自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人可以提供查藥名網址?
我家有兩隻大烏龜

別墅

http://hospital.kingnet.com.tw/medicine/

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

如果click入去冇野睇...可能係編碼問題...你地試下編碼揀....Unicode (UTF-8)丫...

:)

[ 本文章最後由 貝貝 於 08-1-7 22:09 編輯 ]

大宅

原文章由 貝貝 於 08-1-7 21:33 發表

:)

唔該你貝貝,不過當我一click入去佢成個畫面變成空白.

我家有兩隻大烏龜

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 chrisunkub 於 08-1-7 21:42 發表

唔該你貝貝,不過當我一click入去佢成個畫面變成空白.

唔好意思...我自己頭先都發現條link唔同左...而家ok架喇...你再試下丫...

大宅

原文章由 貝貝 於 08-1-7 21:46 發表

唔好意思...我自己頭先都發現條link唔同左...而家ok架喇...你再試下丫...

click完仍然是空白.
我家有兩隻大烏龜

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

2條link都唔得搞咩

琥珀宮

原文章由 chrisunkub 於 08-1-7 21:59 發表

click完仍然是空白.

頭先都得架 而家又唔得

別墅

http://www.netmediasia.com/client/healthplus/medicine/med-menu.html

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

可能係編碼問題...你地試下編碼揀....Unicode (UTF-8)丫...

大宅

原文章由 bbqcso 於 08-1-7 22:05 發表
http://www.netmediasia.com/client/healthplus/medicine/med-menu.html

click完是空白.:-(
我家有兩隻大烏龜

琥珀宮

原文章由 貝貝 於 08-1-7 22:07 發表
可能係編碼問題...你地試下編碼揀....Unicode (UTF-8)丫...
ok 得左啦

大宅

原文章由 貝貝 於 08-1-7 22:07 發表

首先講明,我是電腦白痴,唔明你呢句講乜?我應該喺邊度做?
我家有兩隻大烏龜

大宅

原文章由 appleyuen 於 08-1-7 22:26 發表
ok 得左啦

都係一片空白:-( ,或者咁啦,不如再開條link等我再試吓.
我家有兩隻大烏龜

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 chrisunkub 於 08-1-7 22:28 發表

首先講明,我是電腦白痴,唔明你呢句講乜?我應該喺邊度做?

click電腦上面既[檢視]....搵[編碼]...揀Unicode (UTF-8):lol

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 chrisunkub 於 08-1-7 22:31 發表

都係一片空白:-( ,或者咁啦,不如再開條link等我再試吓.

如果係開唔到..就算我比條link你都係冇用架...因為click圖=click link...個圖你click入去都無野...link都會係....冇野囉 :lol

大宅

已按照你指示去做,可惜都係唔得.Anyway唔該貝貝&各位媽咪.
我家有兩隻大烏龜

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 chrisunkub 於 08-1-7 23:50 發表
已按照你指示去做,可惜都係唔得.Anyway唔該貝貝&各位媽咪.

你係咪想知道某隻藥既有關資料呀?? 如果方便既話...你講個名比我知...我幫你check丫...唔方便喺度講...pm比我都得...

如果唔洗我幫手...可以唔洗理我架

大宅

原文章由 貝貝 於 08-1-7 23:56 發表

你係咪想知道某隻藥既有關資料呀?? 如果方便既話...你講個名比我知...我幫你check丫...唔方便喺度講...pm比我都得...

如果唔洗我幫手...可以唔洗理我架 ...

咁要麻煩貝貝幫我查呢隻藥HALOPERIDOL.佢算唔算安眠藥?因家中有老人需要食呢隻藥.醫生開比佢每晚食半粒.
我家有兩隻大烏龜

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

原文章由 chrisunkub 於 08-1-8 00:28 發表

咁要麻煩貝貝幫我查呢隻藥HALOPERIDOL.佢算唔算安眠藥?因家中有老人需要食呢隻藥.醫生開比佢每晚食半粒.

學名:
Haloperidol (氟哌丁苯)

商品牌子名: SERENACE TAB 0.5MG, SERENACE TAB 1.5MG, SERENACE TAB 5MG, HALDOL DROPS ORAL 2MG/ML, HALDOL DECANOAS INJ 50MG/ML
藥物製造商:
Pfizer , Janssen

劑型:
藥丸、藥水、針劑

香港註冊編號: HK-19632, HK-19648, HK-19653, HK-19027, HK-18132
孕婦用藥分級: C
藥理:
阻礙腦部的多巴胺D1, D2受體
用途:
是一種精神安定藥,常用於精神病類如精神分裂症,躁狂症和嚴重焦慮症等。
劑量:視乎用途而定,每日一至三次, 每次0.25-10毫克, 每天最多30毫克
用藥禁忌:
嚴重中樞神經系統受壓,昏迷中,帕金遜症病人不宜使用
用藥注意: 本藥影響患者駕車和操作機械的能力。兒童、孕婦慎用,哺乳婦女用藥期間請勿哺乳。
常見副作用:
頭暈、昏睡、困倦、錐體外系反應、情緒不安、肌肉痙攣、心跳加速、體位性低血壓、食慾不振等
其他副作用:
心律不正,便秘
藥物相互作用: 麻醉藥、鎮靜劑可增加此藥的藥效。 此藥與很多藥物互相影響,服用其他藥物前宜先請教醫生或藥劑師

病患者及家屬注意事項:

1. 老年患者或需要較輕劑量

2. 長期服用此藥物可能導致遲發性運動障礙(舌、口、唇,有時軀幹和肢體的緩慢、有節律、刻板的反覆不自主運動)
3. 服藥期間避免喝酒,以免中樞神經過度被抑制

醫管局藥物分類: 通用藥物

藥物法例分類: P1S1S3(此藥為醫生處方藥物,須由藥劑師核實處方後配藥)

首頁

尾頁

跳至