星期就情願自己做,請走佢。所以我諗係一分錢頁分貨,高人工會請到好嘅。

珍珠宮

所以請家務助理跟請外傭一樣,有時都睇你彩數請唔請到好的。就算係政府的家務通,一樣無保證是好家務助理。

我之前找第一個的時候,我用的策略是先請她來做一day(那時剛好就近新年,我要找人幫手大掃除),但唔話她知我有意請長工...... 咁我見她只做一次的都做得唔錯(因為通常做一次就byebye,都唔駛點盡力表現啦),所以請她做長工。但今次因為已懷孕又拖住請鐘點太耐,所以就咁請先啦!

大宅

my家務助理 $50/ hr
once per week for 3 hrs

男爵府

我而家用緊嘅家務助理喺經家務通請, 一星期嚟2日每次3個
鐘頭, $50/hr.

洋房

I need a house assistant too, please pm me the information, thank you very much

首頁

尾頁

跳至